Kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, bu hastalığın kan ve vücut sıvıları aracılığıyla insanlara bulaşabileceğini belirtti.

Hangi Dönemde Daha Sık Ortaya Çıkıyor?

Genellikle Mayıs ile Eylül ayları arasında ortaya çıkan ve KKKA hastalığını insanlara bulaştırabilen kenelerin sayısında artış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, iklim değişikliğinin kene ısırmasıyla acil servislere başvuran hasta sayısını artırdığını vurguluyor.

Hangi Bölgelerde Daha Yoğun Görülüyor?

Özellikle Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum gibi bölgelerde kene vakalarının yoğun olduğunu aktaran uzmanlar, dış ortamda çalışan vatandaşları ve piknik yapmayı sevenleri kene ısırmasına karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıyor.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi için uzmandan uyarı: Keneler patlatılmamalı! Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi için uzmandan uyarı: Keneler patlatılmamalı!

Kene Isırmalarından Nasıl Korunulmalı?

Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, kene ısırmasından korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Kene salyasında bulunan anestezik bir madde nedeniyle ısırıldığını hissetmeyebileceğimizi belirten Solay, riskli bölgelere giderken mutlaka uzun ve açık renkli kıyafetlerin giyilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ayakkabıların içine girecek şekilde çorap giyilmesi ve çıplak ayakla dolaşılmaması gerektiğini söyledi.

Kalitesiz güneş gözlüklerinin zararları nelerdir? Kalitesiz güneş gözlüklerinin zararları nelerdir?

Kene Nasıl Çıkarılmalı?

Eğer bir kişide kene tespit edilirse ve vücuda yapışmamışsa, kapalı bir kutuya konarak bertaraf edilmesi gerektiğini belirten Solay, kenenin elle çıkarılmaması gerektiğini vurguladı. Elle çıkarılması durumunda kenenin parçalanma ihtimali olduğunu ve virüsün yayılma riski bulunduğunu aktardı.

Uzmandan kene uyarısı: Sigara basıp, kolonya dökmeyin Uzmandan kene uyarısı: Sigara basıp, kolonya dökmeyin

KKKA Belirtileri Nelerdir?

KKKA virüsünün ısırma sonrası ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kas ağrıları ve kanama gibi belirtiler gösterebileceğini ifade eden Solay, bu belirtilerin her birinin olmasının gerekmediğini, riskli teması olan veya hasta biriyle teması olan kişilerin herhangi bir belirti göstermesi halinde doktora başvurması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Aslı Haykır Solay,

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bulaşma Yolları

Solay, KKKA virüsünün kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığını, ancak solunum yoluyla bulaşının henüz kanıtlanmadığını dile getirdi. Hasta kişilerin çıktılarına temas edilmemesi gerektiğini vurgulayan Solay, hastalığın atlatılmasının ardından virüsün idrar yoluyla 6 hafta boyunca atılabileceğini belirtti.

Erzurum'da KKKA can aldı! Kene ısırması sonucu hayatını kaybetti Erzurum'da KKKA can aldı! Kene ısırması sonucu hayatını kaybetti

Kaynak: İHA