Çalkaya’nın 30 yıllık mülkiyet sorunu için oybirliği ile sulhnameye yetki veren Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi dün de devam toplantısında planlamalarını kabul etti. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı yapılan Güzelyurt ve Altıntaş Mahalleri’nde artık tapudaki şerhler de kalkacak.

373 MİLYONLUK BORÇLANMA

Konyaaltı Sahili ile Şarampol Proje’si için yönetim usul ve esaslarının görüşüldüğü Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin devam toplantısında CHP Grubu her iki karara da ret verdi. Yine dış borçlanma ile birlikte 101 milyonluk borç güncellemesi dahil toplam yaklaşık 373 milyonluk borçlanmada da CHP muhalefet ederken, AKP ve MHP oylarıyla borçlanma kararları çıktı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Dünya Bankası’ndan Hazine teminatı olmadan borçlandıkları için tebrik edilmesi gerektiğini kaydederken, CHP’li Muğla Belediyesi’nin aynı şekilde borçlandığı hatırlatıldı.


Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Devam Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda 2 oturumda gerçekleştirildi.

ANTALYA TANITIM VAKFININ YÜZDE 2’LİK HİSSESİ BÜYÜKŞEHİR’E DEVREDİLDİ

Gündemin 2’inci maddesinde ANSA Özel Eğitim ve Özel Sağlık, Kültür, Turizm, İnşaat, Tarım, İçecek Ticaret Limitet Şirketi’nin yüzde 98 hissesi Antalya İl Özel İdaresi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Yüzde 2 hissesi olan Antalya Tanıtım Vakfının hissesinin Büyükşehir Belediyesi’ne hibe edilmesi görüşüldü. Şirketin Unvanı 25 bin TL ana sermayesi 975 bin TL artırılması da oy birliği ile kabul edildi. Başkan Türel,  İl Özel İdaresi'nde belediyeye geçen, fakat hiçbir faaliyeti bulunmayan ANSA şirketinin adını İnsan Kaynakları AŞ olarak değiştirdiklerini söyledi. Türel,’’ Kadroya geçecek işçiler bu şirket üzerinden çalışacak. Bu şirketle KDV yükünden muaf olacağız. Şirketin karı olmayacak’’dedi.

ASAT YATIRIMLARI İÇİN KREDİ ÇEKİLECEK

Gündemin 6’ıncı maddesinde Dünya Bankası tarafından sağlanan ve İller Bankası A.Ş tarafından yürütülen ‘Sürdürülebilir Su ve Atık Su Yönetimi Projesi’  ikinci serisi kapsamında, İller Bakası A.Ş’nin Dünya Bankası kaynaklarının temin ettiği ve ASAT Genel Müdürlüğü’ne proje kapsamında avro krediye ilişkin ASAT Genel Müdürlüğü yönetim kurulu kararı ve Büyükşehir Belediye Meclis yüzde1,40 artı LIBOR faiz oranı ile 5 yıl geri ödemesiz toplam 30 yıl vadeli 58 milyon 26 bin 474 milyon avro kredi kullanılması hususu görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında CHP Grubu ve Başkan Türel arasında gerginlik yaşandı. Borçlanma konularının devam meclisine getirilmesini eleştiren CHP grubuna Türel de çalışmalar için vakit kaybedilmemesi gerektiğini ifade etti.

BAŞKAYA’DAN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ

DAR ZAMANLARA DENK GETİRİLMESİN TALEBİ

CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, ’’Alınan tüm kararlarımız Antalya için birbirinden değerlidir. Ama bazı kararlar vardır ki hem belediyenin ilerideki çalışma dönemini etkileyecek finans yönetimini, borçlanmayı, uzun süren teminatı içeren gündemlerdir. Bu gündemlerin konuşulduğu kısıtlı zamanlarda yoğun maddelerin olduğu komisyon toplantıları gerçekleştiriyoruz. Şunu söyleyebilirsiniz:  Bu eleştirilerinizde haklısınız. Biraz evvel belirttiniz. Antalya ve Türkiye’nin pek çok ilinde gösterilmeyen şeffaflığı biz Büyükşehir Belediyesi olarak göstermeye çalışıyoruz dediniz. Aynı anlayışla komisyon toplantılarımız da diğer belediyelere örnek olsun. Onlar yapmıyorsa en azından Büyükşehir Belediyesi’nden feyz alarak yapmaya çalışsınlar. Önümüzde 44 madde var. 44 maddenin yaklaşık 20 tanesi plan ve bütçe komisyonunu ilgilendiriyor. Toplantıya akşamdan davet ediliyoruz. Toplantıya gidiyoruz önümüzde sadece gündem maddelerinin olduğu birkaç sayfalık bir metin tutuşturuluyor. Toplantıda biz sorduğumuzda cevap alıyoruz. Ekini istediğimizde görebiliyoruz. Bir alan yönetmeliği var ileri gündem maddelerinde Konyaaltı Sahili ile ilgili. Takdir edersiniz ki 50-60 sayfalık incelememiz gereken metinler. Biz inceleyeceğiz diye tuttursak gece geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalacağız ki çalışmaktan kaçmıyoruz ama dediğim gibi toplantılar çok dar zamanda gerçekleşiyor. Yeterli bilgi ve belge komisyon üyelerine istediği oranda verilmeye çalışılıyor eğer isterse. Orada da inceleme vakti olmuyor. Bu yüzden hem bu konular teknik olarak gelirken ekleriyle birlikte gelsin. Özellikle idaremizden rica ediyorum. Genel Sekreterimizden ilgili teknik hizmetlerden, Mali Hizmetler Daire Balkanlığı’ndan bir borçlanma teklifi geliyorsa eklerinde de belediyenin mali yapısına ve bilançosuna  dair birkaç sayfalık imzalı veya imzasız bilgilendirme metni bize sunulsun. Ya da komisyon toplantısında hazır olsun ve elimizde bulunsun. Biz de görelim belediyenin mali tablosu nedir diye’’dedi.

