Mart 2024'e ait verilere göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler kaynaklı toplam borcu, 2023 sonuna göre 1,7 milyar dolar artarak 165,7 milyar dolara yükseldi. Bu artışta özellikle uzun vadeli kredi borçlarının etkisi büyük oldu.

Uzun vadeli kredi biçimindeki borçlanmalarında bankalar, mart ayında 169 milyon dolar azalma yaşadı. Ancak, tahvil ihracı şeklindeki borçlanmalarında önemli bir artış gözlendi ve bu 2,3 milyar dolarlık yükselişle 17,1 milyar dolara ulaştı.

Türk-İş Açıkladı! Açlık Sınırı ve Asgari Ücret Arasındaki Fark Büyüyor! Türk-İş Açıkladı! Açlık Sınırı ve Asgari Ücret Arasındaki Fark Büyüyor!

Finansal Kuruluşlar ve Kısa Vadeli Krediler

Bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 158 milyon dolar azalırken, finansal olmayan kuruluşların kredi borçlanmaları ise 212 milyon dolar düşüş gösterdi.

Geri Ödemeler ve Döviz Kompozisyonu

Uzun vadeli kredi borçlarına yönelik olarak yapılan geri ödemelerde tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, geçen yıla göre 1,3 milyar dolar azalarak 105,8 milyar dolara geriledi.

Döviz kompozisyonunda ise uzun vadeli kredi borcunun büyük bir kısmını dolar ve avro oluştururken, kısa vadeli kredi borcunun yüzde 48'ini dolar aldı.

Kuruluşlar Arası Dağılım

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredilerde, borçların dağılımı incelendiğinde, uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 38,1'inin finansal kuruluşlara, yüzde 61,9'unun ise finansal olmayan kuruluşlara ait olduğu görüldü.

Mart sonu itibarıyla kalan vadeye göre yapılan analizde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek anapara geri ödemelerinin toplam 51,1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA