-Kaş ile Kalkan arasında bulunan Türkiye’nin tanıtım yüzü Kaputaş Plajı’nın hemen üzerinden geçmesi beklenen otoyol projesi yargıya taşındı. Antalya 2. İdare Mahkemesi’nde görüşülen davaya Kaşlılar büyük ilgi gösterdi.

 

-Avukat Tuncay Koç ve Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, yaptıkları açıklamalarda otoyolun Kaş’a hiçbir yararı olmayacağını söylenenin aksine Kaş’ta yapılan sürdürülebilir turizmi sona erdireceğini ileri sürdü.


 

Türkiye’nin tanıtım yüzü olarak broşürlerde yer alan Kaputaş Plajı’nın hemen üzerinden geçmesi beklenen otoyol projesi yargıya taşındı. Dün Antalya 2. İdare Mahkemesi’nde görüşülen davaya Kaşlılar büyük ilgi gösterdi. Mahkeme salonunu tamamen dolduran ve dışarıya taşan Kaşlılar merakla davaya takip etti. Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Çevre Platformu ve Kaş Koruma Platformu adına avukat Tuncay Koç, konuyla ilgili mahkeme heyetini bilgilendirdi.

 

KAMU YARARINA AYKIRI BİR PROJE

1 saate yakın süren dava sonrası mahkeme çıkışında Avukat Tuncay Koç ve Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, Kaşlılarında katıldığı bir basın açıklaması yaptı. Kaş’a yapılmak istenen otoyolun, kaş halkının talebi olmadığın kaydeden Koç, “Kaş’a hiçbir yararı olmayacak, doğal hayatı yok edecek, habitatı ikiye bölecek, tarım alanlarını azaltacak, Kaş’ın dağlarını, tepelerini otoyola malzeme yapacak. Doğal hayat bundan sonra iflah olmaz çünkü jeolojik dönüşümlerin geriye dönüşü olmaz. Bu tahribatı kabul etmek mümkün değildir. Proje maliyeti beklenenin çok çok üzerine çıkacaktır. Çünkü projede 3 tane tünel, 4 tane de viyadük var. Proje maliyeti her bir kişiye dağıtılsa Kaş mahallelerinin refahı yaşanır. Oysa birkaç müteahhide para gidecektir. Dolayısıyla bu proje kamu yararına aykırı bir projedir. Kaş’ta otoyolu kabul etmiyoruz” dedi.

 

MAHKEME 15 GÜN İÇİNDE KARAR VERECEK

Koç, dün itibariyle mahkemenin bir karar vermediğini hatırlatarak, “Mahkeme bizi dinledi. Açıklamalarımızı yaptık. Alternatif yolların mevcut olduğunu, köy yolu ve kıyı yolunun iyileştirilebileceğini anlattık. Mahkeme bu konudaki kararını 15 gün içinde verecek” diye konuştu.

 

PROJE KAŞ’I YOK EDECEK

Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan ise proje taslağında, projenin turizmi daha ileriye götüreceğinin söylendiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: ”Bunlar kesinlikle doğru değil. Bu proje turizmi bitirecek projedir. Bu proje Kaş’ta yapılan turizmin yararına değildir. Kaş’ta yapılan turizm sürdürülebilir turizmdir. Türkiye turizminin şuan izine düştüğü sıkıntıyı Kaş kurtaracaktır. Kaş’a devletin sahip çıkması ve Kaş’taki sürdürülebilir turizmi örnek alması lazımdır. Böyle olursa bizler Kaş özel koruma bölgelerimizi koruyamayız. Böyle olursa biz köyümüzü, dağlarımızı, yaylalarımızı, Kekova ve Patara koruma alanlarımızı koruyamayız. Bu projeyle Kaş’ın en güzel köyleri yok edilecek, köylü işsiz kalacak. O yüzden bu projeyi kabul etmiyoruz. Çünkü kamu yararına bir proje değil. Projenin bir an önce durdurulmasını istiyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim