Döşemealtı’na yapılması gündeme gelen şehirlerarası otogar konusunda mevcut alanın dün bir kez daha plan değişikliği yapıldı. Daha önce 1.80 emsalli ticari ve konut alanına konu edilen alanda bu kez parçalı ve çok fonksiyonlu alanlar yaratıldı. CHP Grubu tadilata karşı çıktı

 

DAVALARI KONUSUZ BIRAKACAK

CHP’li Songül Başkaya’nın askıda itiraz ettiği, Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi’nce dava edilen otogar alanı planları dün değiştirildi. Nazım ve uygulama imar planları gündeme gelen otogar konusunda CHP Grubu çekincelerini dile getirdi. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, olağanüstü gündemle gelmesini eleştirdi. CHP’li Songül Başkaya ise davaları konusuz bırakan bu planlamanın kamu yararı taşımadığını, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uymadığını kaydederek, hukuksal haklarını kullanacağını belirtti.

İHALALER BİR KAÇ AY İÇİNDE YAPILACAK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise alanın Antalya’nın ihtiyaçlarına göre parsellere bölmek suretiyle satışının daha mümkün olabileceğini söyledi. “Bölerek bir imar planı değişikliğini meclisimizin takdirine sunuyoruz. Bunun içinde konut, ticaret, hastane, yurt, okul, yeşil alan, konut alanı, spor alanları mevcut” diyen Türel, “Yeni otogar inşaatını Antalyalıların hizmetine sunmak istiyoruz. Birkaç ay içinde hem yeni otogar hem de eski otogar alanının satışı ile ilgili ihalemizi gerçekleştireceğiz” şeklinde ifade etti.


TÜREL’DEN SERT ÇIKIŞ

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın eşi Ebru Türel’den örnek vermesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Türel, ailenin siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Geçtiğimiz haftalarda CHP’li Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün annesi üzerinden siyaset yapmasını sert bir dille eleştiren Türel, “Ben aile mensuplarının siyasete malzeme yapılması hususunu açık konuşmam gerekiyorsa kimsenin adamlığına yakıştıramadım” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısı meclis toplantı salonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.

BİR DAKİKA BİLE BEKLEMEYE VAKİT YOK

Gündemin 2 ve 3’üncü maddelerinde Kepez Belediyesi Yenidoğan Mahallesi sınırları içerisinde, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki 28 bin 157 ada 8, 9 parseller ve çevresinin yeniden düzenlenerek, konut, ticaret, park ve yeşil alan, özel eğitim, özel sosyal tesis alanı ve yollara ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile ilgili imar ve bayındırlık komisyonu raporu, yine aynı hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, CHP olarak ret oyu verdiklerini belirtti. Tuncer, olağanüstü meclis yapılarak konunun gündeme getirilmesini eleştirdi. Konu ile ilgili Başkan Türel’den bilgilendirme isteyen Tuncer’in sorusu karşısında Başkan Türel de bilgilendirme yaptı.  Türel, “Zamanla yarışıyoruz. Yerel seçimlere bir sene kaldığı süreçte bir saat bile zaman kaybına hiçbir belediyemizin ve meclis üyesinin, başkanının tahammülü yok. Zamana karşı yarış kapsamında bazen meclislerimizde yetişmeyen teknik eksiklikler nedeniyle konularımızı olağan gündemlerimizi alamıyoruz. Otogar alanındaki düzenlemede bundan ibarettir. Yargı süreciyle ilgili hususta herhangi bir değişiklik yoktur. Yürütmeyi durdurma talebi reddedilmiştir. Reddedilen ilgili dava halen devam etmektedir, bize sonucuyla ilgili gelen bir tebligat söz konusu değildir. Alana yönelik bir başka 1.8 çarpanın kaldırılarak emsal arttırmak suretiyle, toplam inşaat alanından düşüş sağlamak suretiyle yeni plan değişikliğimiz oldu” diye konuştu.

ACİL BİR İHTİYAÇ YOK

 Döşmealtı’na taşınması gündeme gelen, taşınmadan satışı düşünülen Antalya Otogarı’nda yeni planlama ile ilgili görüşlerini ifade eden CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, ’’Sizin daha önce seçim vaatleriniz arasında da yer alan birkaç yıldır da gündemimizde olan bir konu üzerine toplanmış bulunuyoruz.  Öncelikle mevcut otogar alanının sizce miadını doldurduğunu ifade ettiniz. Ben zaman zaman otogarı kullanıyorum. Gerek yolcu gerek de yük gönderiminde. İhtiyacı karşılamadığına dair bir görüş hasıl olmadı bende. Benimle aynı görüşü paylaşan meslek odaları da geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan planlama çalışmaları sonrasında meslek odaları eş güdüm kurulu olarak görüşlerini ifade etmişlerdir. Öncelikle bir projeniz var. Bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyorsunuz. Bizler bunu ifade etmek durumundayız. Hem meclis üyesi hem de bu kentin yaşayanı olarak yapılan her planlamanın kamu yararı doğrultusunda sosyal donatı alanlarını yükseltmek amacıyla yapılmasını arzu ediyoruz. Sosyal donatı alanları yeterli. Ama biz elimizdeki belediye mülkiyetindeki çok değerli alan üzerine bir tasarrufta bulunuyoruz. Daha önce ne yaptık? Bu alanda hala hizmet veren bir otogar mevcutken ticaret, konut alanı ürettik. 1.80 emsalli ticari konut alanı ve 1 emsalli ticaret alanı. Aslında bu alanda ve civarında yoğun bir ticaret alanı zaten mevcut. Konut alanına ihtiyacımız var mı bilemiyorum. Aramızda teknik arkadaşlarımız da var. Kepez bölgesinde rezerv konut alanlarımız hala var. Ve bu alanlar konut üretimi tamamlanmamış alanlar. Yani acil bir ihtiyaç görülmüyor’’ diye konuştu.

BİZİM BAKIŞ AÇIMIZ FARKLI VİZYONSUZLUK DEĞİL

Türel’in muhalefete yaptığı eleştirilere de değinen Başkaya, “Belediyemize kaynak yaratmak amacıyla bunu yapıyorsunuz. Biz de kamu yararı açısından bakıyoruz. Belediyemizin kaynaklarının da artmasını istiyoruz ama bakıldığı zaman park alanı olarak kısa bir süre önce planladığımız alanda özel eğitim alanı, özel sosyal tesis alanı üretiyoruz. Ticaret konut alanından ticareti kaldırmışız, konut geliştirme alanı olarak planlamışız. Şuan önerilen planda 1.35 yapmışız. Ticari parsellerini 2’ye ayırmışız. Bir emsalli ticaret alanları üretmişiz ve ikiye bölmüşüz. Söz konusu planlama kamu yararı açısından, şehircilik ilkeleri, planlama ilkeleri açısından uygun bir planlama değil sayın başkanım. Siz eleştirilerimizi zaman zaman çok sert açıklamalarla kamuoyuyla paylaşıyorsunuz. Hayır dediğimiz konularda meslek odalarına ya da muhalefete dönük vizyonsuz, hizmet fukaraları gibi ifadeler kullanıyorsunuz. Bizler bu kentte yaşayan ve karar alma mekanizmasında yer alan insanlar olarak amacımız kamu yararı doğrultusunda kentimizin daha güzel ve yaşanabilir olarak planlaması. Sizin de aynı görüşü paylaştığınızı düşünüyorum ama farklı açılardan bakıyoruz. Bizim bakış açımız bu. Vizyonsuzluk değil. Elimizde mevcut kullandığımız bir alan var. Henüz yıkımı tamamlanmamış diğer Döşemealtı’ndaki alanın yapımına başlanmamış otogar, ihaleler yapıyoruz. Gördüğünüz üzere 2 ihalede de sonuç istediğiniz gibi cereyan etmedi’’ şeklinde ifade etti.

HUKUKİ HAKLARIMI KULLANACAĞIM

Başkaya sözlerine şu şekilde devam etti: ’’Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu bir dava var. Benim de müdahil olmak istediğim. Yine planladığımız bu planlama mevcut davanın da konusuz kalmasını sağlayacak bir planlama olması nedeniyle iyi niyetli bir planlama çalışması olarak görmüyorum. Zannediyorum ki bu planlama da yargıya intikal edecek. Ben buradan söylüyorum. Bu planlama bugün meclisten geçtiği takdirde bu konuyla ilgili hukuki haklarımı kullanacağım. Bunu yaparken ben belediyenin aleyhinde bir tutum sergilemek ya da sizin projelerinizi engellemek adına yapmıyorum. İfade ettiğim nedenlerle kamu yararı açısından planlamanın uygun olduğunu düşünmüyorum. Şuan kentimizde ne yeni ticaret alanlarına ne bu bölgede yeni bir konut alanına ihtiyaç var. Başka kentlerde de takip ediyorsunuz buna benzer otogar alanlarının taşınıp yerine ticaret alanına dönüşmesine ilişkin olarak alınan kararlarda yargıya intikal edilen ve iptal edilen alanlar var. Bunları da hatırlatmak istiyorum’’ dedi. 

YAPILACAKLAR LİSTESİ VERİN

Başkan Türel’de ’’Öncelikle şu düzeltmeyi yapmak istiyorum. Devam eden davada bilirkişi raporunun belediye aleyhine sonuçlandığı bilginiz doğru değil. Bunu düzelteyim. Dolayısıyla yargı süreci devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararının da reddedildiğini söyleyebilirim. Kesinleşen yargılama sürecinde. İtirazların yükselmesi karşısında benim söylediğim şudur. Bize yapılacakların listesini vermesini istiyorum. Kruvaziyer limanı, Konyaaltı sahili, Boğaçayı Projesi, yat limanı, yapacağız diyoruz. ‘Yapmayın diyorlar’. Ben de diyorum ki yapmayın diyenlere yapacak listesi vermelerini istiyoruz. Ama bize her şeyi yapmayın diyorken, kendilerinin vizyonları, projeleri neyse bize onları versinler, onu yapmaya çalışalım. Vizyon fukaraları gibi bir sözü söylemek zorunda kalıyorum. Yarın bunları söyleyenler muhalefetten aday olacaklar” dedi.

PARÇA PARÇA SATILACAK

Antalya’yı yenilemeye çalıştıkları gibi otogar alanını da yenilemeye çalıştıklarını ide eden Türel, ’’Otogarı Döşemealtı’na taşıyoruz. Döşemealtı Belediyesi ile protokol yaptık. Elde edilen alanda projemizi uygulayacağız. Yeni otogarın bitmesiyle, Anadolu kavşağındaki eski otogar alanını Büyükşehir Belediyesi’nin yapacak olduğu yatırımlara kaynak oluşturması için değerlendirilecektir. Mevcut otogar alanının satışını daha önce iki kez denememize rağmen gerçekleştiremedik.  Bütün parsel satışı olması nedeniyle yatırımcılar açısından bedelin biranda temin edilmesi zorluğu ortaya çıktı. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Antalya’nın ihtiyaçlarına göre parsellere bölmek suretiyle satışının daha mümkün olabileceği söylendi. Bölerek bir imar planı değişikliğini meclisimizin takdirine sunuyoruz. Bunun içinde konut, ticaret, hastane, yurt, okul, yeşil alan, konut alanı, spor alanları mevcut. Halkımızın ihtiyacını giderecek tüm donatılar mevcuttur. Yeni otogar inşaatını Antalyalıların hizmetine sunmak istiyoruz. Birkaç ay içinde hem yeni otogar hem de eski otogar alanının satışı ile ilgili ihalemizi gerçekleştireceğiz” şeklinde ifade etti.

UYSAL’IN EBRU TÜREL ÖRNEĞİ

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal birkaç ay önce meclise, Muratpaşa’nın yatırımları için kendisine ait bir alanı satmak için gündem maddesini getirdiğini söyledi. Uysal, ’’Ancak gündem maddesi komisyonda kabul edilmesine rağmen mecliste AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmedi. Siyasi saikle alınan bir karardı. Siyasi saikle alınan kararlarla kamu alanlarının değersizleştirilmesi hukuki, ahlaki, vicdani olarak uyuşmaz. Siyasette bazen yanlış kararlara iştirak edilebilir. Hicap duyan, yanlış olmuş diyen meclis üyelerime yine de saygılarımı iletiyorum. Ama hiç hicap, sıkıntı duymayan arkadaşların varlığından ben hicap duyuyorum. Sosyal paylaşım sitesinde Ebru Türel’in bir paylaşımını gördüm. ‘Doha’da bir fotoğraf çektirmişsiniz, Allah saadetinizi artırsın. Ebru Hanım paylaşımında ’Doha beton yığınına dönüşmüş, Antalya’mız doğası, kültürü ile bambaşka’ diyor. Aynen katılıyorum. Ama sizin sık sık Dubai vizyonunuzdan bahsettiğinizi hatırladığımda aile içinde bir görüş ayrılığı olabileceğini düşündüm. O yüzden farklı fikirlere hakaretle yaklaşmamak lazım. O dil Ankara’da son yıllarda yaygınlaştı, biz Antalya’da uymayalım" diye konuştu.

’ANTALYA’NIN BETONLAŞMASINA İZİN VERMEYİZ’

Türel, “Kaynak oluşturma konusunda hangi belediye olursa olsun hukuka ve tekniğe uymak kaydıyla destek vermeye hazırız. Siz hukuka uygun olduğunu söylüyorsunuz ama bizim arkadaşlarımız olmadığını belirtiyor. Hukuka uygunluğuna yargı verecek. Herkesin kendine özgü görüşleri olabilir. Antalya’nın betonlaşmasına müsaade etmeyiz. Antalya’nın betonlaşmasına asla müsaade etmeyiz. Biz göreve çıkarken sadece Dubai’ değil, 6-7 şehir saydık. Barcelona’yı, Londra’yı, Miami’yi saydık. Bu şehirler turizmde dünya markası oldular. Biz onlar gibi olacağız demedik. Biz onları geçeceğiz dedik. O şehirlerin aynısını Antalya’ya uyarlamak gibi bir niyetim yok. Biz Antalya’yı koruyarak geliştireceğiz. Biz bunlar gibi olacağız demedik, bu şehirler turizmde dünya markası olmuşlar, biz bunları geçeceğiz dedik. Ebru Hanım doğru yazmış. Biz asla Antalya’yı betonlaştırmayacağız. Biz siyasi konularda da her konuda da çok iyi anlaşıyoruz’’ diye ifade etti.

TÜREL’DEN SERT ELEŞTİRİ

Uysal’ın eşi Ebru Türel’den örnek vermesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Türel, ailenin siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Geçtiğimiz haftalarda CHP’li Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün annesi üzerinden siyaset yapmasını sert bir dille eleştiren Türel, ’’Son zamanlarda aile mensuplarının siyasetle ilgili dile getirilmeye başlanılması hiç hoş değil. Maalesef bir belediye başkanımız bu hataya çok ciddi bir şekilde düştü. Ben aile mensuplarının siyasete malzeme yapılması hususunu açık konuşmam gerekiyorsa kimsenin adamlığına yakıştıramadım. Böyle bir durum kimse için kabul edilebilir değil. Evinin önündeki lambasını değiştirdi diye Kemer Belediye Başkanı annemin kendisine gösterdiği, makamına esasen gösterdiği teşekkürü siyaset malzemesi yapıyorsa artık onun siyaset hayatı bitmiştir. Yazıklar olsun. Ben hiçbir şey demiyorum. Önce dönsün, babasının kendisi için söylediklerine baksın ondan sonra konuşsun. Bunları siyasete malzeme etmem. Her şey ortada, insan önce kendine dönüp bakacak. Bu meseleler aile mahremiyeti içinde kalmalı, aileyi siyasete malzeme eden siyasetçiler bana göre ne adamdır, ne de siyasi ömründe gidebileceği yolu kalmıştır” dedi. Gündemin 2 ve 3. maddesi CHP ret, MHP ve AKP kabul oylarıyla kabul edildi. DENİZ TOPKAYA

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim