Menderes Türel’in ‘vizyon proje’ olarak lanse ettiği Boğaçayı Projesi’ne ilişkin planlar dün bir kez daha meclise geldi. 25 Bin, 5 bin ve binlik planlarda muhasara bölgesindeki Özel Proje Alanı’na (ÖPA) avan projelere konut eklendi. CHP Grubu, karara muhalefet etti

 

VİZYON PROJE DEVAMIN DEVAMINDA

CHP Grup Sözcüsü Erkan Demirci, “Marina projesinin iptal edilmesini doğru buluyoruz. Çekincelerimizi belirtmiştik. Bu yanlış düzeltilirken incelenmemesi nedeniyle uygun değildir şerhi var. Plana kelime eklemesi yapıyoruz. Uygun bulmuyoruz’’ dedi. Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya da “Bahsettiğimiz muhasara bölgesi ile ilgili gündem, göreve geldiğimiz günden beri defalarca revizyon edilmiş değişikliğe uğramış konulardan bir tanesi” diyerek revizyonu eleştirdi.

“Önemli kararları dar zamanlı yapılan toplantılara sıkıştırmayalım” diyen Başkaya, kararın yanlışlığına da dikkat çekti. Devam toplantısına önergeyle giren ve meclisin ara vererek komisyona havale ettiği konuda karar oyçokluğuyla geçti.

 

……………………..

 

Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Devam Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.

 

TÜRGEV BAŞARILI HİZMET VERİYOR

 

Gündemin 9’uncu maddesinde Başkan Menderes Türel’in meclisten aldığı toplu yetkiye istinaden TÜRGEV’e tahsis ettiği CHP’li belediye başkanı döneminde yapılan Kepez İlçesi Gülveren Mahallesi’ndeki öğrenci yurdu ile Altındağ Mahallesi’ndeki yurdun 49 yıllığına irtifak tahsis edilerek verilmesi için encümene yetki talebi görüşüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ’’Yeni çıkarılan kanun kapsamında Kanun Hükmünde Kararname de olabilir. Yurt meselesi Türkiye’nin en büyük bela açan hususlardan bir tanesi oldu. Geçmişte maalesef bu mesele ziyadesiyle hain bir çete tarafından istismar edildi. Öğrencilerin eğitim ve yurt hakları istismar edildi. Türkiye de bu konuda çok önemli bir sıkıntı yaşadı halada temizlemeye çalışıyor. Devletin yurtları yapması kadar doğru bir tercih bence yoktur. Bunu devlet başka cenahlara bıraktığında ciddi sıkıntılar yaşadık. Yurtları kamu yararı gözeten dernekler tarafından işletilmesini istiyoruz Büyükşehir Belediyesi olarak. Torba Yasa’da çıkan kanunda da toplu bir çözüme ulaştırma açısından böyle bir tercihte bulunuyoruz. Biliyorsunuz bu yurdun yapımı bizden önceki dönemde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı ve hizmete alındı. Hizmete alındıktan sonra o dönemde yurda kayıt yaptıran öğrencilerin hala bazıları bu yurtta kalmaya devam ediyor. Ayrım yapılmaksızın bazen siyaset konusu yapılmasına rağmen başarılı hizmet veriliyor. Geçmişte yurdun belediye üzerinde mali külfeti vardı. Biz belediyeyi bu külfetten de kurtardığımızı ifade ettim’’dedi.

 

BAŞKAYA’DAN KARARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN TEKLİFİ

İlgili gündem maddesi hakkında söz alan CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya, ’’Antalya’da Büyükşehir Belediyemiz tarafından geçtiğimiz dönemde inşa edilen yeni göreve geldiğimiz dönemde de meclisten oyçokluğuyla alınan protokol yetkisi dahilinde sonradan bir vakfa verildiği öğrenilen yurtlarla ilgili yeni bir tasarruf süreci başlatılıyor. Öncelikle KYK yurtlarının yetersizliği nedeniyle ben şahsen grubumun da aynı görüşte olduğunu biliyorum. Belediyeler eliyle yurt yapılması çok doğru bir tasarruftur. Bu nedenle yurt yapan yapması dahi kiraladığı binalarda bu hizmeti sunan tüm belediyelere teşekkür ediyoruz. Bence bu hizmetler bir külfet değildir belediyelerin üzerine. Aksine eğitime yapılan ciddi bir katkı ve yatırımdır. Değerli başkanım zaten sizde protokol yapma yetkisi var. İstediğiniz vakıf ve kurumla yeni bir protokol yapabilir süresini uzatabilirsiniz. 49 Yıl gibi ciddi bir rakamla irtifak hakkı da biliyorsunuz mülkiyet hakkıyla hemen hemen eş değer haktır. Belediyemiz 49 yıllığına farklı bir kurum da olabilir. Encümen tarafından verilecek yetkiyle 49 yıllığına irtifak hakkından mülkiyet haklarından vazgeçmiş olacak. Öbür türlü de belediye tarafından yapılmış bir yatırımın yine belediye tarafından devam ediyor olması daha sağlıklı, kaliteli hizmet üretilmesi ve belediyenin eğitim için elini taşın altına koyduğunun da bir göstergesi  olacaktır. Bu kararın yeniden gözden geçirmenizi ya da bir süreliğine askıya almanızı daha ciddi bir araştırma sonrasında devam meclisinde değil de normal mecliste daha makul sürelerde gündeme taşıyabilirsiniz. Bir endişemiz de şudur ki. Türkiye genelindeki belli vakıf ve kurumlara verilmemeli. Bu tahsisler eğitim alanında kamu yararına çalışan birçok vakıf vardır. Bunların da görüş ve önerileri dikkate alınmalıdır diye düşünüyorum’’ dedi.  Türel, ’’Arkadaşlarım ve şahsım tarafından incelendi. Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın şartlarına uyulması kaydıyla işletilebiliyor. Yine devletin hüküm ve tasarrufu altında olacaktır Bizim konuda endişemiz yok’’ diye konuştu. İlgili madde AKP ve MHP grubu kabul, CHP Grubu komisyon raporuna katılmadıklarını bildirerek karşıt oy kullandıklarını ifade etti. İlgili gündem maddesi oyçokluğuyla kabul edildi.

 

ALT YAPIDAN YOKSUN

 

Gündemin 20’inci maddesinde Muratpaşa Belediye Meclisi’nde kabul edilen 2017 yılı Evsel Katı Atık tarifeleri görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında söz alan CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, ’’Türkiye genelinde büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeler arasında mevcut bir anlaşmazlık var. Yasal düzen içerisinde baktığımız zaman katı atık evsel tarifesinin bu faturalar üzerinden su idareleri kanalıyla tahsilatı yönünde bir hüküm var. Ancak idari uygulama yönünde bunun sıkıntı doğuracağını ifade ettiği için bunu yapmaya yanaşmıyor. Yasal düzlem içerisinde alınan bir karardı. Muratpaşa Belediye meclisinin almış olduğu karar. Büyükşehir Belediyesi gündemine teklif edilen kararda da hesaplamalar ile ilgili de burada tablolarımız. Tamamen hukuksal çerçevede ayrı ayrı tüm özel okullar, hastaneler, ticarethaneler ve diğer konutlarda nasıl uygulanacağına dair hesaplamalar da yapılmıştır. Bu konuda belediyemiz idaresi Sayıştaycılardan da duymuştur. Teklifin uygunluğunu onlar da beyan etmiştir. İlerleyen günlerde sanıyorum konu TBMM’de konuşulacaktır. Ama komisyonda alınan ibarelerde belirtilen hususlar tamamen alt yapıdan yoksundur. Hem meclis kararı vardır. Hem yasal düzlemde hazırlanmıştır. Hem de idarecisi tarafından gerekli komisyonlarda gerekli hesaplama defterleri oluşturulmuştur. Bu nedenle belediyeden gelen teklifi aynen kabulü uygundur’’dedi. İlgili madde oyçokluğuyla kabul edildi.

 

ULAŞIM ESNAFINI SEVİNDİREN KARAR

 

Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclisi 3’üncü oturumunda gündemin 2’inci maddesinde toplu ulaşım esnafı ile yapılan görüşmeler neticesinde otobüs esnafına para ödemesinin kilometre başına yapılması konusunda idarenin çalışma yapması görüşüldü. Ulaşım esnafının kilometre başına 4TL ödeme alması, 8 bin kilometre garantisi ile çalışacak otobüslerin daha fazla kilometre yaptığında da yine her kilometre için belediyeden ücret alması konusunda araştırma yapılacak. İlgili gündem maddesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Türel, şuana kadar esnaf ile birtakım sıkıntıların yaşandığını belirterek, "Sıkıntılar yaşadık ama sonuçta netice aldık. Esnafın sıkıntı duyduğu konular vatandaşa yansıyordu. Duraklarda bekleme süresi uzuyordu. Araç ihtiyacı olup olmadığı tartışıldı. Esnafı memnun etmeden Antalyalıyı memnun etmeyeceğimizi biliyorduk. Bazı alternatifler gündemimize geldi. Sabit kilometre ve sabit fiyatla otobüslere sabit fiyat ödenecek. Model, Kayseri modeli olarak anılıyor. Artık Antalya'nın gündeminden 'Araç alınacak mı' sorusu düştü. Yeni bir rotasyon planı hazırlanacak. Sefer sıklıklarının olduğu yeni hatlar oluşturulacak" diye konuştu. İlgili gündem maddesi oy birliği kabul edildi. Ulaşım esnafı maddenin kabul edilmesini alkışlarla karşılarken Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, da Başkan Türel’in her olumlu kararında yanında olduklarını belirtti. Arslan, emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

DAR ZAMANLARA GETİRİLMEMELİ

Gündemin 4’üncü maddesinde Boğaçayı Projesi’nde kapsamında yapılan plan değişikliği görüşüldü. İlgili gündem maddesinde Boğaçayı Projesi kapsamında marina yapılmasından vazgeçildiğinden önce proje alanına ilişkin avan projelere müellif tarafından konut eklendiğini Konyaaltı Belediye sınırları içerisinde muhasara bölgesinde yer alan özel proje alanı olarak belirlenen alana ilişkin 1/25 bin ölçekli nazım imar planına ilişkin plan değişikliği görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Erkan Demirci,’’ Marina projesinin iptal edilmesini doğru buluyoruz. Çekincelerimizi belirtmiştik. Bu yanlış düzeltilirken incelenmemesi nedeniyle uygun değildir şerhi var. Plana kelime eklemesi yapıyoruz. Uygun bulmuyoruz’’dedi. Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya,’’ Bahsettiğimiz muhasara bölgesi ile ilgili göreve geldiğimiz günden beri defalarca revizyon edilmiş değişikliğe uğramış konulardan bir tanesi. Aslında en çok tartışılan sizin vizyon proje olarak gördüğünüz meslek odaları ve kamuoyunca sizin de katıldığınız bilgilendirme toplantıları yapılan zaman zaman uzmanların önerileri ve eleştirileri doğrultusunda da adım attığımız konulardan bir tanesi. Marina projesinden vazgeçilmiş olması gerçekten Antalya’nın hem kırsal bandında oluşabilecek yapılar nedeniyle eleştiriler almış olması sebebiyle hem de rakamlarla bir marina ihtiyacının aslında bugün olmadığının gösterilmesi mevcut kapasitenin tam olarak kullanılamadığının ortaya çıkması atılan adımın nedenli doğru olduğunun kanıtı. Ancak doğru bir adım atarken diğer taraftan da projenin gerçekleşmesi anlamında maddi külfeti karşılamak adına üretilecek bir konut projesi var. Şehir plancısı olan teknik toplantıda yer alan grup sözcümüzün de ifade ettiği bunun ciddi anlamda komisonda tartışılması ele alınması değerlendirilmesi gerekirdi. Önemli kararları dar zamanlı yapılan toplantılara sıkıştırmayalım. Daha nitelikli kararlar üretilmesine arkadaşlarımızın da katkıları olsun. Adı üstünde ihtisas komisyonu. Uzman gerçekten teknik arkadaşlarımız var. Bu konuya zaman zaman meclisimize çok ciddi katkıları oluyor. Mecliste düzeltmelerde yapılabiliyor. Buna imkan tanınsın. Vizyon projesi diyorsunuz evet vizyon projesi daha geniş kapsamda kabul görerek defalarca revizyona uğramaz belki belki bir zaman alır ama daha doğru kararlar üretilir. Bu nedenle bu eleştirilerin bundan sonraki süreçte en azından dikkate alınmasını bir kez daha hatırlatmak isterim’’dedi. Türel,’’ Haklısınız ama biz de takdir ederseniz zamana karşı yarışıyoruz.Gündemimize Çarşamba günü geldi. Bunun düzeltilmesi lazım. Şimdi bir ay daha sarkarsa böyle bir proje için zaman kaybına tahammülümüz yok.  Çalıştık’’ şeklinde konuştu. İlgili madde CHP ret AKP ve MHP Grubu kabul oyu ile oyçokluğuyla kabul edildi. DENİZ TOPKAYA 

 

 

 

Editör: TE Bilisim