CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara,  ‘Evde Bakım Hizmeti Aylığı’ alanların sigorta kapsamına alınması için kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Kanun teklifinde evde bakım hizmeti aylığı alanların başka bir işte sigortalı çalışma şansı olmadığı için sigorta kapsamına alınarak sosyal güvenlik kapsamına alınması amaçlanıyor.

CHP, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara,  ‘Evde Bakım Hizmeti Aylığı’ alanların sigorta kapsamına alınması için kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Hazırladığı kanun teklifi hakkında yazılı bir açıklama yapan CHP’li Kara, “Evde bakım hizmeti ödemesi muhtaç durumda olan engelli ya da yaşlı aile bireylerinin evde bir yakınları tarafından bakımlarının sağlanması için uygulamaya başlanmış ve bu kişilerin hem sosyal hem de ekonomik olarak desteklenmesi amaçlanmıştır. Ancak evde yakınlarına bakan ve evde bakım hizmeti ödemesi alan kişilerin tüm mesailerini evde bakıma ayırdıklarından başka bir işte sigortalı çalışabilme şansları olmadığı için gelir elde ediyor olmaları olumlu bir politika iken sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyor olmaları hem emeklilik hem de sağlık gibi haklardan yararlanmalarının önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.

500 bin kişiye emeklilik yolu açılacak

Belirli dönemlerde evde bakım hizmeti sunan ve aylık alanların primlerinin ödenerek emekli olabileceklerine dair düzenlemelerin yapılacağı belirtilse de henüz bir adım atılmadığını da hatırlatan CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, bu kişilerin isteğe bağlı prim ödemelerinin gelirlerinde ciddi kayıplara neden olacağını belirterek Devlet tarafından sosyal güvenlik kapsamına alınmalarının ve primlerinin Devlet tarafından ödenmesinin gerektiğini söyledi. Kanun teklifinin yasalaşması halinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre evde bakım hizmeti ödemesi alan yaklaşık 500 bin vatandaşın sosyal güvenlik kapsamına alınacağı ve emeklilik yolunun açılacağı belirtiliyor. (Haber Merkezi)

 

Editör: TE Bilisim