CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Beycik-Kumluca duble yolunun Ulupınar ana su kaynağı üzerine yapılmasını iki önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

 

Konuyla ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ayrı ayrı soru önergeleri yönelten Budak,  Antalya’da çalışmalarına başlanan Beycik-Kumluca duble yolunun,  bölgenin içme ve kullanma suyu ile tarım alanlarını besleyen önemli kaynaklarından Ulupınar ana su kaynağının üzerinde planladığını belirtti..

 

Bölge halkının ve kuruluşların tepkileri üzerine yol çalışmalarının ertelendiğini vurgulayan Budak, projenin sürdürülmesi durumunda su kaynağının büyük zarar göreceğine dikkati çekti.

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a, Beycik-Kumluca Duble Yolunun, bölgeyi besleyen Ulupınar ana su kaynağı üzerinden geçip geçmediğini soran CHP’li Budak, söz konusu yolun su kaynağı üzerinden geçmesinin Orman ve Su İşleri Bakanlığının 28 Ekim 2017 tarihli İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğine aykırı olup olmadığını öğrenmek istedi.

 

Söz konusu yönetmelikte, su havzaları için içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 300 metre genişliğindeki kara alanının “mutlak koruma alanı” olarak tanımlandığına dikkati çeken Çetin Osman Budak, yol çalışmasında bu alanın korunup korunmadığını sordu.

 

Bakan Arslan’a yönelttiği soru önergesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Beycik-Kumluca Duble Yolunun Ulupınar ana su kaynağı üzerinden geçmesi için uygun görüşü alıp almadıklarını da öğrenmek isteyen Budak, “Yol çalışmalarının durdurulması ‘uygun görüşü’nün alınmamış olmasından mı kaynaklanmaktadır?” diye sordu.

 

İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğe göre, yeni karayollarının yapımında karayollarından kaynaklanan kirliliğin içme-kullanma suyu kaynağına ulaşmasını ve su kalitesi ve miktarını olumsuz etkilemesini engelleyecek önlemler alınmasının zorunlu olduğuna da dikkati çeken Budak, Bakan Arslan’a  “Ulupınar’da bu önlemler alınmış mıdır? Alındıysa bu önlemler nelerdir?” sorularını da yöneltti.

 

Çetin Osman Budak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yönelttiği önergede de, Beycik-Kumluca Duble Yolu için Bakanlıklarından uygun görüşü istenip istenmediğini, istendiyse Bakanlığın onay verip vermediğini sordu.(Haber Merkezi)    

Editör: TE Bilisim