İbradı’nın su kaynaklarının üzerine yapılmak istenen maden ocaklarına karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Yapılmak istenen doğa katliamına karşı sessiz kalmayan ve bölge halkı ile kamuoyunun dikkatlerini bu konuya çekmek isteyen İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru,29 Nisan pazar günü saat 13.00'da Karamıklı Yaylasında kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla basın açıklaması yapacak. 

 

İZİN VERMEYECEĞİZ

Küçükkuru, Naya isimli bir maden firmasının, 'Çevresel Değerlendirme Raporu' (ÇED) alınmaksızın Başbadem mevkiinden başlayıp Söğütbeli'ne kadar devam eden, su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanlarını, dağ keçilerini ve endemik bitkileri üzerinde barındıran 1000 dekar alanda mermer ocağı açılması için başvuru yaptığını kaydederek, bu izin vermeyeceklerini söyledi. Daha öncede bölge halkının rızası alınmadan aynı yöreye mermer ocağı açılmak istendiğini kaydeden Küçükkuru, Antalya Valiliği İl Özel İdaresi'nin izin vermediğini, bu nedenle Antalya il sınırından 15 kilometre içeri girilerek bu alanın Konya il sınırlarına bağlanıp mermer ocağı açıldığını ifade etti.

 

SUYUMUZU KİRLETECEK

Ülkemizin sahip olduğu doğal ve kültürel varlıkları kullanma hakkının, sadece bugünkü kuşağa ait bir hak olmadığını kaydeden Küçükkuru, “Gelecek kuşaklar, bizim kuşaktan çok daha ileri düzeyde sahip olacakları teknolojilerle, bu varlıkları hem de daha akıllıca kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca Milli Parklar ve bazı kurumlar tarafından hazırlanan bioçeşitlilik raporlarına göre bu yöre özel korumalı alan kabul edilmektedir.  Yöremizde bundan sonra açılacak mermer ve taş ocakları öncelikle ilçemizin içme su kaynağını kirletecek, hava kirliliğine sebep olacak, dağ keçileriyle yılkı atlarının doğal yaşamlarını tahrip edecektir. Endemik bitkileri zarar verecek ve yörede yapılacak arıcılık ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyecektir."

 

DEMİRCİOĞLU: SİYASET ÜSTÜ BİR KONU

CHP İbradı İlçe Başkanı Sami Demircioğlu ise ülkenin en önemli ormanlarının bulunduğu İbradı’nın yaylalarına maden ocağı açmanın akla ve mantığa sığmadığını söyledi. Demircioğlu, bu konunun kesinlikle siyaset üstü bir konu olduğunu belirterek, Pazar günü yapılacak olan basın açıklamasına her siyasi görüşten insanı beklediklerini kaydetti. Senem KÖR

 

 

Editör: TE Bilisim