Enerji Bakanlığı yetkililerinden yapılan açıklamalar ve Bakanlığın web sitesindeki 11.10.2021 tarihli duyurusunda yer alan resmi bilgide bu şirketle ilgili şu ifadeler yer aldı: “Bakanlığımız tarafından enerji verimliliği danışmanlık şirketi olarak yetkilendirilen Yeşil Enerji Enerji Verimliliği Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin enerji verimliliği alanında etüt, proje ve danışmanlık hizmetleri vermesi için bina ve hizmet sektöründe düzenlenen ETKB-EVD-102 numaralı yetki belgesi 27.10.2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerji kullanımında Verimliliğin arttırılmasına dair yönetmeliğin 6’ncı maddesinin 5’inci fıkrasının (c) bendi gereğince iptal edilmiştir.” Firmanın yetki belgesi resmi olarak iptal edildiği halde kapı kapı dolaşarak vatandaştan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) verme yetkisi varmış gibi imza alıp belge göndermeye devam ettikleri öğrenildi. Vatandaş soruyor? “Hiçbir yetkisi olmayan firma nasıl oluyor da kimin imzaladığı belli olmayan resmi bir belgeyi vatandaşa verebiliyor.”

“YEŞİLTEPE’YE GELDİLER”

    Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirildiklerini söyleyerek Kepez ilçesi Yeşiltepe Mahallesi’nde kapı kapı gezen ve EKB’si olmayan binalara resmi olarak belge verebileceklerini söyleyen Yeşil Enerji adlı firmanın Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, Enerji Verimliliği Danışmanlık yetki belgesinin iptal edildiği öğrenildi. Kepez’de yaşayan Yeşiltepe sakinlerinden Ekin Roza Çelik, “Bu resmen dolandırıcılık” diyerek firmayla ilgili yaşadıklarını gazetemize anlattı. Kamuoyunu olası bir dolandırıcılığa karşı uyarmak ve bilgilendirmek istediğini belirten Çelik şu bilgileri aktardı:  “Öğrendiğimize göre, Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2020’de değişen yasa gereği, 2011 öncesindeki yasaya göre, 2011 sonraki yapılar yeni bina diye geçiyor. EKB belgesi isteniyor. Ama 2011 önceki binalar da mevcut bina diye geçiyor. Onda da yasaya göre diyor ki EKB Belgesi zorunludur ancak yaptırılmadığı takdirde yasal yaptırım, para cezası veya benzeri bir şey olmayacak deniyor. Kepez Yeşiltepe’deki binaların çoğu 2011 öncesi yapıldı. Yeni bina olarak geçmiyor. Çok azı yeni bina olarak geçiyor.”

“DAİRE BAŞI BEDEL 60 LİRA”

    “Yeşil Enerji Danışmanlık firmasından gelerek kendilerini tanıtan ve şimdi belge almazsak 1 Ocak 2022’den sonra yasal yaptırımı olacağını ve zorunlu olduğunu yasanın değiştiğini söylediler. Birkaç gün geçtikten sonra EKB ile ilgili önce aradılar sonra bir mesaj attılar. EKB listesine eklediklerini belirttiler ve onaylandığına dair mesaj attılar. Sonra da arayıp yeniden geldiler. İki hafta içerisinde belgelerin hazır olacağını daire başı bedelin 60-70 Lira olduğunu söylediler. Ev sahibimiz mahalle muhtarına konuyu iletiyor. Muhtar, ‘Böyle bir yasa var ama zorunlu mu değil mi bilmiyorum’ cevabını veriyor.”



“EKB YETKİSİNİ İPTAL ETTİK”

    Firmanın dolandırıcı olabileceğinden şüphelenen Çelik, Enerji Bakanlığı’nı aradığını ve Enerji Bakanlığı’nın “Ayın 11’inde biz Yeşil Enerji Danışmanlık şirketinin EKB yetkisini iptal ettik. Danışmanlık şirketimiz değil artık. EKB belgesi zaten Çevre Bakanlığı’na bağlı” dediğini açıkladı. Daha sonra Çevre Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü’nü arayan Çelik, “EKB ile ilgili görüştüğüm kişi bana ‘Evet iptal edilmiş olabilir belgesi ama danışmanlık şirketinde çalışan serbest EKB yetkili belgeli imza yetkisi olan insanlarımız da olabilir’ diye konuştuğunu belirterek şöyle devam etti: “Yeşil Enerji’yi aradım ve firmanın çağrı merkezinde operatörde hala Enerji Bakanlığı’na bağlı bir şirket olduğu söyleniyor. Yetkilerinin iptal olmasına rağmen Whatsapp profillerinde hala Enerji Bakanlığı fotoğrafı yer alıyor. Ertesi gün Enerji Bakanlığı’nı teyit için tekrar aradım. Bu şirket gerçekten danışmanlıktan çıkartıldı mı yoksa çıkartılmadı mı diye yeniden sordum. ‘Yetkisi alınmıştır. Zaten Enerji Bakanlığı’na bağlı web sitemize girerseniz biz onun duyurusunu yaptık. Bakabilirsiniz’ denildi”.


