Antalyalı esnaf; kendi işinden ve emeğinden çalan yasa dışı ticarete bir son verilmesini istiyor.

 

    Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği (KOM) ekipleri tarafından sadece yılbaşından bu yana düzenlenen operasyonlarda, kaçak tütünle doldurulmuş 7 bin 80 adet makaron, çeşitli markalarda 51 bin adet bandrolsüz boş makaron, 30 kilo bandrolsüz kıyılmış tütün, 1.68 adet doldurulmuş makaron, 1.792 sigara sarma kağıdı, 618 paket gümrük kaçağı sigara, 3 bin 634 paket gümrük kaçağı elektronik sigara tütünü, 34 elektronik sigara makinesi, makinelere ait 10 şarj aleti, 62 elektronik sigara makine temizleme aparatı ve 20 elektronik sigara kartuşu ele geçirildi.

 

EMEKLER HİÇ OLUYOR


    Emniyet güçlerinin özverili çalışmaları devam etse de tüm Türkiye’de kaçak tütün ticaretindeki artış devam ediyor. Yasa dışı tütün ticaretinde yaşanan artış, devletin vergi gelirlerinde de yaklaşık 20 milyar TL’ye yakın zarara sebep olurken denetimsiz malların piyasaya sürülmesi sebebiyle kamu sağlığı üzerinde tehdit oluşturuyor.

 

    Vergi gelirlerindeki zararın içerisinde açık tütün satışı yapan ve vergiye tabi olmayan satış noktarının da payı var. Bu durum da Antalya’nın dürüst ve kayıtlı esnafının emeğinin kaçağa gitmesine neden oluyor.

 

HAPİS CEZASI UYGULANACAK

    Kanun kapsamında, ticari amaçla makarona veya sigara kağıdına doldurulmuş olarak yasa dışı tütün satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası var.

 

    Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik cezai uygulama ise 1 Temmuz 2021'de yürürlüğe girecek.

 

Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim