Antalya Sahillerini Koruma Güç Birliği tarafından Konyaaltı Boğaçayı Köprüsü üzerinde “Konyaaltı Sahili ve Boğaçayı’na sahip çıkıyoruz” konulu basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını CHP Eski Milletvekili ve Akdeniz Gerçek Gazetesi Köşe Yazarı Gürkut Acar yaptı. Basın açıklamasına Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, CHP İl Başkan Adayı Vahap Tuncer, JMO Antalya Şube Başkanı Ali Keleş ve çok sayıda çevreci katıldı. Basın açıklamasını yapan CHP Eski Dönem Milletvekili Akdeniz Gerçek Gazetesi Köşe Yazarı Gürkut Acar, “Antalya’nın batısındaki en güzel sahili Konyaaltı’nı milyonlarca yıldır oluşturan ve besleyen Boğaçay’ın tahribatı-inşaatı ne yazık ki; hukuksuz bir şekilde başlamıştır. Boğaçay’da ÇED Gerekli değil denilerek Hukuk çiğnenmiştir. Boğaçay Projesi adı altında, projenin 1. Etabı ve dolayısıyla Konyaaltı Sahili Projesi inşaatı, çayın denize döküldüğü yerden başlanmış ve alana betonlar dökülmeye başlamıştır. Boğaçay proje için; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘ÇED gerekli değildir’ denilerek, Antalya halkının rızası olmadan yapılmaktadır” dedi.

 

OLDU-BİTTİYE GETİRİLDİ

Acar, “Boğaçay Projesiyle entegre edilmek istenen Konyaaltı yat limanı projesi için ise Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyuna yeterli duyuru yapılmadan, bir oldubittiyle ÇED toplantısı yapılmış ve Antalya halkının toplantıya bir biçimde katılımı engellenmiştir. Bütün Antalya’nın kaderini etkileyecek Boğaçay projesi ve Konyaaltı yat limanı projesi, hukuk atlatılarak yapıldığı için halk nezdinde yok hükmündedir ve de hükmü asla olmayacaktır. Kamu arazilerinin beton projeler için satışıyla kamu hakları çiğnenmiştir. Boğaçay’da yapılmak istenen proje için 18 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan önemli bir gerçek vardır; Boğaçay projesi için hazineye ait araziler, Maliye Bakanlığı ile belediyenin proje esaslı olmak şartıyla hasılat paylaşımına göre 4706 sayılı 7. Madde gereğince, hazine parselleri satışı kararı alınmıştır. Hazineye ait arazilerin proje esaslı mülkiyet satışına izin verilmiştir” diye konuştu.

 

HALKIN KALİTELİ SUYA ERİŞİM HAKKI ÇİĞNENDİ

Halkın kaliteli suya erişim hakkı çiğnenmiştir diyen Acar, “Satışı öngörülen parseller Konyaaltı Çakırlar Mah. 21538 ada 1 parsel, Konyaaltı Liman Mahallesi 21523 ada 1, 2, 3, 4 parsellerdir. Hazineye ait toplamda 775 dekar arazi, inşaat sözleşmesi yapılarak, arsa payı karşılığında satılacak ve dolayısıyla 1,5 milyar TL’ye mal olması beklenen Boğaçay Projesi finanse ettirilecektir. Bu durumda Antalya’da kamunun arazileri halkın istemediği proje için satılmış olacak ve parası betona gömülecektir. Boğaçay 25 km. uzunluğunda yatağı ile 833 km2’lik bir alanı drene etmektedir. Alanda alınan yağış 1133 mm3 tür. Boğaçay havzası Antalya’nın su ihtiyacını karşılayan çok sayıda karstik kaynağı içeren havzadır. Bu nedenle,  halk evindeki çeşmesinden akan kaliteli suya erişmektedir. Yapılan proje ile bölgenin su kaynaklarının tuzlanmasına sebep olunacağından halkın kolayca kaliteli suya erişim hakkı yok edilecektir. DSİ’nin 2000 yılı raporlarına göre 2030 yılında nüfusun 2 589 939 kişi olacağı, Su ihtiyacının da 9,278 m3/s olacağı hesaplanmış ve Boğaçay kuyuları da su alınacak yerler olarak belirlenmiştir. Bu durumda belediye DSİ’nin aksine ve bilimsel verilere aykırı iş yapmaktadır” dedi.

 

RANTIN ÇIKARI KULLANILDI

Rantın çıkarı kullanılarak halkın çıkarının çiğnendiğini belirten Acar, şöyle devam etti: “Boğaçay projesini belediye 1 katrilyon(eski paraya göre) olarak açıklamıştır. 1 katrilyonluk proje halka yarar sağlamıyorsa ranta yarar sağlıyor demektir. Denizi, betona hapsedip karaya sokarak, bölgenin doğasını altüst edecek bir projeye bu kadar para harcamak, sadece inşaat yaparak para kazananların işine yarayacaktır. Antalya halkı hem doğanın, hem de paranın çarçur edilmesine karşı çıkmaktadır. Doğanın hakkı çiğnenmiştir. Doğa Boğaçay’da milyonlarca yılda bir ekosistem oluşturmuştur. Bu sistemin içinde çayın olmazsa olması sazlar, balıklar ve kuşlar yaşamaktadır. Bu tür deniz kıyısındaki çaylarda hem çayın balıkları, hem de denizden gelen balıklar yaşamaktadır. Yayın balığı, siraz, yılan balığı ve çöpçü balığı Boğaçay’da yaşayan belli başlı balıklardır. Türkiye Uluslar arası kuş göç yolları üzerinde bir ülkedir. Bu nedenle Türkiye’nin 470 kuş türünden 200’ünü Boğaçay’da farklı mevsimlerde görmek mümkündür. İçlerinde bütün dünyanın “nesli tehlike altında” diyerek “kırmızı listede” yayınladığı türler de vardır ve Türkiye koruma taahhüdünde bulunarak imza koyduğu “Bern Sözleşmesine” aykırı davranmakta ve kuşlara ölüm fermanı çıkarmaktadır.”

 

HUKUK ÇİĞNENDİ

Acar, “Lara’da da defalarca hukuk çiğnenmiştir. Toplamda 4 km.’lik Lara sahillerinin tam ortasına kruvaziyer liman yapmak isteyen Antalya Büyükşehir Belediyesi, demokratik ülkelerde doğanın haklarını koruma için uygulamaya konulan ÇED yönetmeliğini defalarca ihlal etmiştir. İlana ÇED projesi konmamıştır. ÇED bilgilendirme toplantısı yapılmamıştır. ÇED raporu onaylanmıştır. Ayrıca; 300 dönüme yapılmak istenen kruvaziyer liman için sahilin arkasındaki doğanın şekillendirdiği 1. Derece Doğal SİT alanından önemli bir bölüm kullanılacak SİT alanı içerisinde 1000 yataklı otel, alışveriş merkezleri gibi birçok ticari alan yapılarak, kamu yararı yerine ranta yarar sağlanacak, gelecek nesillere bırakılması gereken değer çarçur edilerek hukuk yine çiğnenmiş olacaktır” diye konuştu.

 

BOĞAÇAY İNŞAATI DERHAL DURDURULSUN

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e çağrıda bulunan Acar, “İnşaatı başlayan Boğaçay’da inşaatın derhal durdurulmasını istiyoruz. Konyaaltı ve Lara’da yapılmak istenen limanlardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. Beach parkta uygulamaya başlanan projeyle halka pahalı hale getirilmemesini ve betona gömülmemesini, palmiye yerine sık yapraklı ve gölge veren ağaçlar dikilmesini istiyoruz” şeklinde ifade etti. Deniz TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim