Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83'üncü yıl dönümü nedeniyle, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen "Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması"nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cinsiyet kotasını, en sağlıklı şekilde getiren partinin CHP olduğunu söyledi. Ankara’daki etkinliğe CHP Antalya Örgütü’nün organizesi ile Antalyalı kadınlar 30 otobüsle gitti.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadına seçme ve seçilme hakkının 83 yıl önce verildiğini hatırlatarak, “1934’te Türkiye’de kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip olurken, Fransa 1944’te, İtalya 1946’da verdi, Japonya 1945’te verdi, Çin 1947’de verdi, Yunanistan 1952 yılında verdi. Belçika 1960 yılında verdi. İsviçre 1971 yılında verdi. Bu, Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar sağduyulu düşündüğünü, eşitliğe ne kadar önem verdiğini gösteren en temel kurallardan birisidir. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk şunu çok iyi biliyordu ve yaşamının ayrılmaz bir parçasıydı. Erkekler cephede savaşırken, onlara top mermisini götüren bu ülkenin yılmaz kadınlarıydı. Ve o kadınlara şükran borçluydu. Ve Atatürk 1934 yılında bunu verdi. Yeter mi? Hayır yetmez. Cinsiyet kotasını, en sağlıklı şekilde getiren CHP’dir. İlk Genel Başkanlığımdan sonra yüzde 33 cinsiyet kotası getirdik. Aynı zamanda yüzde 10 gençlik kotası getirdik. Yeter mi? Hayır. Ama bunun parlamentoda siyasi partiler yasasına da girmesi lazım. En az yüzde 33 oranında cinsiyet kotasını kabul etmesi lazım. Ben bütün kadınların önünde söz veriyorum, önümüzdeki günlerde grup başkanvekillerine talimatım; Yüzde 33 cinsiyet kotasını içeren siyasi partiler yasası değişikliğini TBMM’ye sununuz” dedi.

 

ENGELLER KALDIRILSIN

Kılıçdardoğlu, kadınların önündeki engellerin tamamının kaldırılmasını istediklerini de kaydederek, “Sizden isteğim, bütün kadınlardan isteğim; biz bunu genel kurula indirdiğimizde kadınlara haber vereceğiz. Kim yüzde 33 cinsiyet kotasına evet diyor, kim daha fazla yer almalarını istiyor orada göreceğiz. Ve bir şey daha madem ki kadınlar hak istiyorlar, madem ki eşitlik istiyorlar, madem ki çalışmak istiyorlar, üretmek istiyorlar, siyaset istiyorlar; bütün bunların tamamını sağlayan bir parti var. O partinin adı Cumhuriyet Halk Partisi’dir, gelin Cumhuriyet Halk Partisi’ne. Sizin yaşam tarzınızı sorgulamadık, sorgulamayacağız. Size her türlü hakkı verecek olan CHP’dir ve bütün kadınları CHP’nin çatısı altına bekliyorum. Kırsalda kadın 12 saat çalışır. Dağda çalışır, ovada çalışır, sırtında yük taşır. Ama bu kadın kente geldiğinde ‘çalışmayacaksın, evde oturacaksın’ Niçin? Öyle isteniyor. Biz sizin daha görünür olmasını istiyoruz. Önünüzdeki engellerin tamamının kaldırılmasını istiyoruz. Kadın da aynı haklarla çalışmalı ve üretmelidir, bunu istiyoruz” diye konuştu.

 

CHP’Lİ KADINLAR 30 OTOBÜSLE GİTTİ

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83'üncü yıl dönümü nedeniyle, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen "Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması"na CHP Antalya Örgütü’nün organizesi ile Antalyalı kadınlar 30 otobüsle gitti. Ankara’daki tarihi buluşmaya katılanlar arasında CHP Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Meclisi Üyesi Akdeniz GERÇEK Yazı İşleri Müdürü Songül Başkaya da vardı.

Haber Merkezi

 

 

Editör: TE Bilisim