BİZ ÇALIŞMAKTAN KORKMUYORUZ

Türel, “Çok yoğun çalışma temposunun içinde Antalya’ya eserler kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu konuda ben dahil en büyük problemimiz zaman yetişemiyoruz. Biz bunları seve seve yapıyoruz.  Hiç de şikayetçi değiliz. Herkes çalışacağım dedi çalışmak için geldi’’dedi. Songül Başkaya ise bunun üzerine ‘’Biz başka bir şey ifade ediyoruz başkanım” dedi. Kendisinin sözlerini kesmeye çalıştığını söyleyen Türel’e cevap veren Başkaya, ’’Söz alma niyetinde değildim ama dediklerim anlaşılamadı veya yine bir mecliste konuyu AKP-CHP çatışmasına dönüştürmeye çalışıyorsunuz. Bu tabloyu görüyorum. Ben sözlerime başlarken şunu ifade ettiğim gibi kabul edilmesini uygun gördüğümüz canlı yayınla insanların meclis toplantısını izlemesi, kararların paylaşılması güzel bir eylemdir. Kararların paylaşılması güzeldir. Ama eleştirileri de kabul edelim sayın başkanım. Şurada 20 tane plan ve bütçenin gündem maddesi var. 2 ya da 3’ünde şerhimiz var. Onun dışında zaten kabul etmişiz ki demek ki biz muhalefet olmak için her şeye muhalefet olmuyoruz. Önerilerimizi ve tavsiyelerimizi de değerlendirmenizin önemli olduğunu düşünüyorum. Demokrasi hepimiz için var. Bugün iktidarda olabilirsiniz yarın muhalefette olabilirsiniz. Ama biz karar verirken ve üretirken kararların altına imza atıyoruz onaylıyoruz ya da onaylamıyoruz. Vicdanımızı da mevzuatlara da uygun olarak kararı tesis etmek niyetindeyiz. Şunu ifade ettiniz sözleriniz arasında ‘çok çalışmak zorundayız’ diye. Biz çalışmadan şikayet etmedik ki sayın başkanım. Şurada meclisin ilk gününden bugüne kadar birkaç mazeretim dışında gelmediğim bir toplantı olmamıştır. Komisyon toplantılarımdan kaçtığım veya katılmadığım bir toplantı olmamıştır. Biz çalışmaktan korkmuyoruz. Aksine diyoruz ki dar zamanlara sıkıştırmayalım. Bir gün değil 2 gün toplanalım. Saatlerce tartışalım bunda hiçbir problem yok. Okumuyorsunuz diyorsunuz. Pazartesi günü 11’inci maddeden burada önergeyle alınan gündem maddelerinin çoğunu değerlendirdik.  Çoğunda ek yoktu zaten. Olanlarda da bilanço olarak ayrıntılı inceleme gerekiyor. Dediğim gibi zaman açısından çok dar. Pazartesi akşam meclis bitiyor Salı günü toplantı yapıyoruz. Siz değerlendirin. Saat 19.00 civarıydı. Komisyon  toplantısından çıktığımızda. Biz çalışmaktan asla şikayet etmedik. Bu nedenlerle sözlerinize müdahale etmek durumunda kaldım çünkü bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Komisyonda çalışan bütün arkadaşlarımız kararlar üretirken bilgilenmek ister. Tabi bunu mecliste de verebilirsiniz. Komisyonun daha doğru kararlar tesis etmesi ve bu şerhlerinde azalması anlamında meclisimizin işine yarayacaktır diye ifade ediyorum teşekkürler’’dedi.  Türel, ’’Ben de şunu söyleyeyim komisyondan istediğiniz kadar bilgi alamadığınızdan şikayet ediyorsanız komisyona talimat verelim’’ dedi.

