Türkiye genelinde Adana, Manisa, Denizli, Kütahya ve Hatay gibi illerde su tarifelerine yeni yılda zam öngörülmezken İstanbul, Konya ve Gaziantep’te su fiyatlarında indirim kararları alındı. Dün yapılan ASAT Genel Kurulu’nda ise suya yüzde 12 zam kararı çıktı.

 

ASAT Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Toplantı Salonu’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. 2018 yılı performans ve ücret tarifesi görüşülen genel kurulda 2018 yılında suya yüzde 12 zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, ASAT’ın performans değerlendirmesi için düzenlediği raporla ilgili konuşarak, “Abone sayımızın düştüğünü fark ettim. Mutlaka bir açıklaması vardır. Nüfus artınca abone sayısının artması gerek. 3 bin 766 abone sayısı azalmış görünüyor” diye konuştu. Tuncer, suya yüzde 12 zam yapılmasını değil, yüzde 5 indirim yapılması gerektiğini talep ettiklerini belirtti. Başkan Türel, zam yapılmadığını fiyat ayarlaması yaptıklarını söyledi.  ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt ise “Abone sayıları, köyden mahalleye dönüşen beldelerden mahalleye dönüşen yerlerin muhtarlarından alınan kayıtlar esas alınarak bu aboneler iptal edilmiştir. Bu aboneler işlemedikleri için iptal edildi” dedi.

PERSONEL GİDERLERİNİ AZALTACAĞIZ

Başkan Türel, “2004 yılında en pahalı suyu kullanan ilken bugün en ucuz kullanan il haline geldik. Bu 2009 yılına kadar böyle devam etti. Fiyat artışıyla 2014 yılında Antalya suyu pahalı kullanan il haline gelmişti. CHP’li dönemde su fiyatları yükselmişti. Biz göreve geldiğimizde yine suyu Türkiye’nin en ucuz kullanan iller arasına soktuk” dedi. Antalya’nın Türkiye’de en ucuz suyu tükettiğini söyleyen Türel, ‘’ En ucuz kullanan her şey dahil Antalya’dır. Fiyat artışı, zammı, ayarlaması tartışmasına girmeden Türkiye’de en ucuz kullanan şehir Antalya’dır. Bu gerçeği yerine koyalım. Antalya en ucuz suyu kullanıyorsa gündeminde zam konusu olmamalıdır. Bundan sonra rutine bağlanması ile ilgili bir karardır. Bundan sonra TÜFE, TEFE artışı neyse Antalya’da o bağlamda suyu kullanacak” diye konuştu. Türel, “2013 yılında SGK, taşeron dahil personel gideri yüzde 28’miş biz bunu yüzde 25’e kadar gerilettik. Hedefimiz 2018’de taşeron dahil personel giderlerini yüzde 21’e çekmektir” dedi.

BORÇLANMADAN YATIRIM YAPIYORUZ

Türel, ASAT’ın borçlarıyla ilgili olarak ise ilçe belediyelerinden alt yapı borçlarıyla ilgili en yüklü borcu 340 milyonla Antalya’nın devraldığını söyledi.  Aralık ayı itibariyle ASAT’ın 389 milyon yatırım yapılacağını belirten Türel, “2018 bütçesi de iki misli artacak, kısaca 700 milyonluk yatırımdan bahsediyoruz. 2013 yılında ASAT’ın 76 milyonluk yatırımının yüzde 77’si borçlanma yüzde 27’si öz kaynaktı. 2017 yılında 389 milyonluk yatırımın yüzde 99’u öz kaynakla yapıldı. Artık borçlanarak yatırım yapan değil öz kaynağıyla borçlanmadan, yatırım yapan, yatırımını 2013’e göre beş kat artıran bir ASAT. Tek kelimeyle Maşallah” dedi. Türel, “Bu sene ASAT’ta tariflerimizde çok önemli kolaylıklar sağlıyoruz. Yeni yaptığımız düzenlemeler suyu kullanmak kadar önemlidir. Senelerdir kırsal kesimde çok sıkıntı yaşadığımız soruları bazı değişiklerle çözeceğiz. Abone türleri üzerinde değişiklik yapıyoruz. Küçük bahçesi ve içinde küçük bir evi bulunan vatandaşlarımıza bahçe aboneliği vereceğiz. 20 metreküpe kadar bahçe aboneliği kolaylığını çiftçimize sağlıyoruz. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sıkıntısıyla ilgili suyunu 20 metreküpten, 40 metreküpe çıkaran tarife kolaylığı sağlıyoruz. 3 aydan 3 aya sayaç okumayı sayarsak 120 metreküpe ulaşmış oluyor” diye konuştu.

CHP SADECE MUHALEFET ETMİYOR

CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Songül Başkaya, konuşmasına Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar zorlu coğrafyada hizmet üreten, katkı sunan herkese teşekkür ederek başladı.

Başkaya, şöyle konuştu: “Ancak her seferinde gündeme getirdiğimiz bir konu var. Bunu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum çünkü az önce MHP grup sözcüsü tarafından da bahsedilen konuşmada şöyle bir tablo çıkarıldı. Sanki CHP burada sadece muhalefet görevini yapmak üzere gelmiş bütün görüş ve önerileri siyasi şablona oturuyor. Sadece muhalefet yapıyor. Böyle bir şey yok. Biz elbette ki eleştireceğiz, önereceğiz. Katılırsınız, katılmazsınız, geneldeki işbirliğinizi yerelde de sürdürürsünüz sürdürmezsiniz ama herkes aynı düşünmek zorunda değil. Farklı düşünüyorsak biz siyasi davranıyoruz anlamına da gelmez. Bunu ifade etmek istiyorum.”

 

NE KADAR ABONEMİZ VAR?

Başkaya konuşmasına şu şekilde devam etti: “Öte taraftan tabi her ASAT Genel Kurulu’nda tarifeler gündeme geldiğinde yine karşımıza çıkan tabloda şu oluyor. Önceki genel kurullarda da ifade ettiniz. Türkiye genelinde otelcilerin en ucuz suyu kullanan ili Antalya’dır dediniz. Doğrudur ben bu yönde bir araştırma yapmadım. Kaldı ki biz gelirimizin kaçta kaçını otelcilerden sağlıyoruz ASAT olarak onu da bilmiyorum. Genel müdürümüz daha sonra bir bilgilendirme yaparsa sevinirim. Yine ticarethaneler anlamında Türkiye’nin en ucuz illerinden biri olduğumuzu söylediniz. Burada da merak ediyorum. Ne kadar abonemiz var ve ne kadar gelir sağlıyoruz? Verilerini öğrenirsek seviniriz.”

Başkan Türel, Başkaya’ya şu yanıtı verdi: “Ticari ve otel abonelerinin oranının gelir içindeki yerini soruyorsunuz. Tabi önemli. Çünkü meskenler üzerinden daha çok değerlendirme yapıyoruz.” ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt ise “Otellerle ilgili söyleyecek olursak yüzde 25. Ticarethanelerde genel düşündüğümüzde yüzde 5” diye konuştu.

 

 BAŞKAYA’DAN YANIT

Songül Başkaya ise Türel ve Kurt’un açıklamaları sonrası şöyle konuştu: “Daha iyi oldu bu veriler ışığında. Ciddi bir mesken abonemiz var ve meskenlerden de ciddi bir gelir elde ediyoruz. Bizim de ifade ettiğimiz bir metre küp suyun 2013’te 2.15’ti tarifesi Atık su hariç. 2014’te bizden önceki idarenin tarifeyi değiştirmemesi sonucu yine 2.15’te devir aldık. Sonra 2.24 yaptık. Daha sonra 2.26 ve 2.44 yaptık şuan 2.68 artı yüzde 35. Her ne kadar geçtiğimiz genel kurulda benimle münazara edip yanlış söylediğimi ifade etseniz de tabloda göreceğiniz üzere her metre küp suyun yüzde 35’i atık su bedeli olarak faturalarımıza yansımaktadır. Yani biz bugün yaklaşık genel müdürümün verdiği rakama göre gelirimizin büyük bir çoğunluğunu elde ettiğimiz mesken aboneliğinde yüzde 12 artı eğer enflasyon rakamları daha yüksek çıkarsa da aradaki farkın yansıtılması şeklinde de bir zam yapmış oluyoruz.”

 

EN AZINDAN SABİT KALMALI

“Bu zam neticesinde Antalya’nın bir metre küp suyu 3 TL artı yüzde 35 yani 1.05 4.05, artı çevre temizlik vergisi ve KDV ile beraber ödeyecek. Sonuç olarak buna bakmak gerektiğini söylüyorum. Oteller konusunda çok ucuz olabilir evet yine ticarethaneler konusunda Antalya ucuz olabilir. Ama kullandığımız suya göre bir zam yapılacak neticede. Siz hala Türkiye genelinde ucuz su kullanıyoruz diyorsunuz ama Antalya’nın da şu olanaklarını göz ardı etmemek gerekir. Antalya suya ulaşma bakımından çok büyük zorluk çekilmiyor. Elbette ki zorlu bir coğrafya ama Türkiye’nin içinden geçtiği durum ortadadır. Tarım, turizm konusundaki sıkıntılar yine afet bölgesindeki sıkıntılar turizmde gelinen tablo açıktır. Bu nedenle en doğru kararın bu genel kurulda bence bütün parti gruplarının da onayıyla oybirliği ile tarifede en azından indirim yapılmıyorsa da sabit kalmasını öneriyoruz.”

Konuşmalar sonrasında yapılan oylamada önerilen yüzde 12 zam AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

 

Deniz TOPKAYA

Editör: TE Bilisim