Hayata gözümüzle bakmak ile vizörden bakmak arasında fark vardır. Bazen çıplak gözle gördüğünüzü vizörden içeri alamazsınız, bazen vizörün aldığına şaşırırsınız. Ertesi gün Ahmet Yıldırım ve ailesi ziyafet sofrasıyla uğraşırken biz İbrahim Yıldırım ile Gilevgi turu yaptık, nasıldı? Bizim için küçük, okurlarımız için önemli.

 Bugün biraz geriye gidelim. Evet ben de biliyorum, sürecin tam ortasındayım. Herkesin gözü kulağı, hatta bir ayağı Ankara’da. Bugünkü koşullarda 16 vekil çıkaracak Antalya’da 9 sandalye alacak parti görünmüyor. Siyasette 24 saat uzun süre. Şimdi masala siyaset karıştırılmalı mıydı? AKP İl Başkanı bile #DEVAMANTALYASPOR diye D400 karayoluna afiş asarsa işin rengi değişir mi? Yok, aslında mevzu o değil. Bugün Elmalı Karaköy gezimizden küçük bir çıkıntı yapacağız.

Geçtiğimiz günlerde sizleri güzel insan İbrahim Yıldırım ile birlikte gittiğimiz Elmalı Karaköy gezimize ortak etmiştik ya. Bu da o 24 saate sığan küçük bir kaçamaktı. Karaköy’e doğru ilerlerken önce bir köye girmiştik. Aracın farları kerpiç evleri aydınlatıyor, her köşenin ardında ayrı bir güzellikle karşılaşıyorduk. “Burası Özdemir köyü idi, şimdi ‘mahalle’ oldu. Bizdeki adı “Gilevgi” olarak geçer, Özdemir adına alışamadık” dedi İbrahim.

Burada ciddi bir Rum nüfus olduğunu, mübadelede gittiklerini filan akşam ateşin başında közde kahve içerken anlatmıştı. “Gilevgi” nin ise “Kilerci” kelimesinin yerel lehçesi olarak açıklamıştı ve Özdemir’de bir de “Kilerci baba Türbesi” vardı. Sahi İbrahim bey, o türbenin fotoğrafı neden yok. Bırak artık “ille de Karaköy” sevdasını.

Hayata gözümüzle bakmak ile vizörden bakmak arasında fark vardır. Bazen çıplak gözle gördüğünüzü vizörden içeri alamazsınız, bazen vizörün aldığına şaşırırsınız. Ertesi gün Ahmet Yıldırım ve ailesi ziyafet sofrasıyla uğraşırken biz İbrahim Yıldırım ile Gilevgi turu yaptık, nasıldı? Bizim için küçük, okurlarımız için önemli.

Ömer Buyrukçu adını gördüm bir eski bakkal tabelasında. Evet evet, 70’li yıllardaki gibi bir bakkal dükkanı. Bu isme aşinayım. Antalya Milletvekili Ömer Buyrukçu’nun adı. Sordum, torunuymuş. Buyrukçu bu köylüymüş. Künyesi mi?

Ömer Buyrukçu (d. 1925Özdemir, ElmalıAntalya) - (ö. 27 Mayıs 1986), Türk siyasetçi. Orman Fakültesi mezunudur. Finike ve Gödene Orman Bölge Şeflikleri, Elmalı Finike Orman Üretme Müdürlükleri Üretme Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü Mülkiyet Şubesi Müdür Muavinliği ve Müşavirliği, TBMM 14., 15. ve 16. Dönem Antalya Milletvekilliği yapmıştır. (TBMM Arşivi)

Adını yine Elmalı- Finike bölgesinin sevilen siyasetçisi Mehmet Baysarı’dan çok duymuştum o bölgeyi gezdiğimiz yıllarda.

Ama Gilevgi’yi buraya taşıyan, “Kaynanasız Mahalle” tanımı oldu. Özdemir Mahallesi’nin Antalya yönünden girişindeki bölge 1970 li yıllarda oluşmaya başlamış. O güne kadar evlenen oğlular baba evinde otururmuş. Buraya yapılan evler ile birlikte “ata” aşağıda kalmış, yeni evli çiftler buraya gelmiş. Artık “çekirdek aile” düzeni kurulmuş. Bu yüzden de buranın adı halk arasında “Kaynanasız Mahalle” olarak dillendirilmiş.

Bu köyde doğup büyüyen ve “bir yanım Rum” diyen birini tanımış olabilirim, o güzel insanlar savrulup gitmiş olabilir, ama burada hala bir leylek yuvası olması, ve yuvada da leylek yaşaması azıcık umutlandırdı beni.  Bu arada “Çobanese” ile “Gilevgi” arasındaki tepenin zirvesindeki taş duvarları 300’lük objektifimizi dürbün yerine kullanarak gördük. “Gilevgi Kalesi” dediler. Kimbilir, belki bigün oraya da tırmanır bu deli. Dar zamana bu kadar sığdı. Zaten sizinde masalla uğraşacak haliniz yok. Son dakika zilleriyle gündemin peşindesiniz. Hadi bana eyvallah.