KONYAALTI’NI GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ

Gündemin 16’ıncı maddesinde ‘Konyaaltı Sahil ve Kıyı Bandı Projesi’ kapsamında hazırlanan mimari ve uygulama projesi neticesinde yapılan uygulama sonucu ortaya çıkan, Müze Meydanı, Varyant, Beach Park, Olbia Meydanı ve Akdeniz Bulvarı’nı da içine alan Boğaçayı’na kadar olan alanda geçmiş yıllardaki usulsüz kullanımlarının ve yasalara aykırı olarak yapılan yapıların önüne geçilmesi amacıyla Konyaaltı Sahili Alan Yönetimi Alan Kullanım İşletme Esas ve usulleri görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında konuşan Başkan Türel, Konyaaltı Sahil Projesi’nin hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Türel, ‘’Sadece projeyi yapmak değil disiplinli kullanmak için sivil toplum kuruluşlarının (STK) da içinde olacağı bir denetleme ekibi oluşturacağız. Konyaaltının en düzenli şekilde STK’larla istişare ederek hazırladık. Mart ayı gibi ihale yapmayı planlıyoruz. 6 metrekarelik büfeler restorana ve diskoteğe dönüşmesin diye bu planlama yapıldı. Konyaaltı'nı geleceğe taşımak için bu yönetim planını oluşturduk. Yapmaktan daha önemli olan korumaktır" dedi. CHP grup sözcüsü Cansel Tuncer Cevikol ise Konyaaltı'nın gecikmiş bir proje olduğunu belirterek,’’ Konyaaltı Sahili projesi ile ilgili meclise hiçbir şekilde bilgi sunulmadı. Denetim kurulu oluşturuldu ama Konyaaltı Belediyesi'ni buna dahil etmemişsiniz. Ayrıca metinde temenni ifadeleri yer alıyor" dedi. Türel’de bilgi verilmediği yönündeki söylemleri kabul etmediğini söyledi. Toplantıya iki defa meclis üyelerini proje için çağırdıklarını belirtti.

ÇEVRE FELAKETİNİ ANTALYA’DAN ARINDIRACAĞIZ

Boğaçayı'nda yer alan taş ocaklarının belediyeye devrinden sonra elde kalan inşaat malzemesine yönelik gündem maddesi görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer Başkan Türel’den bilgilendirme istedi. Türel,’’ Boğaçayı Projesi kapsamında en çevreci proje diye açıklarken bir hususun altını çizdim. Çevre hassasiyeti ile bana eleştiri getirenlere taş ocaklarının tarihe karıştığını çevre felaketinden kurtulduğunu bilmesini istedim. Antalya’nın 30 yıldır kanayan yarası olan taş ocakları tarihe karışacak. Boğaçayı'ndaki 6 firmadan 2’sini devir aldık. Geriye kalan 4 firmayı da devir alacağız. Buralarda geçmişte üretilen hazır malzeme var. Bu milli servettir. Bu malzemenin bertaraf edilmesi lazım. Ciddi bir malzeme var. Yasalar bize bu malzemenin kamu hizmetlerinde kullanma izni veriyor. Belediye hizmetlerinde bu malzemeler kullanılacak. Çevre felaketinden Boğaçayı'nı arındırdığımız gibi aynı zamanda belediye yatırımlarında bu elde kalan malzeme kullanılacak" dedi. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, hangi yerler olduğu ve süreleri konusunda da bilgilendirme istedi. Türel’de sürelerinin ne kadar olduğu konusunda bilgisinin olmadığını belirterek, barkovizyon ile yerleri gösterdi.

ÇALKAYA SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Gündemin 21’inci maddesinde Çalkaya’da 30 yıldır büyük bir sorun haline gelen mülkiyet sorununu çözecek sulhname protokolü görüşüldü. İlgili gündem maddesi oybirliğiyle kabul edildi.  Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, mecliste yaptığı açıklamada Aksu ilçesi Eski Çalkaya Belediyesi döneminde yapılan imar uygulamaları ve parselasyon işlemleri sonucu oluşan hukuki problemler ve imar sorununun Antalya'nın gündemini yaklaşık 30 senedir meşgul ettiğini ve bu sorunun çözüldüğünü söyledi. Türel, ’’Bugün tarihi bir karar alıyoruz. Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdik. Aksu Belediyemiz toplamda 600 milyon bir borçtan bu sulhname ile kurtuluyor. Her ay belediyeden kesilen 608 bin TL kesilmeyecek. 12 bin vatandaşımızın tapularının üzerindeki şerhler karar ve sonrasındaki çalışmalar neticesiyle kalkacak vatandaş elindeki tapusuyla mağdurdu. Vatandaşın mağduriyeti giderilecek’’ dedi. DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim