Antalya’nın dinamikleri, çılgın proje tuzağına düşmemek, Antalya’nın kazanımlarının AKP’nin ‘Çılgın Proje’ çılgınlığına yok edilmesini, rant çarkının dişlilerine yem edilmesini önlemek için ‘Antalya Sahillerini Koruma Güçbirliği’ platformu oluşturdu..

Platformun öncelikli amacı güncel olan Boğaçayı Projesi, Konyaaltı  Sahili Yat Limanı Projesi  ve Lara Kravaziyer Limanı Projesi’nden vazgeçilmesini sağlamak..

Antalya, uzun yıllar sonra Antalya için birleşti..

Antalya Sahillerini Koruma Güçbirliği’ platformu; sivil toplum kuruluşları, dernekler ve siyasi parti temsilcilerinden oluşuyor.

Platform, geçen hafta sonunda gövde gösterisi yaptı..

Platform, Kalekapısı’nda Attalos Heykeli önünde yoğun katılımlı ilk açıklamasını yaptı.

Platformun ilk eyleminde konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası(JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, “Amacımız bir siyasi partiye(AKP) ve onun belediye başkanına karşı olmak değil, Antalya sahillerini koruyarak, gelecek nesillere bırakmaktır. Güçbirliği olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türele çağrımızdır. Sahillerimizi yok edecek bu projelerden vazgeçin bizler de alkışlayalım” dedi.

Projelerin adı ‘çılgın’ olunca,ışıltılı tanıtımlar yapılarak, büyük beklentiler yaratılınca, amaç sadece yaklaşan seçimler öncesinde siyaset yapmak olunca, tüm bunlara bir de gerek hükümetin, gerekse Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik sıkıntıda olduğu gerçeği de göz önüne alındığında, gerçekleşmeme olasılıkları ortaya çıkıyor..

‘Antalya Sahillerini Koruma Güçbirliği’ Platformu Sözcüsü Ali Keleş, bu seçeneğe de dikkat çekerek, şu çağrıyı yapıyor :

“Eğer bu yapılmayacaksa, sahillerimiz bir beton yığınına dönüştürülmeden dünya, Türkiye ve Antalya halkını, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerini bu yapının içinde olmaya, eylemlerimizle etkinliklerimizle sahillerimizi korumaya davet ediyoruz”

Konyaaltı ve Lara gibi dünyaca ünlü iki sahilin yok edilme, betona dönüştürülme, koruma kullanma konusunda sıkıntılı sürece girmesi sadece Antalya’nın dinamiklerini değil, her yurtseverin, her doğa dostunun sorunu..

Uzmanlar da bu konuya kafa yoruyor..

Antalya’nın Antalya olmaktan çıkarılma girişimlerine tepkilerini gösteriyor.

İşte bir uzmanın, bir Antalya dostunun altının mutlak surette çizilmesi gereken yorumu:

“Antalya’nın kalbi Konyaaltı ve Lara’dır. Bu iki sahil Antalya’nın kendisidir ve koruma altında olmalıdır. Buralara proje yaparken çok iyi düşünmek gerekir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB)Onur Kurulu Üyesi Erhan Karakaya böyle diyor..

Karakaya, ardından da AKP’nin ‘çılgın proje’ modasına göndermelerde bulunarak, şunları söylüyor :

“Çılgın projeler aslında hayali projeler. Bu projeler vatandaşa tam da anlatılmıyor, algı yöntemi kullanılıyor. Bu şekilde insanların derinlemesine düşünmesinin öne geçilerek, şatafatla kandırma yoluna gidiyorlar. Çılgın projelerle büyük beklenti yaratılıyor. Ama toplum orada kendini görmüyor. Bir hayal var ortada ve vatandaş kendini o hayalin içine oturtmuyor. Kendini oraya oturtsa da o hayalde kendisine yer olmadığını anlayacak. Böyle olunca da doğal olarak sadece o hayal dünyasının rengarenk ışıltısı içinde aldanıyor ”

Antalya’da düzenlenen ‘Kıyı Bölgelerinde Mimarlık. Akdeniz’in Doğa ve Kültür Değerleri Risk Altında’ paneline katılan Erhan Karakaya, AKP hükümetinin ve AKP’li belediyelerin asıl amacı rant olan çılgın proje modasına yönelik şu çarpıcı görüşleri ortaya koyuyor:

“Bunların hepsi hayalidir, hepsi siyaseten uydurulmuş, hiçbir temeli olmayan, bittiği zaman da kamu ve toplum yararına bir katkısı olmayacak projeler. Aslında bunların en çılgını İstanbul’daki kanal projesidir. Bundan sonra her ilde bu şekilde çılgın projeler gündeme gelmeye başladı. Oysa ülkenin çılgın projelere değil aklı başında projelere ihtiyacı var. Toplumun yararına olmayan ve kaynağı açıklanamayan projelere ihtiyacımız yok. Çılgın projelerle ilgili ortada herhangi bir kaynak da yok. Sadece siyaseten seçim öncesi toplumun gözünü boyamaya çalışıyorlar. Zaten bu ana kadar çılgın proje dediklerinden herhangi birini yapmışlıkları da yok. Her seçim öncesinde bunun gibi birkaç şey ortaya çıkartıp bunun üstünden yürüyorlar”

Anımsamakta yarar var.

Kanal İstanbul, ‘Çılgın Proje’ diye lanse edilince, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de çılgın arayışına girmiş ve Boğaçayı Projesi’ni her seçim öncesi olduğu gibi masa üstü tekniğini kullanarak yaratmıştı.

Türel, Boğaçayı’nı “ Kanal İstanbul’dan sonra ikinci büyük çılgın proje’ olarak lanse etmeye çalışmıştı..