Türkiye’nin en önemli çevrecileri arasında yer alan ve aynı zamanda sıkı bir aktivist olan Prof Dr. Tuncay Neyişçi, Türkiye turizminin plansız başladığına yönelik eleştirilerin kesinlikle doğru olmadığını söyledi.  Akdeniz GERÇEK’e konuşan Neyişçi, Türkiye turizmi başlamadan önce çok ciddi turizm planlaması yapıldığını vurgulayarak, “1970 yılların başında Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi hayata geçirildi. O projenin çok önemli temel ilkeleri vardı. Kemer Antalya yolu manzara seyir yoludur. Ulaşım yolu değildi. Ulaşım için arka tarafta bulunan Hisarçandır’dan yol yapacaksınız. Projede böyleydi. Çünkü oranın manzarası önemli. Şimdi gidin otoban oldu, denizi göremezsiniz. O yıllarda yatak kapasitesi 10 bin olarak hesaplanmıştı, daha sonra 25 bine çıkardılar. Turizmcilerin devlete yaptığı baskıyla oldu bunlar. Kimsenin artık şikayet etme hakkı yok” dedi.

 

ARTIK BURALARA DOKUNMAYIN

Kitlesel turizmin Alanya’da yapılabileceğini ancak Kemer bölgesinde bunun imkansız olduğunu kaydeden Neyişçi, “Kemer bölgesinde resmi yatak kapasitesi 65 bin civarındaydı. Ancak uzmanlar o zaman bunun 120 binin üzerinde olduğunu söylüyordu. Düşünün şimdi bu rakam 3 katına çıkmış durumda. Hatta o zaman, otellerin çoğunun kaçak olduğunu iddia edilmişti. Alanya’da kitlesel turizm yapabilirsin ama Kemer gibi bir bölgede bunu yapmanın imkanı yok. 80 kilometrelik bir sahil şeridine sahipsen ve 2 bin 400 metreden denize kadar her yer ormanla kaplı ise sen bunu yapamazsın. Bu tip yerlerde en çok aranan şey tenhalıktır. Burada hem doğal değerler, hem kültürel, hem de tenhalık var. Turist zaten Antalya’ya özellikle Kemer bölgesine bunun için geliyor. O yüzden yatak kapasitesini artırmaktan vazgeçin ve buralara dokunmayın. Sahili betonlaştırmaktan vazgeçin ve kentsel ekosisteme dönüştürmeyin” diye konuştu.

 

3 OTEL YERİNE 1 OTEL YAPIN

Aynı zamanda çok sıkı bir çevreci ve aktivist olan Neyişçi, Kemer bölgesindeki tatil köylerinin aralarına günübirlik kullanım alanlarının da konulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bunlardan bir tanesi de Kındılçeşme’dir. Bunların gerekçeleri de belliydi. Siz buralardaki otelleri pahalıya satacaksınız, yerel halk buraya giremeyecek. O yerel halk bu güzelliklerden faydalanma hakkına sahiptir. O yüzden buralarda günübirlik alan yapacaksın ve yerel turist ile orada kalan turist birbirleriyle iletişi haline girecek. Temel amaç buydu. Yani 1970’li yıllardaki mantık buydu. Ama bugün gelin görün ki bunların hepsi teker teker yıkıldı. Geçmişte ‘buralara 3 otel yapılacağınıza 1 otel yapın’ demiştim ve beni o zamanlar turizm düşmanı ilan etmişlerdi. Geçmiş dönemlerdeki otellerde fiyatlar yüksekti. Şimdi öyle mi. Her yer 5 yıldızlı otel. Bu kadar otel yapmaya gerek yok. Yapınca da buraları doldurmak için daha çok fiyat kırıyorsun. Sonuç olarak otel sayısı artıyor ama gelirler düşüyor. Turizm buysa kimsenin bundan şikayet etme hakkı yok.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim