Buraya İskender’in

heykelini dikelim

 

İskender’in heykelini dikelim

büyük sansasyon yaratalım

 

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, tarih kitaplarında Büyük İskender’in fethedemediği tek yer olarak bilenen Termessos kapısının hemen girişine Büyük İskender’in heykelinin konulmasının büyük sansasyon yaratacağını ve turizme önemli bir katkı sağlayacağını iddia etti.

 

-----

 

Antalya’nın en önemli çevrecileri ve aktivistleri arasında yer alan Prof. Dr. Tuncay Neyişçi,

kentin en önemli tarihi mekanları arasında yer alan ve Büyük İskender’in fethedemediği tek yer olarak geçen Termessos antik kenti sınırındaki duvarların, yapılan çalışmalar sonucu görünür hale getirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

“İSKENDER KAPISI” DİYELİM

Akdeniz GERÇEK’e konuşan Prof Dr. Neyişçi,antik Termessos kentinin PamfilyalıSolimoslar döneminde yapılmış bir bölge olduğunu belirterek, “Burası özel bir grup insanın yaşadığı bir yer. Biz Antalyalılar da kendimizi birazSolimoslar olarak görürüz. Büyük İskender, Perge’ye Aspendos’a gidiyor mutlaka bu kapıdan geçmiş olması lazım. Bence oraya mutlaka İskender Kapısı denmesi lazım.

Bunun tarihte örnekleri var. Bir çok ülke böyle tarihi isimlerin geçtiği yerlerin isimler veriyor. Neden biz de vermeyelim” dedi.

 

SANSASYON YARATABİLİRİZ

Termessos girişindeki kapıya Büyük İskender’in heykelini koyarak büyük bir sansasyonyaratılabileceğini kaydeden Neyişçi, “Termessos’taki bu kapı, araç kapısıdır. O dönemde buradan gelip geçerlerden haraç alıyorlardı. Çünkü Kemer bölgesine denizden gidilemiyordu. Onun için hep o bölgeye gidecek olana bu Termessos kapısını kullanmak zorunda kalırdı. Bence orayı bir kapı haline getirilip İskender Kapısı denilebilir. Bu şekilde turizme bir katkı da sağlanmış olur. Oraya sadece İskender’in bir heykelini koymak ve yanına da ‘MÖ 334’te İskender buradan geçti’ demek büyük bir sansasyon yaratır. Bizim bunları kullanmamız lazım. İskender isteseydi buraya fethederdi ama burayı fethetmedi. Bunu bütün tarih kitapları yazar” diye konuştu.

 

‘DÜMDÜZ EDECEKLER‘

DİYE ÇOK KORKTUM

Prof Dr. Neyişçi, bölgenin temizlenip surların gün yüzüne çıkarılmasının kendisini çok mutlu ettiğini vurguladı ve şöyle devam etti: “Karayolları burayı ‘dümdüz edecek’ diye ödüm patlıyordu. Sanırım buranın temizliğini Antalya müzesi yetkilileri yaptırdı. Yapanların eline sağlık.”  Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim