-MHP’nin eski il başkalarından olan ve gıda ve tarımsal analiz laboratuvarı bulunan Mustafa Akar, tarım sektörünün çok zor günler geçirdiğini belirterek, Antalya’da ciddi anlamda bölgesel bir tarım çalıştayı yapılması önerisinde bulundu.

 

-Akar, çalıştaya tarımın tüm aktörlerinin katılması gerektiğini vurgulayarak, “Siyasilerin ya da bürokratların konuşup projelerini anlattıkları değil, her kesimden insanların görüşlerini aktardığı bir çalıştay olursa sorunlara çözüm bulunur” dedi. 

MHP’nin eski il başkalarından olan ve gıda ve tarımsal analiz laboratuvarı bulunan Mustafa Akar, Akdeniz GERÇEK’e yaptığı açıklamada tarım sektörünün çok zor durumda olduğu uyarısında bulundu. Çiftinin artık para kazanamaz hale geldiğini kaydeden Akar, “Çifti adeta kan ağlıyor. Bunu çiftçiyi ziyaret ettiğinizde ve derdini dinlediğinizde net bir şekilde görebiliyorsunuz. Çiftçi ürettiğiniz satamıyor ve değerini bulamıyor. Niye? Çünkü bir pazarı yok. Çok önemli bir pazar olan Rusya pazarı sıkıntıya bir girdi. Bunun yanında iç piyasada bir yere kadar idare etti ve pazar doyuma ulaşınca ürün elde kaldı. Buna sebep olan da çiftçinin bilinçsiz üretim yapması” dedi.

 

TARIM POLİTİKASI

MASAYA YATIRILMALI

“Türkiye’de önce tarım politikası masaya yatırılmalı” diyen Akar şöyle konuştu: “Geçici pansuman çözümlerle tarım politikası olmaz. Verimli ürün elde edebileceğin toprakların yapısını ortaya çıkarman lazım. Tarım il müdürlüklerinde bir sürü mühendis var. Bunların sahaya sürülmesi lazım. Her bölge ile ilgili toprak analizlerini yaptırıp o bölgeye uygun bilinçli tarımın nasıl yapılacağını çiftçiye anlatmanız lazım.”

 

ÇİFTÇİ KREDİYLE YAŞIYOR

Çiftinin ürününün para etmemesi halinde yaşama şansı olmadığı vurgusunu yapan Akar, “Ülkede çok ciddi bir gübre israfı var. Bilende gübre yapıyor bilmeyende yapıyor. Sağlıklı gübre de yapılıyor, sağlıksız gübrede yapılıyor. Parası olan sağlıklı yapıyor, olmayan sağlıksız yapıyor. Bu da çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Ayrıca yaptığın gübrenin verim vermemesi halinde ister istemez çifti zarar ediyor. Zaten parası yok ve krediyle yaşıyor. Bir de elindeki maldan para kazanamayınca borcu ikiye katlanıyor. Mazot zaten olmuş 5 TL. Buna bir de ilaç ve gübre parasını eklersen masraf ciddi anlamda artıyor. Dolayısıyla çiftinin ürünü para etmezse yaşama şansı yok” diye konuştu.

 

TÜM AKTÖRLER KATILMALI

Tarımın sorunlarının kökten çözülebilmesi için mutlaka ciddi anlamda bir tarım çalıştayı yapılması gerektiğinin üzerinde durun Mustafa Akar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Tarımın başkenti konumundaki Antalya’nın çok ciddi bir tarım çalıştayı ile sorunlarının masaya yatırılması lazım. Antalya’da yapılması gereken bu çalıştay ülke genelinde değil bölgesel bir tarım çalıştayı olmalı. Bölgedeki üretilen daha çok örtüaltı ürünlerle ilgili, meyvecilikle ilgili olmalı. Bu çalıştaya da Antalya ve bölgedeki tarımın bütün aktörlerinin tamamının katılması lazım. Öyle siyasilerin ya da bürokratların gelip ardı ardından konuşup projelerini anlattıkları değil, her kesimden insanların görüşlerini ve önerilerini anlattığı bir çalıştay olmalı. İşte o zaman tarımın sorunlarına tam manada çözümler bulabiliriz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim