Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarım sektörünün 2016 yılındaki daralmaya rağmen 2017 yılında Türkiye ortalamasının altında bir büyüme yaşadığını hatırlatarak, “Maliyet artışlarını satışlarımıza yansıtamadık. İhtiyaç duyduğumuz nakdi Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde bir taleple krediye yüklenerek karşıladık. Bu kredileri yatırıma dönüştürmek yerine, varlığımızı koruyabilmek için cari harcamalarımızda kullandık” dedi

 

 

Antalya Ticaret Borsası Şubat ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında gerçekleştirildi. ATB Başkanı Çandır, mecliste yaptığı konuşmada geçtiğimiz ay yapılan toplantıda 2017 yılının 2016’ya göre kentin ve sektör için nasıl geçtiğini rakamlarla paylaştığını ve daha iyi bir yıl geçirdiklerini dile getirdiklerini hatırlattı. Çandır, “Yılbaşından bugüne devlet tarafından açıklanan ve iş dünyasının içinde bulunduğu zorlukları aşmasında kolaylık sağlayacak olan;yeni istihdamda 6 ay sizden 6 ay bizden politikası’,birikmiş KDV iadesi ve önceliklendirilmiş ilave KGF (Kredi Garanti Fonu) kredileri çok zor durumda bulunan işletmelerin kamu borçlarının yeniden yapılandırılması gibi ekonominin geneline yayılmış uygulamaların piyasadaki nakit sıkışıklığını hafifletmesini bekliyoruz” dedi.

 

İSTEDİĞİMİZ GİBİ GEÇMEDİ

Stratejik olan tarım sektöründe 2017 yılının istedikleri ve bekledikleri performansta geçmediğini belirten Çandır, “Sektörümüz geçmişte her küçülme döneminin ardından Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyümeyi gerçekleşmiştir. Ancak 2016 yılındaki daralmaya rağmen 2017 yılında Türkiye ortalamasının altında bir büyüme yaşadı. Çünkü bizler maliyet artışlarını satışlarımıza yansıtamadık. İhtiyaç duyduğumuz nakdi Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde bir taleple krediye yüklenerek karşıladık. Edindiğimiz bu kredileri yatırıma dönüştürmek yerine, varlığımızı koruyabilmek için cari harcamalarımızda kullandık” diye konuştu.

 

14 FARKLI ÜRÜN DESTEKLENECEK

Devletin, 2018 yılında yapılacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin uygulama kararını 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere açıkladığını hatırlatan Ali Çandır, şöyle konuştu: “Buna göre, toprak analizi, mazot ve gübre gibi desteklerinin yanı sıra tarım havzaları üretim modeli destekleme listesinde yer alan; arpa, buğday, zeytinyağı, pamuk (kütlü), nohut, patates ve kuru soğan gibi 14 farklı ürün ilimizde desteklenecektir. Ancak burada bir hatırlatma yapmak isterim.

2016 yılında Korkuteli ve Elmalı ilçelerimizde TÜİK verilerine göre 218 bin dekar alanda nohut üretilirken, geçtiğimiz yıl yine TÜİK rakamlarına göre 194 bin dekar alanda üretim yapılmıştır.

2016 yılında 38 bin ton üretim yapılırken, geçtiğimiz yıl 22 bin ton üretim yapıldığı ilan edilmiştir.”

 

NOHUT ÜRETİMİ AZALDI

“Yani destekleme olmasına rağmen 26 bin dekar alanda nohut üretiminden vazgeçilmiş ve buna karşılık verim düşüşüne de bağlı olarak nohut üretimi 16 bin ton azalmıştır. İlan edilen bu sonuçlara göre üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması gibi amaçlarla yapılan destekleme ödemelerinin amacına ulaşmadığını, üreticiyi motive etmediğini aksine üretimin destekleme kapsamında olmasına rağmen azaldığı görülmektedir. Ayrıca üyelerimizle yaptığımız görüşmelerden de edindiğimiz bilgilere göre her iki ilçemizde de o miktarda bir nohut üretimi yapılmamaktadır. Dolayısıyla verilere göre belirlenen desteklenecek ürünlerde bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenledir ki öteden beri talep ettiğimiz sağlıklı bir tarım sayımı zorunluluk haline gelmiştir.”

 

ÜRETİCİNİN EMEĞİ ÇÖPE ATILMASIN

Ali Çandır konuşmasında geçtiğimiz günlerde özel bir televizyon kanalında Antalya ve ilçelerinde üretimi yapılan sebzelerde ilaç kullanıldığına yönelik haberlere de tepki gösterdi. Çandır şöyle konuştu: “Sektörün tamamının öfkeyle karşıladığı ve magazinsel yaklaşımla masa başında yapılan birkaç dakikalık haber, üreticinin emeğini ve alın terini çöpe atmaktadır. Bu konuda yapılacak olan haberlerde; üreticinin ve konuyla doğrudan ilgili bilim insanlarının görüşlerinin alınmasını temenni ediyoruz. Komitelerimizden de gelen talepler doğrultusunda bu olumsuz algının değiştirilmesi için iş geliştirme ve çalışma grubumuz çalışmaktadır.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim