Meteorolojiden kritik uyarı: Antalya ve çevre illerde 'Çöl Tozu' bekleniyor Meteorolojiden kritik uyarı: Antalya ve çevre illerde 'Çöl Tozu' bekleniyor

Antalyalı Radyasyon Onkolojisi ve meme kanseri radyoterapisi uzmanı Prof. Dr. Melek Nur Yavuz,   çarpıcı bir açıklama yaparak, “Güneş ışığı ve D-vitamini meme kanserini önlüyor” dedi..

Melek Nur Yavuz, Kadınların korkulu rüyası meme kanseri konusunda yaptığı yazılı açıklamada, şunları belirtti :  “D vitamini eksikliği meme kanserinde sık görülüyor. Bazı çalışmalar D vitamini eksik olan hastalarda tedavi başarısızlıklarının daha fazla olduğunu söylüyor bize. Özellikle, Estrojen reseptörü negatif olan, koltuk altındaki lenflere sıçrama yapmış ve büyüme/çoğalma kapasitesi biraz daha fazla olan meme kanseri tiplerinde D vitamini eksikliğinin daha olumsuz sonuçlar yarattığı bilinmekte. D vitamini takviyesi alan hastalarda 5 yıl içerisinde meme kanseri çıkma riskinin daha az olduğunu gösteren önemli çalışmalar mevcut. Meme kanseri olan hastalarda da D vitamini verilmesiyle nükslerin azaldığı, sağkalımın arttığına dair bazı çalışmalar da mevcut”

D VİTAMİNİ DÜZEYİNE BAKTIRIN

Yavuz, meme kanseri hastalarına şu önerilerde bulundu : “ Her ne kadar, bu konudaki çalışmalar daha devam edecek ve bu konu çok daha iyi aydınlatılacak da olsa, şahsen biz meme kanserli hastalarımızın rutin olarak D vitamini düzeyini baktırmasını ve tedavi süresi ve sonrasında Güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmasını öneriyoruz. Çünkü, D vitamini genel sağlık açısından da çok önemli: kemikler için kalsiyum’un depolanmasına yarıyor, kaslar ve sinir sistemi için çok yararlı ve kanser için çok önemli olan bağışıklık güçlendirici etkisi var. D vitamininin çoğu cildimizde uyuyan molekül olarak bulunuyor. Aktif hale geçmesi için cildin güneş ışığı görmesi gerekli”(Haber Merkezi) 

Editör: TE Bilisim