-Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sistemli olarak Antalya’nın kıyılarını betonlaştıran, doğal özelliklerini ortadan kaldıran kentin plan bütünlüğüne aykırı düzenlemeleri gündeme getirdiğini iddia etti.

 

-Muhcu, Konyaaltı yat limanı projesiyle ilgili de sert konuştu. “Bu tip dolgu alanlarının üzerinde gelir getirebilmek amacıyla ticari üniteleri yapılır. Bu üniteler, port projesi gerekçe gösterilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bu yasaya açıkça aykırıdır.”

 

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Akdeniz GERÇEK’e yaptığı özel açıklamada kıyı bölgelerinde yapılan düzenlemelerin 3621 sayılı kanuna tabi olduğunu belirterek, “Kıyılar halkın malıdır. Ancak kıyı kenar çizgisi kuralları tamamen alt üst edilerek ve zaman zaman değiştirilerek kıyılar yapılaşmaya açılıyor” dedi.

 

KIYILAR HALKIN MALIDIR

Muhcu, şöyle konuştu: “Kıyı bölgelerimizdeki düzenlemeler, 3621 sayılı kanuna tabi. Bu kanuna göre, kıyılar toplumun serbest kullanımına açık alanlardır. Yani kıyılar halkın malıdır. Buraları hiç kimse kapatamaz.  Ama belli koşullarda kamu kurumlara düzenleme yapabilirler. Ama bu düzenlemelerde genel bir kural vardır, o da halkın serbest kullanımına açık olmasıdır. Bir de kıyı kenar çizgisi diye bir konu var. Bu kıyı kenar çizgisinin bakanlık tarafından nasıl saptanacağı belirlenmiştir. Bunun bilimsel ve yasal kriterleri var. Ayrıca kıyı kenar çizgisinden sonra 100 metre ile ilgili husus belirlenmiş. Bu 100 metrenin ilk 50 metresinde hiçbir şekilde yapı yapılamaz. Ancak zorunlu mendirek gibi ya da güvenlik amacıyla bir takım uygulamalar yapılabilir. Bunun dışında bir şey yapılamaz.“

 

KIYILAR TAHRİP EDİLİYOR

“Burada ilk 50 metre tamamen rekreasyon alanıdır. Halkın yürüyüş, dinlenme gibi ihtiyaçları için kullanılır. İkinci 50 metrede yine rekreasyon alanıdır fakat yasa burada kısmi bir yapılaşma getirir. Bu kısıtlı yapılaşmada da çay bahçesi gibi halkın serbest kullanabileceği alanlar bulunur.Fakat bu kurallar artık tamamen alt üst ediliyor. Kıyı kenar çizgisinin yeri bilimsel kurallara ve yasaya aykırı bir şekilde zaman zaman değiştirilerek kıyılar yapılaşmaya açılıyor. Bakıyorsunuz, kıyı kenar çizgisi kıyıdan uzaklaştırılmış asıl kıyı bandı bu şekilde yapılaşmaya açılabiliyor. Mesela dolgu alanları yapılıyor. Bu şekilde tahribatlar söz konusu.”

 

+++++++++

 

KIYILAR SİSTEMLİ OLARAK

BETONLAŞTIRILIYOR

 

Eyüp Muhcu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sistemli olarak Antalya’nın kıyılarını betonlaştıran, doğal özelliklerini ortadan kaldıran kentin plan bütünlüğüne aykırı düzenlemeleri gündeme getirdiğini de iddia etti. Muhçu, şöyle dedi: “Kıyıların yeşil ve doğal güzellikleriyle korunması, halkın yararlanabileceği nitelikli rekreaktif alanlar olarak düzenlenmesi gerekir. Beton yüzeylerin zorunluluklar dışında hiç olmaması gerekir. Onun dışında kesinlikle toprak ve yeşil alan olarak tanzim edilmesi ve doğal kalması gerekiyor. Betonun kıyılara getirdiği bir sürü sorun var. Yeşil alanı azaltıyor. Dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi sistemli olarak Antalya’nın kıyılarını betonlaştıran doğal özelliklerini ortadan kaldıran kentin plan bütünlüğüne aykırı düzenlemeleri gündeme getirmektedir.”

 

RANT AMAÇLI MÜDAHALELER

“Bu düzenlemeler, kentin çeşitli alanlarında reklamlarla, tanıtım programlarıyla meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Öngörülen, bu projeler tamamen rant amaçlı ve kıyıları bozan bir takım müdahaleler şeklindedir. Bu hiçbir şekilde toplum yararına, 3621 sayılı kıyı yasasına ve anayasaya açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Bu tür oldu bittilerin acilen durdurulması gerekir. Halkın da katıldığı, çağdaş bir planlamaya bağlı olarak insanların eşit ve serbestçe kullanabileceği alanlar olarak kıyıların düzenlenmesi gerekir.”

 


 

YASAYA AÇIKÇA AYKIRIDIR

 

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yat limanı projesiyle ilgili de oldukça sert ifadelere kullandı. Konyaaltı’ndaki port projesinin önemli bir özelliklerinden birinin dolgu malzemesiyle yapıldığını hatırlatarak, “Bu dolgu alanlarının üzerinde gelir getirebilmek amacıyla restoran, alış veriş yerleri gibi ticari üniteleri yapılır. Bu 3621 sayılı kıyı yasasına açıkça aykırıdır. Burada yapılacak olan ticari üniteler, port projesi gerekçe gösterilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bu yasaya açıkça aykırıdır. Bir de bu tür projelerin başka sorunları da var. Kıyının doğal güzelliğini bozabiliyor ya da bölgeye aşırı bir nüfus ve araç yoğunluğu getiriyor. Genel olarak bu yat limanlarının işletmeyle ilgili sorunları da var” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim