Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için uygulanacağı iddia edilen performans değerlendirme sisteminin eğitimin hiçbir sorununu çözemeyeceğini kaydetti.

 

 

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, eğitim sisteminin kangren haline gelmiş birçok sorunu barındırdığını belirterek, asıl görevi bu sorunlara çözüm bulmak olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın her uygulaması ile ‘eğitim sisteminin en önemli öznesi’ olan öğretmenleri hedef tahtasına koyduğunu açıkladı. Iltar, şöyle konuştu: “Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte yetersiz kalan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimdeki yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkan başarısızlığı üzerinden atmaya ve sorumluluğu öğretmenlere yıkmaya çalışmaktadır. Öğretmenleri ALO 147, BİMER, CİMER gibi uygulamalarla veliyle ve öğrenciyle karşı karşıya getiren, sürekli baskı altında tutan MEB, son olarak ise 9 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi ”hedefleri arasında eğitimde performans değerlendirme uygulamasına da yer vermiştir. 12 ilde pilot uygulaması yapılan öğretmen performans sisteminden sonra yeni bir yönetmelik taslağı yayınlanmış, yakın zamanda da yürürlüğe gireceği ifade edilmektedir.”

 

HİÇBİR SORUNU ÇÖZEMEZ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için uygulanacağı iddia edilen performans değerlendirme sisteminin eğitimin hiçbir sorununu çözemeyeceğini, tam tersine yeni sorunların doğmasına sebep olacağını iddia eden Iltar, “Öğretmenlerin performansı için yapılacak değerlendirmede ortaya çıkacak olan performans notu okul müdürü, zümre öğretmenleri, zümre dışı öğretmenler, veliler, öğrenciler ve öğretmenin öz değerlendirmesi sonucunda elde edilecektir. 4 yılda bir yapılacak sınav notunun da %30 u o yıl değerlendirmeye eklenecektir. Eğitimin niteliği, hiçbir bilimsel karşılığı olmayan performans değerlendirmesi ile değil, öğretmene değer vererek, velinin, öğrencinin ve toplumun gözünde öğretmenin mesleki saygınlığını arttırarak sağlanabileceği açıkken, öğretmeni her an 'diken üstünde' tutacak bu yöntem asla kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanlığının performans değerlendirme uygulaması öğretmenlerin birbirine ve öğrencilerine karşı güvensizliğini arttıracak, sürekli performans baskısı ve tehdit altında çalışmasının önünü açacaktır” dedi.

 

DÜNYADA BENZERİ YOK!

Milli Eğitim Bakanlığının uygulamaya çalıştığı performans değerlendirme yönteminin dünyanın hiçbir yerinde benzer bir örneği olmadığını da hatırlatan Fatin Iltar, şöyle devam etti: “Performans değerlendirmesi bahanesiyle öğretmenleri; öğrenciler ve velilerle karşı karşıya getirecek, öğrenci ve veliyi 'memnun edilecek müşteri' ; öğretmeni ‘satış görevlisi’ olarak gören bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir! Bilimsel ve objektif karşılığı olmayan performans değerlendirme sonuçlarının “görevde yükselme, yer değiştirme, sözleşmenin yenilenmesi, hizmet puanına katkı, ücretlerin belirlenmesi” gibi alanlarda kullanılması birçok mağduriyetin doğmasına ve hak kayıplarına sebep olacaktır. Özel sektörün işten çıkarmalarda hukuki belge olarak kullanmaya devam ettiği performans sisteminin ileriye dönük olarak iş güvencemizi tehlikeye soktuğu görülmektedir.  Öğretmen yetiştirmedeki eksiklikler, atanma sorunları, çalışma koşulları, iş güvencesi açısından yaşanan kaygılar mesleğimizi itibarsızlaştırmıştır. Öğretmenlik mesleğini daha da itibarsız hale getirecek olan eğitimde performans değerlendirme uygulamasına karşı hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün eğitim çalışanlarını, sendikaları, tüm öğrenci ve velileri ortak mücadeleye çağırıyoruz.” Senem KÖR

 

                                                                       

                                                      

Editör: TE Bilisim