Atatürk’ün Antalya'ya gelişinin 88'inci yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı. ADD Başkanı İbrahim Daş, törende yaptığı konuşmada Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin yıldönümünde ilin resmi yetkilileri tarafından çelenk sunma programının yapılmamasının son derece manidar bulduğunu söyledi.


Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya'ya gelişinin 88'inci yıldönümü, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), CHP İl Teşkilatı, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katılımıyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda sabah saat 10.30’da gerçekleştirilen törene CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhitin Böcek, Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Cephaneci, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Onur Duruk, ADD Şube Başkanı İbrahim Daş, Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, CHP Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, CHP Muratpaşa İlçe Kadın Kolları Başkanı Omca Coşarcan Kaya, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, Cumhuriyet Kadınları Derneği Muratpaşa Şube Başkanı Şükran Akkaya, Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, Belediye-İş Antalya Şube Başkanı Kemal Çavuşoğlu, Yerel-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Şahin, ANŞOYAD Başkanı Şükrü Erciyeslioğlu ve vatandaşlar katıldı.

 

KENTTE BÜYÜK SEVİNÇ YARATTI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan ADD Şube Başkanı Daş, Atatürk'ün, Antalya'ya geleceğinin duyulmasının ardından kentte büyük bir sevinç yaşandığını kaydetti. Daş, “Atamızın geldiği gün Kepez’den şehir merkezine kadar Antalya halkı, yolun iki tarafını doldurmuş, Türk milletinin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusuna gönülden sevgilerini iletiyordu. Karşılama töreni bitmesine rağmen Antalya halkı dağılmıyor, sevgi gösterilerini büyük bir coşku ile sürdürüyordu. Çünkü Ata’sının ülkenin kara günlerinde bir güneş gibi Samsun’dan doğduğunu; vatanın bütünlüğü milletinin istiklali için mücadele verdiğini çok iyi biliyordu! ‘Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir’ dedikten sonra bulunduğu yerin adını sorduğunda Rumkuş olduğunu öğrenince Türk topraklarında Türkçe adın olması gerektiğini söyleyerek adının Erenkuş olmasını isteyecek kadar millici olduğunu biliyorlardı. Çünkü Antalya halkı,  Kuvva-i Milliye önderlerinden Mehmet Emin beyler, Rasih Kaplan’lar, Mustafa Ertuğrul’lar gibi nice adsız kahramanları yetiştirmiş ve yetiştirmeye devam edeceğini biliyorlardı” dedi.

 

SON DERECE MANİDAR

Atatürk’ün Antalya gelişinin yıldönümünde ilin resmi yetkilileri tarafından çelenk sunma programının yapılmamasını son derece manidar bulduğunu da kaydetti. Daş, şöyle konuştu: “Bugün gelinen noktada: 6 Mart Atatürk’ün Antalya gelişinin yıldönümleri yıllardır resmi törenlerle kutlanmasına rağmen geçen yıldan itibaren; Antalya’nın kalbi Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtında ilin resmi yetkilileri tarafından çelenk sunma programının yapılmamasını son derece manidar buluyoruz. Neden yapılmadığı sorusunun tüm Antalyalıların kafasında olduğunu da biliyoruz. Büyük önder Atatürk, Cumhuriyeti: dil, tarih, kültür ve yurt birliği üzerine kurmuştur. Antalyalılar olarak: Ata’mızdan aldığımız tarih bilinci ve vatan sevgisiyle, bu topraklara geldiğimiz güne de İtalyan işgalinden kurtulduğumuz güne de kurtarıcımız olan Atatürk’ün Antalya’ya geldiği güne de hiç ayrım yapmadan sahip çıkıyoruz çıkmaya da devam edeceğiz.”

 

ATA’NIN ADI SALONA VERİLDİ

Ülkede ve Antalya’da Atatürk adının silinmeye başlandığı son yıllarda sevindiren olaylar yaşandığını da hatırlatan Daş, “Muratpaşa Belediyemizin Mart ayında aldığı kararlar bizi son derece sevindirmiştir. Muratpaşa Belediyesi Meclisi her yıl, 6 Mart’ta Atatürk’ün Antalya gelişinin kutlanmasına karar vermiştir. Bunun gereği olarak da bugün Çağlayan Spor Salonun tabelası Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak değiştirilmiştir. Muratpaşa Belediye Başkanımız Ümit Uysal’a ve oybirliği ile bu kararı veren Belediye Meclisine şükranlarımızı sunarız. Değerli Antalyalılar sözün kısası bizler; Milletimizin Ata’mızın yolundan asla sapmayacağına ve unutmayacağına yürekten inanıyoruz. Hiç şüpheniz olmasın yeniden uyanış yakındır, umutsuz değiliz!  Katıldığınız için hepinize içtenlikle teşekkür ediyoruz” dedi.                             

                                                                                                           

ANTALYA GÜZELLİKLERİYLE KALSIN

CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul ise konuşmasının başında bir daha ki 6 Mart’ta Cumhuriyet Meydanı’nın tamamen doldurulacağı sözünü verdi. Atatürk’ün 6 Mart 1930’da Antalya’ya geldiğini hatırlatan Kumbul, “Atatürk Antalya ziyareti sırasında hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel kentidir’ cümlesini kurdu ama artık biz Konyaaltı’na baktığımızda bir miktar beton görüyoruz. Biz oraya baktığımızda sahilimizde yat limanı görmek istemiyoruz. Biz oraya baktığımızda yeşili görmek istiyoruz. Dağlarımızın taş ocaklarıyla kemirilmediğini görmek istiyoruz. Antalya 100 yıl sonra da aynı güzellikleriyle kalsın istiyoruz. Bunu sağlayacak olan bizleriz, sizlersiniz ve hepimiziz. Antalya’nın katledilmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Ahmet Kumbul’un ardından CHP’nin önceki dönem milletvekillerinden Tuncay Ercenk, kısa bir konuşma yaptı. Ercenk konuşmasının ardından Atatürk'ün, Antalya'ya gelmek için yola çıktığı Mersin'den, İsmet İnönü'ye gönderdiği Antalya kartpostalını parti arşivine girmesi için Başkan Kumbul'a verdi. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim