Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, şah damarındaki tıkanma ile gelişen ve halk arasında “inme” olarak bilinen hastalığın yaşlanan nüfusla birlikte önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti. Alıcı, her geçen yıl inme vakalarının arttığını dile getirdi.

İnme: Önlenmesi Mümkün Bir Tehdit

İnme hastalığında risk faktörlerinin genetik etkenler ve ilerleyen yaş dışındaki büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gökhan Alıcı, zararlı alışkanlıkların inme riskini artırdığını belirtti. Hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, fiziksel aktivite eksikliği, hareketsiz yaşam ve obezite gibi faktörlerin inme riskini artırdığına dikkat çekti.

İnme Vakaları ve Riskler

Alıcı, inme vakalarının yaklaşık 200 bin kişide görüldüğünü ve bunun büyük çoğunluğunun iskemik inmeler olduğunu ifade etti. İnme riskinin damar tıkanıklığına bağlı olduğunu ve bu durumun yaşlı nüfusta daha sık görüldüğünü belirtti.

Tedavi ve Önleme Yöntemleri

Doç. Dr. Alıcı, tedavi yaklaşımlarını açıklarken, stentleme işleminin artık ameliyatın yerini aldığını ve darlığın seviyesine göre tedavi yöntemlerinin değiştiğini belirtti. Ayrıca, anjiyo veya ilaçlı tomografi gibi yöntemlerle risk faktörlerinin değerlendirildiğini ve tedavi planlarının buna göre yapıldığını ekledi.

İnme Belirtileri ve Erken Müdahale

İnme belirtilerine dikkat çeken Alıcı, ani his kaybı, konuşma güçlüğü, dengesizlik gibi belirtilerin ciddi bir sağlık tehdidi olabileceğini vurguladı. Bu belirtilerin görülmesi durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

İnme Sonrası İyileşme

İnme sonrası iyileşmenin mümkün olup olmadığına ilişkin olarak Alıcı, beyindeki hasarın derecesinin belirleyici olduğunu ve erken müdahale ile hasarın ilerlemesinin önlenebileceğini söyledi.

Türkiye'de İnme İstatistikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılında her on beş dakikada bir Türk insanının inme nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtildi. Bu verilere göre inme, Türkiye'de önemli bir ölüm nedeni olarak öne çıkıyor.

Aşılar yılda 2,5 milyon çocuk ölümünü önlüyor Aşılar yılda 2,5 milyon çocuk ölümünü önlüyor

İnme tehlikesi! Boyun kütletme tedavisi riskleri nelerdir? İnme tehlikesi! Boyun kütletme tedavisi riskleri nelerdir?

Kaynak: İHA