- Jeoloji Mühendisliği Odası Başkanı Ali Keleş, Masa Dağı’nın üzerinde 373 dönümlük alana yapılacak olan Antalya Şehir Hastanesi’nin çökme bölgesinde olduğu iddialarını doğruladı.

 

-Keleş, “Eğer 300 metre çapında, 50-60 metre yüksekliğinde ciddi çökme bölgelerinin olduğu yerde

hastane gibi büyük bir bina yaparsanız faciaya davetiye çıkarmış olursunuz” diye konuştu.


Jeoloji Mühendisliği Odası Başkanı Ali Keleş, Kepez İlçesi’nin Göçerler Mahallesinde Masa Dağı’nın üzerinde 373 dönümlük alana yapılacak olan Antalya Şehir Hastanesi’nin çökme bölgesinde (obruk)olduğuna yönelik iddiaları değerlendirdi.  Akdeniz GERÇEK’e konuşan Keleş, bölgede çok iyi zemin etüdü yapılmadan büyük binaların yapılmasının faciaya davetiye çıkaracağını iddia etti.

 

YÜK BİNERSE ÇÖKEBİLİR

Masa Dağı ve çevresinin büyük çöküntülerin, obrukların olduğu bir bölge olduğunu hatırlatan Keleş, “Tehlike arzetmesi için ille obruğun kenarı ya da içi olacak diye bir şey yok. Obruğun olduğu yerin tamamıyla dayanağı bitmiştir ve kendi haline çökmüştür. Ama yan tarafta dayanağı biraz daha fazla olduğu için çökmemiş olabilir. Ancak bunun üzerine bir yük bindirdiğinizde çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız. Masa Dağının üzerinde birçok yerde 300 metre çapında 50-60 metre yüksekliğinde ciddi çökme bölgeleri var. Oraya giden herkes bunu gözleriyle çok rahatlıkla görebilir. Buralar dibe çökmüş tencere gibidir. Buralar doğal haliyle çökmüştür. Eğer bunun üzerine ciddi bir yük getirirseniz, oraya yapılacak binanın çökmesine yardım etmiş ve bir faciaya davetiye çıkarmış olursunuz” dedi.

 

ZEMİN ETÜDÜ İYİ YAPILMALI

Şehir hastanesi yapılacak olan bölgenin çok iyi araştırılması ve zemin etüdünün iyi yapılması gerektiğini kaydeden Keleş, “Masa Dağı’nda çöken yerlerin altında devamları çok yüksek bir olasılıkla vardır. Bu tip karstik arazilerde tek nokta erimez. Dolayısıyla o bölge bir çöküntü bölgesi olarak değerlendirilir. Dolayısıyla bölge yükü aldığında ve yük de fazla geldiğinde çökme yapar. Bu konuda ne zaman çökeceğine yönelik bir zaman verilemez. Buna doğa karar verir. Yükün fazlalığı ve yaşanacak herhangi bir deprem bu çökmeye neden olabilir. Sonuç olarak bu bölge çok iyi araştırılmadan hastane gibi çok büyük bir binanın buraya yapılmasında sakınca vardır. Çok iyi zemin etüdü yapılması gerekir. Ama bizim bu bölgede yapılan zemin etütleri baştan sağma. İlgili belediyeler bu konuda kontrolünü iyi yapmıyor. Denetleme noktası çok sağlıklı değil” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim