Antalya’da 3-4 yıldır açık alanda görülen pembe sarmaşık olarak bilinen İpomoea Triloba L. sarmaşığı, pamuk alanlarına büyük zarar veriyor. Pembe sarmaşıkla mücadele için kullanılan ilacın yasaklandığı ancak yerine başka bir ilaca izin verilmemesi üreticiyi çaresiz bırakırken, “Pembe sarmaşıkla mücadele için bir çözüm bulunmazsa Antalya pamuk alanlarının tamamını kaybedebilir” uyarısında bulunuluyor.

 

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Yıldız, Antalya’ da 3-4 yıldır açık alanlarda görülen ve turizm bölgesindeki ithal süs bitkilerinden taşındığı düşünülen İpomoea Triloba-L sarmaşığın pamuk ekili alanlarına zarar verdiğini bildirdi. Halk arasında pembe sarmaşık olarak bilinen zararlı ile mücadelede kullanılan ilacın bakanlıkça yasaklandığını bildiren Yıldız, “Bu zararlı için kullanılan ilaç insan, hayvan ve gıda sağlığına zarar verdiği için yasaklandı. Ancak yerine yeni bir ilaca da izin verilmedi, ruhsatlanan başka ilaç yok” dedi.

 

Zararlı sarmaşık ile mücadele edilemeyince giderek yayıldığını belirten Yıldız, “Eğer ilaçlı mücadele için bir çözüm bulunmazsa Antalya pamuk alanlarının tamamını kaybedebilir. İstilacı sarmaşık, pamuk tarımı başta olmak üzere bölgemizdeki bütün tarımı tehdit ediyor” uyarısında bulundu. Daha önce İran’ın pembe sarmaşık zararlısından kurtulmak için tüm pamuk alanlarını karantinaya alarak çözüm bulabildiğini anımsatan Yıldız, zararlıya karşı bir an önce önlem alınması gerektiğini vurguladı. Aynı zararlının Aydın ve Söke’de de tespit edildiğini bildiren Antbirlik Genel Müdürü Hasan Yıldız,  “Bu sorun kısa zamanda tüm Ege ve Akdeniz’i kapsayabilir. Pamuk hasat makinalarıyla tohumları giderek yayılıyor. Bu konu ile ilgili olarak resmi bir yazımız da var” dedi.

 

Kökeni Amerika olan İpomoea Triloba L, tropikal iklime sahip toprakları seviyor. Son 60 yılda tropik ve subtropik iklimlerde yayılan İpomoea Triloba L, zararlı ot olarak ilk defa 1965 yılında kayıtlara geçti. Antalya’da ilk kez 1998 yılında Serik-Çandır bölgesinde görülen bu bitkinin istilacı özelliği çok yüksek.(Haber Merkezi)

 

 

Editör: TE Bilisim