Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde, bulûğ yaşının alt sınırının kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak açıklanmasına tepki büyüyor. Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği (KASAİD) Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Nilüfer Deveci, Cumhuriyet Kadınları Muratpaşa Şube Başkanı Şükran Akkaya ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Kepez Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Mutlutürk yaptıkları açıklamalarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nı çok sert bir dille eleştirdi.


URUNGA: ASLA İZİN VERMEYİZ

Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği (KASAİD) Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde, buluğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtilmesine inanmak istemediğini söyledi. Urunga, yetkililerin bu konuda acilen bir açıklama yapmasını istedi.Urunga, şöyle konuştu: “Eğer bunu söyleyen ya da yazsan bu kuruma mensupsa cezalandırılmasını istiyoruz. Böyle bir şeye inanamıyoruz. Bunun bir yanlışlık olabileceğini bile düşündüm. Olamaz. Çünkü suç bu. Çocuklarımızın küçük yaşta evliliğine karşıyken böyle söylemlerin ortalarda dolaşması korkunç bir şey. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bir de siyasilerin hangi partiden olursa olsun söylemlerine çok dikkat etmesi lazım. Bu tür konularda doğal olarak çok duyarlıyız. Bu çağda, Atatürk Türkiyesi’nde böyle bir şeyin olmasına da asla izin vermeyiz.”

 

DEVECİ: DİYANET İSTİFA ETMELİ

CHP Kadın Kolları İl Başkanı Nilüfer Deveci, yaptığı açıklamada, amasız, fakatsız bütün kadınların bütün annelerin, tek ses, tek yürek olarak  karanlık ellere karşı duracağını söyledi. “Fiziksel ve ruhsal gelişimini tamamlamamış 9 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilebileceği ve gebe kalabileceği, 12 yaşındaki erkek çocuğunun evlendirilebileceği ve baba olabileceği fetvasını veren Diyanet’i uyarıyoruz” diyen Deveci, şöyle konuştu: “Verdiğiniz fetva Anayasamıza, Medeni Kanun’un evlenme ehliyeti ile ilgili emredici hükümlerine ve çocuk haklarını korumaya yönelik düzenlenmiş olan uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Ama her şeyden önce insanlığa, ahlaka ve vicdana aykırıdır. Çocuk yaşta evlendirmeyi özendirmek çocukların istismar edilmesini açıkça teşvik etmektir. Her fırsatta çocuk istismarına davetiye çıkaran; eğitime, sağlığa ayrılması gereken kaynakları toplayan tek din, tek mezhep anlayışı üzerinden inanç ayrımcılığı ve toplumsal kutuplaşmayı sürekli yeniden üreten diyaneti kınıyoruz. Diyanet işleri başkanını istifaya davet ediyoruz.”

 

İKTİDARA SESLENİYORUZ..

“Buradan iktidara da sesleniyoruz; ülkenin hala kanayan yarası çocuk istismarı olayında ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyen bakanınızı, soru önergesine karşı alkış tutup akladığınız bakan ve kurumları unutmadık. Çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapılmakta olduğunun gerçeği, Diyanetin çocuk yaşta evliliği teşvik eden fetvası ile bir kez daha yüzümüze çarptı. Biz kadınlar olarak, çocuklarımızın korunması, geleceğimizin korunması, çocuk haklarının savunulması için, mevcut iktidarı yeniden ve bir kez daha göreve çağırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Laik, Sosyal bir Hukuk Devleti’dir. Karanlık zihniyetlere teslim olmayacağız, ülkemize karanlık zihniyetlerin hükmetmesine izin vermeyeceğiz.”

 

AKKAYA: YAZIKLAR OLSUN

 Cumhuriyet Kadınları Muratpaşa Şube Başkanı Şükran Akkaya, olayın geçiştirilecek bir olay olmadığını belirterek, Diyanet’in acilen gözden geçirilmesini istedi. Akkaya,Diyanet’ten bu açıklamayı yapanlara ‘yazıklar olsun’ diyorum. Bu açıklamayı yapanların ya da bunu yapanlara izin verenlerin acaba kızları yok mu? Varsa 9 yaşında bir kızın evlenmesine izin verirler mi? Zihniyetleri gerçekten bu mu? Buna izin veriyorlarsa yapacak bir şey yok. Bence hükümetin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı acilen gözden geçirmesi gerekiyor. Çünkü tamamen bir bel altı çalışma var. Burada bir hastalık, bir sıkıntı var. Orada bir revizyona gidilmesi gerekiyor. Bu açıklama kesinlikle affedilecek bir hata değil. Ben Cumhurbaşkanı’nın da bu konuya eğilebileceğini düşünüyorum. Haberlerden bunu izlediği zaman buna bir şekilde tepki vereceğini tahmin ediyorum” dedi.

 

MUTLUTÜRK: TAM BİR REZALET

Cumhuriyet Kadınları Derneği Kepez Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Mutlutürk ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamanın tam bir rezalet olduğunu söyledi. Mutlutürk, şöyle dedi: “Bu açıklamadan sonra kız anası, kız babası olan bütün ailelerin Diyanet’e yürümesi lazım. Böyle bir açıklamayı içlerine sindirebiliyorlar mı? Bu konuda sessiz kalmak bunu kabul etmek demektir. Dolayısıyla bu olay kınama ötesi bir olaydır. Bunun artık kınanacak, ayıplanacak bir yeri kalmadı. Bu memleket herhalde aklını yitirdi. Evladı olan aileler bu olaya sessiz kalıyorsa bu ülke artık bütün kimliğini kişiliğini kaybetmiş demektir. Bu tam bir rezalettir. Küçük yaştaki çocuklara bunu reva gören bir mantıktan hiçbir şey beklenilmez.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim