Sağlıkta ‘katkı payı’ vurgunu

 

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, AKP’nin ‘Sağlıkta Dönüşüm’ programıyla ücretli hale getirdiği  polikliniklere ücret ödemek için acil servisler önünde saatlerce beklediği gibi,  eczanelere gittikleri zaman ise 14 farklı kalemden alınan katkı payları nedeniyle ilaçların ücretinden fazla muayene ve katkı payı ücreti ödediklerini belirtti.

----------------------------

 

 

 

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, “Vatandaşlarımız AKP’nin sağlıkta dönüşüm programı nedeniyle ücretli hale getirilen polikliniklere ücret ödememek için acil servisler önünde saatlerce beklemekte, eczanelere gittikleri zaman ise 14 farklı kalemden alınan katkı payları nedeniyle ilaçların ücretinden fazla muayene ve katkı payı ücreti ödemekte” dedi.

CHP’li Kara, “Gerek Sağlık Bakanlığı, gerekse de Hükümet yetkilileri sağlıkta sık sık devrim yaptıklarını, herkesin dilediği her hastanede tedavi hizmeti alabildiğini söyleyen açıklamalarının doğruyu yansıtmadığını sürekli dile getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Niyazi Nefi Kara, katkı payı vurgunu ile ilgili olarak, yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlık alanında yararlandıkları haklar ve tabi oldukları hükümler ücretsizmiş gibi kamuoyuna lanse edilse de sağlık hizmeti kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ücretli olmakla beraber oluşturulan Genel Sağlık Sigortası ile oluşan prim borçları da artık vatandaşlarımızın baş edemeyeceği kadar yüksek maliyetleri beraberinde getirmektedir. Vatandaşlarımız AKP’nin sağlıkta dönüşüm programı nedeniyle ücretli hale getirilen polikliniklere ücret ödememek için acil servisler önünde saatlerce beklemekte, eczanelere gittikleri zaman ise 14 farklı kalemden alınan katkı payları nedeniyle ilaçların ücretinden fazla muayene ve katkı payı ücreti ödemekte” dedi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI SİSTEMİ  İFLAS ETTİ

CHP’li Kara, daha sonra şu görüşlere yer verdi : “AKP’nin 5510 sayılı kanun ile getirdiği Genel Sağlık Sigortası sistemi ise iflas etmiş durumdadır. Genel Sağlık Sigortası primlerini ödeyemeyen vatandaşlarımız bırakın SGK’nın sık sık yaptığı yapılandırma imkanlarından yararlanmayı sağlık sorunları ile ilgili polikliniklere de gidemez hale gelmiştir.×Hükümetin belirli aralıklarla acil servislerdeki yoğunluğu gidermeye yönelik adımlarına rağmen sağlığın ücretli olması maalesef vatandaşlarımızı acil servislerin önünde beklemeye mahkum etmektedir. Nüfustan fazla acil servislere başvuru yapılmış olmasının sebebi de AKP’nin ısrarla sürdürmeye çalıştığı ve memnuniyetin yüzde 75lerde olduğunu söyledikleri sağlık sisteminin ta kendisidir.

ACİL SERVİSLERDE BÜYÜK YIĞILMA

Özellikle emekli olan ve asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin sağlık giderleri maaşlarında ciddi oranda eksilmelere neden olmakta, sağlık hizmetini ücretsiz almayı isteyen bu vatandaşlarımız da poliklinikler yerine acil servisleri tercih etmektedir. Acil servislerde yaşanan yığılmaların sebeplerinden birini oluşturan maddi boyut diğer noktadan vatandaşlarımızın nitelikli bir sağlık hizmetine zamanında erişebilmelerinin de önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır.  Çalışmayan 4,5 milyon genç ve 6,5 milyon Genel Sağlık Sigortası prim borçları nedeniyle artık acil servislere bile gidip tedavi olamaz durumda olan vatandaşımız sağlık haklarından yararlanamaz haldedir. Bunun yanında GSS prim borçlarının yapılandırılacağına dair haberlere rağmen sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın yapılandırma başvurularını dahi yapamaz durumda olduğu herkesin malumudur”(Haber Merkezi)

 

 

Editör: TE Bilisim