“İNCELENİYOR DİYOR AMA İPTAL EDİLMİŞ”

    “Firmanın yetki belgesi yok ve nasıl oluyor da belge verebiliyorlar” diyen Çelik, Yeşil Enerji’yi aradığımda, “Yetkimiz inceleme altında. Bu yasal bir prosedür ve her sene yapıyorlar zaten. 47 tane şirket var EKB veren, incelemeye her sene hazırlar. Biz şuanda sizin mahallenize bakıyoruz. Zaten yetkisi çıkmış bir sürü bina var. Onlara şuanda belgelerini götürüyoruz. Size daha sıra gelmemiş. Kasım ayında getireceğiz belgenizi. Biz zaten bakanlığa bağlıyız. Biz şuanda inceleme altında olduğumuz için bir yetki veremiyoruz ama bu yasal bir şey. Prosedür doğal olan bir şey.  Enerji ve Çevre Bakanlığıyla birlikte çalışan bir şirketiz, güveniliriz. Sıkıntı olacak bir durum yok. Web sitesinden kontrol edebilirsiniz” dediler. Bakanlık ise ‘Bu şirketin faaliyetleri bakanlığımızca yanlış olduğu tespit edildi ve onunla ilgili yasal işlem başlatılıp anlaşmasını iptal ettik’ dedi. Aslında olay şu tamamen iptal edilmiş inceleme diye bir şey yok. İnceleniyor diyor iptal edilmiş. Geçici diyorlar öyle bir şey de yok bakanlığın ilgili birimindeki yetkilisi söylüyor” diye konuştu.

“ATI ALAN ZATEN ÜSKÜDAR’I GEÇMİŞ”

    “Yetkisi alınmış olunmasına rağmen kalkıp buraya geliyor ve sadece bana değil, diğer binada yaşayanlarla da aynı şekilde konuşuyorlar” diyen Çelik, “Bu EKB makbuz karşılığı verilen bir belge ama kim imzalayacak? Sonuç olarak bu resmi bir belge ve yetkili birinin kaşesi ve imzası olması gerek. Bana dedikleri imza yetkisi yeşil enerjiye aitmiş. Bir isim falan veremeyeceklerini söylediler. Bir EKB yetkililerinin olduğunu Bakanlık tarafından da onaylı bir yetkisi olduğunu belirtti. İl müdürlüğünden bir web adresi aldım. Orada mevcut binalarda EKB yetkisi olanları isim olarak sorgulama yapabiliyormuşuz. İyi de bunlar kapıma gelecekler, ben parayı vereceğim onlar bana makbuzu verecekler biz de Web sitesine girip bir dakika deyip sizi sorgulayayım diyecek halimiz yok. Atı alan zaten Üsküdar’ı geçmiş” dedi.

“KAPI KAPI DOLAŞACAĞIM”

    Çelik konuşmasının devamında, “Bizden yana bir sıkıntı yok, yasayı biliyorum. Ben bu olayın peşine düştüm. Peki ya düşmeyenler. Şimdi bunu bize yapmadılar. Ama bir başkasına yapmayacaklarının garantisi yok. Şimdi ben kapı kapı dolaşacağım ‘Yeşil Enerji’den geldiler mi’ diye soracağım. Geldilerse yetkilerinin olmadığını ve bu firmaya itibar etmemelerini söyleyeceğim. Kapınıza gelirlerse gönderin diyeceğim.  Bunu yaparım sıkıntı yok, muhtarımızı bilgilendirelim ola ki muhtara gidip soran vatandaşlar olur en azından bilgi verir. Bunu bize yapmadılar ama ben sorduğumda Kepez’den başlayıp bütün Yeşiltepe Mahallesi’ni geziyorlarmış. Dolayısıyla daha önceden gezdikleri belli ve dolandırılmış olabilir insanlar.İmzaladıkları belge sahte olabilir” diyerek vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.

“İNSANLARA HABER VERELİM”

    “Enerji Bakanlığı’ndan yine teyitleştiğim bir durum daha var” diyen Çelik, “Bir kişi hem serbest çalışıp, serbest EKB yetki belgesine sahip olup, hem de bir şirkette kadrosu olamaz. Özellikle bunu kaldırmışlar. Bununla ilgili bir düzenleme yapılmış kanun içerisinde. Dolayısıyla böyle bir durum da söz konusu değil. Yani getirecekleri belge oradaki imzalı kişi kimse serbest de çalışamaz yasa gereği. Dolayısıyla böyle garip bir durum var. Bunu bize yapmadılar ama başkalarına yapmadıkları anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

 

Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim