Muratpaşa Belediyesi Değirmenönü Kültür Merkezi’nde cumartesi günü Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu (DEKAP) ‘Antalya Hepimizin’ panel ve forumuna katılan panelistler Antalya’nın 1 katrilyon parasının AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından Kruvaziyer Liman Projesi ile denize atıldığını iddia etti. Kentleşme ve Çevre Sorunları Uzmanı Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır, “Katar’ın Boğaçay’a el koyması için çalışan bir belediye başkanı ‘Kamu yararı var’ safsatasıyla kimseyi kandıramaz” diye konuştu. 

Yardımcı Doçent Doktor Hafize Öztürkmen’in moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe Kentleşme ve Çevre Sorunları Uzmanı Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi-Şehir Plancısı Dr. Ümit Özcan, Antalya Kent İzleme Platformu kurucusu Avukat Mustafa Şahin ile Derelerin Kardeşliği Antalya Platformu’ndan Mimar Birsen Tanyeli panelist olarak katıldı.

PANELE YOĞUN İLGİ

Panele CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin, CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ve vatandaşlar katıldı.

ANTALYA KENTİNİN ÖNCELİKLERİ

Kentleşme ve Çevre Sorunları Uzmanı Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır, “Kentsel altyapı dediğimizde sadece yol, su, elektrik, gaz, kanalizasyon, ulaşım yapılarını değil, toplumsal gelişmenin belirleyici unsuru olan üretici güçler, üretim ilişkileri, bilgi ve teknolojik gelişme bütününden oluşan ekonomik yapıyı anlamamız gerekir. Antalya kentinin öncelikleri: Suyunun, doğal ve tarihsel değerlerinin, yaban hayatı ve bitkilerinin, toprağının, ekolojik kentsel yaşamın, gelir düzeyinin adaletli hale getirilmesinin, herkesin mülkiyet hakkının ve kentsel doku ve kimliğinin korunmasının, kültür sanatla gelişmesinin sağlanması, güneş enerjisinin kullanılması yatırımlarının yapılması’’dedi.

ANTALYA’NIN PARASI DENİZE ATILIYOR

“Kruvaziyer turizme hizmet değil, belediyeye rant oyuncağı olur” diyen Kayır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya’nın 1 Katrilyon parası Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Kruvaziyer limanı saçmalığı nedeni ile denize atılıyor. Halkın yani kamunun planlamadaki karar süreçlerine katılma hakkı vardır ve yöntemlerinin belirlenmesi zorunludur. Halkın kendi yaşam alanlarının yeniden tasarlanmasında söz sahibi olmaları ihtiyaçlarına yönelik planlamaların yapılmasını sağlayacaktır. Hiç ihtiyaç olmayan çılgın projeler kent yöneticilerinin sadece kendilerini düşünen, egoistik, kendi ceplerini doldurmaya yönelik planlamalarla kentlinin yaşam alanlarına el koymaları suçtur. Mevcut yasalara aykırıdır. Katar’ın Boğaçay’a el koyması için çalışan bir belediye başkanı ‘Kamu yararı var’ safsatasıyla kimseyi kandıramaz” diye konuştu.  

FALEZLER RİSK ALTINDA

Derelerin Kardeşliği Antalya Platformu’ndan Mimar Birsen Tanyeli,  Konyaaltı Sahil Projesi ile ilgili bilgiler verdi. Tanyeli,’’ Kıyı kanununa, insan haklarına, korunan alanlarla ilgili mevzuata aykırı özel şirket tarafından yapılan projede kıyılar betona teslim ediliyor. Doğal bitki örtüsü kayboluyor. Sahiller paralı hale getiriliyor. Ticarileştiriliyor. Falezler risk altında. Falezler Antalya’nın simge değerlerinden olup rant sektörünün gözdelerindendir. Falezler 1.derece doğal sit alanıdır’’ dedi.

VATANDAŞIN TAPU GÜVENCESİ ORTADAN KALKIYOR

Kentsel Dönüşüm-Kentsel Yenileme Projeleri Kepez-Santral-Balbey Örneklerini veren Tanyeli, ’’Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Yenileme projeleri kentlerimizdeki doğal ve kültürel birikimi sermaye şirketlerinin rant anlayışlarına teslim edilerek Özel şirketler tarafından planlanmakta ve uygulanmaktadır. Kentsel Dönüşüm genellikle yüzyıllardır oluşan kültür değerleri yerine Plaza kültürünü önümüze koymakta, buna uyum sağlayamayan halkın başka yerlere taşınmasına neden olmaktadır. Vatandaşın tapu güvencesi ortadan kaldırılmaktadır’’ şeklinde konuştu. DENİZ TOPKAYA 

Editör: TE Bilisim