Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan,  OHAL sürecinde avukatların baskı ve zorlamalara maruz kaldığını belirtti. Balkan,’’ Avukat, söz konusu olduğunda bir soruşturma ve kovuşturmada çok dikkatli ve düzenli yürütebilmeli. Baştan savma gayri ciddi soruşturmalar da avukatlar üzerinde bir baskı oluşturulmamalı. Uluslar arası sözleşmeler kurallar var. Fakat bütün bunlar hiç yokmuş gibi davranılıyor’’ şeklinde konuştu.

 OHAL SÜRECİ ÜLKEMİZİ GERİYE GÖTÜRDÜ

Polat Balkan, ‘’ Türkiye’de çok ciddi hukukun üstünlüğü insan hakları ve yargı bağımsızlığı sorunumuz var.  Çağdaş dünyanın ilke ve değerlerini yakalayamıyoruz ve giderek de geriye gidiyoruz. OHAL süreci iyice ülkemizi geriye götürdü. Öyle bir süreçten geçiyoruz ki 12 Eylül Askeri darbesinden bile geriye düştük. Uluslar arası ciddi ve saygın kuruluşların açıklamaları, 2017 raporları ortada. Kısmen özgür ülkeler kategorisinden özgür olmayan ülkeler kategorisine düştük. Tüm dünyada yargı bağımsızlığı, ifade ve basın özgürlüğünde 3’üncü dünya ülkeleri ile anılır olduk’’dedi.

GENEL SİYASİ İKLİMDEN AVUKATLAR DA ÜZERİNE DÜŞEN PAYI ALIYOR

 

Balkan, OHAL sürecinde avukat soruşturmaları, kovuşturmaları genel olarak özenli bir biçimde yürütülmüyor. Müvekkillerin üzerinden suçlanan özenli bir soruşturmaya uğramadan gözaltına alınan avukatlar var. Genel siyasi iklimden avukatlar da üzerine düşen payı alıyor. Çok acı bir şekilde alıyorlar. Bir ülke gerçekten bir hukuk devleti ise bunun 2 koşulu var. Biri yargı bağımsızlığı, 2 özgür barolar. Biz de ne yazık ki yargı bağımsızlığında da çok iyi bir yerde değiliz. Örneğin Anayasa Mahkemesi’nin kararları bile yerel mahkemelerce yok sayılabiliyor. Bu da yargının bağımsız olmadığını göstergelerinden biri’’dedi.

3’ÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİ İLE ANILIR OLDUK

Balkan,’’ Baroların durduğu yer belli. Barolar olarak biz elimizden geldiğince insanların adil yargılanma hakları için hak arama özgürlüklerinin temsilcileri olarak eleştiriyoruz . Anayasamızda değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler ve kavramlar içerisinde hukuk devleti var. Hukuk devleti yargı bağımsızlığı demektir ve yargı bağımsızlığı deyince de iddia, savunma ve karar akla gelir. Biz de savunma mekanizmasındayız. Avukat, söz konusu olduğunda bir soruşturma ve kovuşturmada çok dikkatli ve düzenli yürütebilmeli. Baştan savma gayri ciddi soruşturmalar da avukatlar üzerinde bir baskı oluşturulmamalı. Uluslar arası sözleşmeler kurallar var. Fakat bütün bunlar hiç yokmuş gibi davranılıyor. Son derece özensiz ve gayri ciddi soruşturmalar ile avukatlar karşı karşıya kalıyor. Mesleklerini yaparken baskı ve zorlamalarla karşı karşıya kalabiliyor’’şeklinde konuştu. DENİZ TOPKAYA

 

 

 

Editör: TE Bilisim