Kayseri- Nevşehir- Aksaray-Konya güzergahıyla Antalya’ya gelecek olan hızlı tren demiryolu projesi ile ilgili Serik’te düzenlenen toplantıda konuşan CHP’li Meclis üyesi Songül Başkaya, yatırıma karşı olmadıklarını ancak projelerin tarihe, doğaya, tarım topraklarına zarar vermeden hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda söz alan vatandaşlar da hızlı trenin tarım topraklarından geçmesini eleştirerek, “Hızlı tren istemiyoruz “diye konuştular.

 

Serik Belediye Toplantı Salonu’nda dün Kayseri- Nevşehir- Aksaray-Konya- Antalya hızlı Tren Demiryolu Projesi hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya CHP Serik İlçe Başkanı ve Serik Belediye Meclis Üyesi Abdullah Akbaba, AKP’li Aksu Belediye Başkan Yardımcısı Hakkı Coşkun, CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akın,  Serik ve Aksu İlçesi vatandaşları katıldı.

 

YENİ BİR GÜZERGAH OLUŞTURULDU

Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) raporunu hazırlayan MGS Firması temsilcisi İbrahim Akdoğan projenin teknik bilgileri ve çevresel etkileri ile ilgili 10 dakikalık bir sunum gerçekleştirdi. Akdoğan, hazırlanan ÇED raporunda T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Hızlı Tren Demiryolu Proje Güzergahının tekrar değerlendirildiğini, bazı revizyonların yapılması ihtiyacı duyulduğunu ve yeni bir güzergah oluşturulduğunu kaydetti. Antalya’yı Konya ve Kapadokya bölgesiyle Kayseri’ye ve Konya-Ankara hızlı tren hattı ile Ankara’ya bağlayacak proje çalışmalarının TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 4 kesim halinde ihale edildiğini vurguladı. Akdoğan, “Proje kesimleri; Manavgat-Seydişehir (Seydişehir-Antalya) Kesimi, Konya-Seydişehir Kesimi, Konya-Aksaray Kesimi, Aksaray-Kayseri Kesimi. Amaç hızlı tren ile turistlerin rahat ulaşımını sağlamak ver bu sayede ülkemize daha çok döviz bırakmalarını sağlamak” şeklinde konuştu.

 

HALKIN NİYE HABERİ YOK?

İbrahim Akdoğan’ın sunumun ardından söz alan CHP Serik İlçe Başkanı ve Meclis Üyesi Abdullah Akbaba, “Bu toplantıdan bir Serikli ve idareci olarak bilgim yok. Ben arkadaşlarımla bilgilendirilmesi ile toplantıya katıldım. Biz hizmete karşı değiliz ama yapılan projeler hakkında halk bilgilendirilmeli. Sanki bu toplantılar prosedür gereği yapılıyor gibi” diyerek eleştirilerini diye getirdi.

 

BAŞKAYA: PLANLAMALARI GÖREMİYORUZ

CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyesi Songül Başkaya ise yaptığı konuşmada projenin yaban hayatı ve milli parklara zarar vereceği eleştirisinde bulundu.  ÇED toplantılarını önemsediği ve Antalya için önemli bir proje olduğu için toplantıya katıldığını kaydeden Başkaya, “Maalesef kamuoyunda yeterli bilgi sahibi olamıyor halkımız. Çünkü her dakika Çevre İl Müdürlüğü’nün sayfalarını takip edip ÇED toplantılarını öğrenme olanağımız yok. Sizler tabi ki belli prosedürleri yerine getirmek için buradasınız. Eleştirilerimizin sizlerle alakası yok. Ama sistemi eleştirmemiz gerekiyor. Ben bugün mecliste bu planlamaların kararını veren bir meclis üyesiyim. Ama inanın ki siz nasıl bilgi sahibi değilseniz biz de çoğu zaman raylı sistemle ilgili bir değişiklik olacağı zaman rutin bir düzenleme gibi önümüze getiriliyor ve planlamaları göremiyoruz. Bakın daha temmuz ayında yapılan 100 binlik ve 25 binlik planlarda bunu mecliste tesadüfen bir mimarımızın bilgilendirmesi sonucu ben dile getirdim. Ne komisyon üyelerimizin bilgisi vardı ne de imar daire başkanlığının. Yaban Hayatı koruma alanından milli parklardan geçiyordu demir yolu. Şuan ki düzenleme nasıl düzenlendi bilmiyorum. Ama Antalya bir tarım ve turizm kenti” dedi.

 

YATIRIMA KARŞI DEĞİLİZ

Yatırıma karşı olmadıklarını kaydeden Başkaya, açıklamaların şöyle sürdürdü: “Az evvel arkadaşlarımız ifade etti. Hem tarım topraklarını korumalıyız hem de turizme yönelik tehditleri engellemeliyiz. Bugün milli parkları arkeolojik doğal sit alanlarının güzergahlarını kontrol etmemiz gerekiyor. Zannediyorum Aspendos Antik Kenti ile ilgili bir tehlike söz konusu olabilir. Basında da yer aldı. Dediğim gibi planları benim görüp inceleme olanağım yoktu bununla ilgili bize yüklenici firma belki bilgi verebilir. Antalya bizim için çok önemli. Elbette ki bu projelerin yapılması gerekiyor. Yatırıma karşı değiliz. Az evvel ilçe başkanımız da ifade etti. Aynı şekilde düşünüyorum. Tarihe, doğaya, tarım topraklarına zarar vermeden halkın da daha fazla katılımını sağlayacak toplantılar yapılmalı. Bakıyorum şöyle kentin meslek odalarından uzmanlarından yanımda sadece JMO Odası başkanı var. Tanımadığım başka birileri varsa bilemiyorum. Meclis üyesi anlamında CHP Serik İlçe Başkanıma bile ben haber verdim. Burada yapılan toplantıdan insanların bilgisi yoktu. Bu konuların da tutanaklara geçip sonraki süreçte daha geniş katılımlı toplantılar yapılmasını diliyorum. Yüklenici firmadan sorularımın cevaplarını bekliyorum.  Antalya’yı koruyarak bu yatırımları yapmak mümkün” diye konuştu.

 

VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Aksu’dan Kayseri- Nevşehir- Aksaray-Konya- Antalya hızlı Tren Demiryolu Projesi tanıtım toplantısında söz alan vatandaşlar toplantının Aksu’da da yapılmasını istediklerini söylediler ve tarım topraklarına zarar veren bu projenin yapılmasını istemediklerini ve iptal edilmesini istediler. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Aksu’ya geleceği zaman mesaj sistemi ile bilgilendirildiklerini ifade eden vatandaşlar bu toplantının kendilerine haber verilmemesine tepki gösterdi. Vatandaşlar birkaç kişiye rant sağlamak için bunca insanın heba edilemeyeceğini ifade ederek tren hattı için referandum yapılmasını istediklerini söyledi. Aksulu vatandaşlar toplantı salonunu terk ettiler. Aksu Belediye Başkan Yardımcısı Hakkı Coşkun da projenin tarım topraklarına zarar verdiğini belirterek, projenin yapılmasını istemediklerini söyledi. Coşkun, şöyle konuştu: “ANFAŞ’a katkı sağlamak için tren buradan geçiriliyor. Biz buna karşı geldik. Antalya’nın bir tarafı turizm bir tarafı tarım alanı dikkate alınması gerekiyor. Kesinlikle hızlı treni istemiyoruz.”

 

NEDEN TARIM ARAZİSİNDEN GEÇİYOR?

Aksu’nun Pınarlı mahallesinde esnaflık yapan Kadir Öncü adlı vatandaş, söz alarak projeyle ilgili sert konuştu: “Gelen arkadaşların yüzde 99’u Aksulu” diyen Öncü şöyle konuştu: “ANFAŞ’ı bilmiyorum dedi arkadaşımız. ANFAŞ’ın nerede olduğunu bilmeyen adam nasıl proje çizebildi. Neden özellikle ANFAŞ’ın oradan geçiyor tren. Burada hem otoban hem de tramvay var. Neden merkezi yere değil de ANFAŞ’a geldi bu proje? Bu proje kapsamında bir sürü esnafın dükkanı kapanacak. Mahalleli zorla yaptığı yerleri kaldırılacak. Bu adamların seraları ve yüzde yüz tarım arazisi olan topraklardan geçirilmesini anlamıyoruz. Alın terimizle biz buraları satın aldık. Sadık Badak’tan bıktık Ali Bıdı geldi.” Deniz TOPKAYA

Editör: TE Bilisim