NASA'nın son açıklamasına göre, Avcı Takımyıldızı'nda bulunan Atbaşı Bulutsusu, Dünya'dan 1300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bu bulutsu, başını geriye atan bir kısrağı andırıyor ve yıldız oluşumuna uygun bir moleküler bulut olan Orion B'nin batı tarafından yükselen türbülanslı gaz dalgaları olarak görünüyor.

NASA'dan muhteşem görüntüler! Atbaşı Bulutsusu gözler önüne serildi

Parlayan Bulutsu ve Oluşumu

Yakınında bulunan sıcak bir yıldız tarafından aydınlatılan bulutsu, hafif gazın aşınması sonucunda ortaya çıkan yoğun, soğuk gaz ve toz sütunlarından oluşuyor. Astronomlar, bu sütunun 5 milyon yıl içinde yok olacağını tahmin ediyorlar.

Gözlem ve Analiz

Bulutsunun kavisli bir duvar gibi görünen aydınlatılmış üst bölümü, JWST'nin Yakın Kızıl Ötesi Kamerası (NIRCam) ile inceleniyor. Uluslararası bir gökbilimci ekibi, bulutsunun aydınlatılmış kenarında küçük ölçekli yapılar belirledi. Morötesi ışık, toz bulutunu buharlaştırırken, toz parçacıkları ısıtılmış gazla birlikte buluttan uzağa doğru sürükleniyor ve benzer şekilde hareket eden yapılar oluşturuyor.

Google Gemini Nano ile Android dolandırıcılıklarına karşı önlem alıyor Google Gemini Nano ile Android dolandırıcılıklarına karşı önlem alıyor

Işıl Çözüşüm Bölgesi (PDR)

Atbaşı Bulutsusu, genç ve büyük yıldızlardan gelen morötesi ışıkla ısınan ve büyük yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan ayırt edilebilen bir "ışıl çözüşüm bölgesi (PDR)" olarak biliniyor. Bu bölgelerin ışığının incelenmesi, yıldız oluşumu ve evrendeki yıldızlararası maddenin evrimini yönlendiren fiziksel ve kimyasal süreçleri anlamak için bilim insanlarına önemli bir fırsat sunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi