Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği (AKBÖHONDER) Başkanı Mehmet Şahan, böbrek nakli olan hastaların, orijinal ilaçlarda istenilen katkı payı nedeniyle muadil ilaç kullandığını, bunun da organ reddine yol açabileceğini söyledi.

 

Kendisi de böbrek nakilli olan AKBÖHONDER Başkanı Mehmet Şahan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) organ nakilli hastaların kullandığı bazı ilaçları, muafiyet kapsamından çıkardığını söyledi. Bunun nakilli hastalara ekonomik yük getirdiğini anlatan Başkan Şahan, böbrek nakilli hastaların, nakil sonrası ömür boyu kullanacağı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar için kutu başına 10 ila 20 TL fark demek zorunda kaldığını açıkladı.

 

EKONOMİK VE PSİKOLOJİK SIKINTI

Bazı hastaların bu ilaçlardan ayda en az 5 kutu kullandığını vurgulayan Mehmet Şahan, "Bize fark ücreti ödemeyeceğimiz muadil ilaç öneriliyor. Ekonomik ve psikolojik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Yıllardır kullandığımız ilaçlardan daha önce de olduğu gibi fark ücreti alınmasın" dedi.

 

HASTALAR ENDİŞELİ

Böbrek nakilli hastaların nakil sonrası kullanmak zorunda olduğu, vücudun organı reddetmesini önleyen ilaçların SGK tarafından muafiyet kapsamından çıkarıldığını vurgulayan Mehmet Şahan, "Tam muafiyet kapsamından çıkarılan ilaçların yerine yine Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan muadil başka bir ilaç eklendi. Kendilerine nakil sonrası ilaçlarını temin etmek üzere verilen ilaç muafiyet raporuna rağmen kutu başına 10 ila 20 TL yüzde ödemek zorunda kalan birçok böbrek nakilli hasta endişeli. SGK tarafından verilen muadil ilacın vücutlarında yaratacağı etkiyi bilemedikleri için korkan, aynı zamanda bu farkı ödemekte maddi anlamda büyük sıkıntı yaşayan hastalar bir an önce yapılan değişiklikten vazgeçilmesini istiyor" diye konuştu.

 

ORGANIN ATMAMASI İÇİN ŞART

Nakilli hastaların yaşamları boyunca 'Prograf' denilen ilacı kullanmak zorunda olduğunu vurgulayan Mehmet Şahan, "Şu ana kadar hiç bir nakilli hasta fark ücreti ödemeden ilaca ulaşıyordu. 19 Aralık 2017'den buyana fark ücreti ödüyoruz. Hastaların büyük kısmı yeşil kartlı ya da emekli. Hepsi de zor durumda kaldı. Biran önce bu durumun düzeltilmesini istiyoruz" dedi.

 

ÖMÜR BOYU İLAÇLI YAŞAM

Nakilli hastaların olmazsa olmaz listesinin başında yer alan bu ilacın, nakilli böbreğin sağlıklı şekilde işlevini sürdürebilmesi için ömür boyu kullanılması gerektiğine işaret eden Mehmet Şahan "Hasta böbrek nakli olduktan sonra vücudun uyum gösterdiği bir ilaçla hayatını sürdürmeye devam ediyor. Siz kalkıp bir anda ilacı değiştirirseniz bunun sonucu nakilli böbreğin reddine kadar gidebilir. Nefrologlar ve genel cerrahlar vücudu belli bir ilaca adapte olmuş hastalar için bu değişikliğin çok sıkı takip gerektiren bir süreç olduğunu söylüyor" diye konuştu. .DHA

 

 

Editör: TE Bilisim