Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Büyükşehir ve Aksu Belediyesi Meclis Üyesi Yusuf Kumbul, ülkede yaşanan ekonomik krizin tarım sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini ve kazançların ciddi anlamda düştüğünü söyledi. Akdeniz GERÇEK’e konuşan Kumbul, üreticinin çarkı döndürmekte zorlandığını belirterek, “Üretici para kazanamıyor, borcunu krediyle ödemeye çalışıyor” dedi.

 

MALIMIZ PARA ETMİYOR

Piyasanın şu aralar çok haraketli olmadığını kaydeden Kumbul, “Üretimin bol olduğu, ihracatın azaldığı ve tıkandığı bir dönemi yaşıyoruz. Döviz arttığı için ihracatın patlaması gerekiyor ama ne yazık ki böyle bir durum yok. Böyle olunca da kaliteli malımız para etmiyor. Domates 50 kuruştan ile 1 lira 20 kuruş arasında işlem görüyor. Şu aralar patlıcan biraz hareketli. Ancak buna da şükredelim, bizim sektör diğer sektörlere göre biraz daha hareketli. Çünkü insanlar bir şekilde sebze ihtiyaçları için az da olsa para harcıyor” diye konuştu.

 

ESKİ FİYATLARI MUMLA ARIYORUZ

Çiftçinin domatesi 2002 yılında 1.800 liraya verdiğini şimdi bu fiyatı mumla aradığını hatırlatan Kumbul, “Şimdi gübre çuvalı 20 lira 30 lira, ilaç fiyatı 1 lira 2 lira oldu. Domatesi eski yıllarda sattığımız fiyatlara artık satamaz olduk. Kazançlar azaldı maliyetler yükseldi. Doğal olarak bu bize olumsuz yansıyor, para dönüşleri yavaşlıyor. Esnaf ve küçük işletmelerin hepsi bankalara bağımlı hale geldi. Her birinin 300 -500 milyarlık kredi ödemeleri var. Kredi faizleri artık kontrol edilemez boyutlara geldi. Şimdi böyle bir sistemde nasıl iyi bir tablo çizebiliriz ki? Üretici çarkı döndürmekte zorlanıyor ve adeta kan ağlıyor. Para kazanamayan üretici, borcunu nasıl ödeyecek?” şeklinde konuştu.

 

ADALETE VE HUKUKA İHTİYACI VAR

Ülkenin en önemli sorununun adalet ve hukuk olduğuna da vurgu yapan Yusuf Kumbul, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Mekanizmanın işlemediği yerde ülkeye adalet mi gelir?  İnsanlar adaletin olmadığı bir ülkeye yatırım yapar mı? Ülkeden çok hızlı bir para çıkışı ve kontrol edilemeyen bir döviz var.

Dolar 4.30’u 4.40’ları görmüş. Böyle devam etmez. Seçim çözüm mü? Evet çözüm. Ülkenin kutuplaşmadan kurtulup normale dönmeye, adalete ve hukuka ihtiyacı var. Yasama, yürütme ve yargının bağımsız olması lazım. Bunu başardığımız zaman Türkiye huzura kavuşacak ve rahat bir nefes alacağız.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim