-İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Oğuz, Lara’ya yapılmak istenen kruvaziyer liman ile bölgenin doğal yapısının ciddi anlamda bozulacağını iddia etti.

 

-Oğuz, projeyle Antalya halkının sahilde denize giremeyeceğini de belirterek, “Bilime ve tekniğe büyük önem verdiğini düşündüğüm Menderes Türel’in projeyi bu haliyle yapacağına inanmak istemiyorum” diye konuştu


İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Oğuz, Lara’ya yapılmak istenen kruvaziyer liman konusunda Akdeniz GERÇEK’e özel açıklamalarda bulundu. Limanın yeri konusunda hala endişelere olduğunun altını çizen Oğuz,

bilime ve tekniğe büyük önem verdiğini düşündüğü Menderes Türel’in projeyi bu haliyle yapacağına inanmak istemediğini söyledi.

 

SAHİL HALKA KAPATILACAK

Antalya’nın 1 buçuk milyon insanı barındırdığını hatırlatan şöyle konuştu: “Bu nüfusun yaşadığı kentte halkın denize girebileceği üç tane alan var. Bunlardan birincisi 7 kilometrelik Konyaaltı sahili, ikincisi falezler, üçüncüsü de 4 kilometrelik Lara sahili. Ancak Lara sahilinin, gündeme gelen kruvaziyer limanıyla beraber tamamının büyük ölçüde halkın kullanımına kapatılacağı daha önce birçok kez açıklanmıştı. Bu konuda pek çok isim açıklamalarda bulundu ancak bir kez de ben değinmek istiyorum. Kruvaziyer liman gerçekten Antalya’ya gerekli midir? Antalya’da bir kruvaziyer liman olsa turizmi çeşitlendirme adına elbette güzel bir şey olur. Ama bu limanın buraya altyapısını yapmakla her şey bitmiyor. Bu ülke politikalarıyla da ilgili bir konu.”

 

ÖLÜ BİR YATIRIM OLMAMALI

“Dünyada üç büyük kruvaziyer firması var. Bunlar MSC, Kosta ve Royal Caribbean. İtalyanlar ve Yunanlılar olarak tüm dünyadaki kruvaziyer limanlarının yüzde 90’nına hakim durumdalar. Dolayısıyla bunlarla bir şekilde irtibata geçilmesi lazım. Bundan 3 yıl öncesine kadar İstanbul ve Kuşadası’nı çok kullanıyorlardı. Çeşme o kadar ilgi görmüyordu. Ülkemizin şuanda içinde bulunduğu durumdan dolayı iki yıldan beri kruvaziyer turizmi bizim limanlarımıza uğramaktan vazgeçti. Siz altyapıyı kurarsınız ama bu limanların işletmecileri sizi programlarına almazlarsa bu yatırım ölü bir yatırım olur. Bu yüzden bu yatırım bin kere düşünülerek hayata geçirilmesi gereken bir yatırımdır. Yani yaparsanız garanti müşterinizin olması lazım.”

 


 

DOĞAL YAPIYI BOZACAĞIZ

Lara’nın oldukça sığ bir deniz olduğunun unutulmaması gerektiğini de ifade eden Oğuz,”Kruvaziyer limana yanaşan bu 5 bin kişilik gemilerin en az yüksekliği 20 metre civarında. Dolayısıyla bunların yanaşacağı limanların en az 20 metre derinliğe sahip olması lazım. Oysa Lara’nın altyapısına baktığınız zaman bu derinliği ulaşmanız için 1 buçuk kilometrelik bir açıklığa gitmeniz lazım. Bu yüzden bu çok büyük bir sıkıntı. Bunun yanında oradaki bizim Manavgat dediğimiz Güney Doğu’dan esen hakim rüzgarlarla birlikte, zemin bir set oluşturacaktır. Lodos ve meltemi de buna ekledin mi, bu rüzgar keşmekeşinde o bölgede bir takım kirlenmeler yaşanacaktır. Çünkü önünde bir engel olacak ve denizin kirlenmesine sebebiyet verecektir. Bu şekilde Lara’nın doğal yapısını bozacağız” uyarısında bulundu.

 

+++++++++

 

BAŞKAN TÜREL PROJEYİ

BU HALİYLE YAPMAZ!

Dr. Cem Oğuz, çok yakından tanıdığı Menderes Türel’in bilime ve tekniğe çok önem verdiğini de vurgulayarak, “Buraya 5 yıldızlı oteller, alış veriş merkezleri ve küçük bir yat limanı da yapılacak ama oranın ince kum olduğu da unutuluyor. Siz ayrıca kruvaziyerle gelecek turisti sahile taşımak için alttan bir tüp geçit yapacaksınız. Bu geçitler de doğal olarak altta bir set ve kirlilik oluşturacak. Dolayısıyla o cam fanuslar devamlı kirlenecek, denizde kokuşma olacak. Yani deniz ekosistemi bozulacak. O oteller ve AVM’lerle halkın oraya giriş çıkışına da kıtlama getirileceği unutulmamalı. Sonuç olarak kruvaziyer liman, turizm açısından çok önemli ancak yeri için benim hala endişelerim var. Yapılacak olan yer teknik olarak bunun için müsait değil. Bilime ve tekniğe büyük önem verdiğini düşündüğüm Menderes Türel’in projeyi bu haliyle yapacağına inanmak istemiyorum” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

  

Editör: TE Bilisim