Yeni Nesil Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Fatma Şirin, son yıllarda eğitimden hızla uzaklaşan Roman çocuklarının mafyanın ve çetelerin eline düştüğünü iddia etti.

 

Şirin, “Pazarcılık yapmaya çalışanın tezgahı, kağıt toplamaya çalışanların da arabaları ellerinden alınıyor. Aç kalan, gençler de ya mafyanın eline düşüyor ya da psikolojik sorunlar yaşıyor” dedi. 

Yeni Nesil Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Fatma Şirin, Antalya’da yaşayan Roman gençlerin son dönemde eğitimden uzaklaşmasının ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Şirin, 4+4+4 eğitim sisteminin, Roman gençlerin eğitim düzeyinin daha da düşmesine neden olduğunu iddia ederek, “Daha önceden zorunlu bir eğitim vardı. Bu yüzden herkes çocuklarını okullara gönderebiliyordu. Zorunlu eğitim olmayınca çocuklarımız serbest mesleklerde çalışmaya zorlandı. Aileler de ufak yaştaki çocuklarından para kazanma yolunu tercih etmeye başladı. Böyle olunca çocuklarımız eğitimden hızla uzaklaşmaya başladı. Eğitimsiz oldukları için de bazı kötü insanların, mafyaların ve çetelerin eline düşmüş durumdalar” dedi.

 

ROMAN’A İZİN YOK

SURİYELİ’YE VAR!

Mafyadan uzak durmak isteyen gençlerin kendi başlarına çalışmasının da engellendiğini iddia eden Şirin, “Devletimiz ve bazı belediyelerimiz, Roman gençlere yardım edeceklerine, destek olacağına köstek oluyor. Çünkü mafyanın ve çetelerin ellerine düşmek istemeyen, onlarla çalışmak istemeyen gençler, pazarcılık ya da kağıt toplayıcılığı gibi işler yapıyorlar. Ancak pazarcılık yapmaya çalışanın tezgahları, kağıt toplamaya çalışanların da arabaları ellerinden alınıyor. Bu şekilde ekmeklerini kazanmalarının önüne geçiliyor. Aç kalan, evine ekmek götüremeyen gençler de psikolojik sorunlar yaşamaya başlıyor. Ama Suriyeliler kentin her yerinde kağıt topluyor. Bunlara izin verilirken bizim yerli vatandaşlarımız olan Romanlara neden izin verilmiyor, neden hemen arabalarına el konuyor?” diye konuştu.

 

YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Şirin, dernek olarak ihtiyacı olanlara ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarını da kaydederek, şöyle konuştu: “Benim kendime ait Çaybaşı Mahallesi’nde iki katlı evim var. Burada eşimin dostumun ve bazı derneklerin sayesinde ikinci el eşya ve giyim eşyası yardımları yaparak destek olmaya çalışıyoruz. Ama bu konuda belediyelerden hiçbir destek alamıyoruz. Onların sorunlarını iletiyoruz ama bize hiçbir geri dönüş oymuyor. Bunun yanında belediyelerden Romanların kendi geçimlerini sağlayabilmeleri, evlerine ekmek götürebilmeleri için kermes yerleri verilmesini istiyoruz. Bu konuda yetkililerden çözüm bekliyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim