ATB Başkanı Ali Çandır, batı ilçelerinde yaşanan hortum felaketinde zarar gören üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için banka borçlarının ertelenmesi önerisinde bulundu.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. ATB Başkanı Çandır, geçtiğimiz hafta batı ilçelerinde yaşanan hortum felaketinin son 50 yılın en şiddetli afeti olduğunu ve afetten bölgedeki üreticileri üreticilerin ciddi anlamda zarar gördüğünü söyledi. Çandır, afet sonrası Antalya Tarım Konseyi'nce hazırlanan rapor doğrultusunda üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için çaba harcayacaklarını kaydetti.

 

NAKİT DESTEĞİ SAĞLANMALI

“Üretim olmazsa ticaret de olmaz” diyen Çandır, Türkiye’de örtü altında üretilen her 4 domatesten birini, biberin neredeyse yarısını üreten bu bölge üreticileri için, devletin ve TARSİM’in üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Çandır şöyle devam etti: “Kısa vadede; üretimin devamı için Başbakanlık kanalıyla üreticilere acil nakit desteği sağlanmalıdır. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçları üretim normale dönene değin ertelenmelidir. Uzun vadede ise sürekli tekrar eden afet bölgeleri havza sisteminde tespit edilip; bu bölgelerdeki tüm tarım alanlarında sigortalılık zorunlu hale getirilmeli ve primlerdeki devlet katkı payı yüzde 70’ e çıkarılmalıdır. TARSİM mevzuatında tarımsal üretim yapıldığı her alan, niteliğine bakılmaksızın kapsayıcı bir yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Yeni oluşturulacak seralarda; Dolu riski için temperli sarsıntı ve darbelere dayanıklı cam ya da UV içeriği yüksek plastik örtüler kullanılması mevzuatla destekleme kapsamına alınmalıdır.”

 

KREDİ DESTEĞİ SÜRMELİ

Geçtiğimiz yıl finansmana erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle uygulamaya konulan KGF (Kredi Garanti Fonu) destekli kredilerin devam etmesini beklediklerini ifade eden Çandır, “Son 1-2 aydır üyelerimizden özellikle KDV ve geçici vergi mevzuatı olmak üzere maliye politikalarında ve SGK prim teşvikleri ile borç yapılandırmaları gibi kolaylıkları sağlaması talepleri yoğun bir biçimde talep gelmektedir. Yine 2018 yılı bütçesinde istihdam desteğinin kaldırılmış olmasının ise; kendileri için ilave bir yük getirdiğini ve mevcut zorluklarını artırdığını ifade etmişlerdir” dedi.

 

‘ TERBİYE EDİCİ’ TUTUM YANLIŞ

Kırmızı et konusundaki gelişmeleri hemen hemen her ay mecliste tartıştıklarını ve önerilerini kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Çandır, “Son olarak Et ve Süt Kurumu'ndan (ESK), kıymanın kilogramını 29 lira, kuşbaşının kilogramını ise 31 liradan satmak için zincir marketlerle anlaşmaya vardı. Açıkçası mevcut et satışlarının etkilerini hep birlikte izliyor ve önerilerimizi TOBB ile de paylaşıyoruz. Daha öncede ifade ettiğimiz üzere gerek meslek komiteleri gerekse meslek grubu üyelerimizde bu etkinin geçici olacağını ifade etmektedirler. Bu konuda tüm tarafların aklıselim davranmasının sektörün lehine olacağı kanaatindeyiz. Yine, serbest piyasa ekonomisinin var olduğu bir piyasada, devletin ticaret erbabını terbiye edici uygulamalarla problemi çözmeye çalışması da kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

 

ZEYTİNPARK’A BEKLİYORUZ

Zeytinpark’ın Antalya’ya kazandırılması konusundaki faaliyetlere hız verdiklerini de kaydeden Çandır, şöyle devam etti: “Faaliyetlerden de izlediğiniz üzere Zeytinpark artık Antalyalıları bekliyor. Sizlerin nezdinizde tüm üyelerimizi, kurumlarımız, kuruluşlarımız, dernek ve vakıflarımız ile sivil toplum örgütlerimizi ve kent sakinlerini aileleriyle birlikte Zeytinpark’a davet ediyoruz. Yine yangın tehlikesinden koruma için gerekli olan ve bizlerin yürüyüş, bisiklet gibi aktivite yolu olarak kullanacağımız çalışmalarımızda devam etmektedir. Unutmayalım ki, Zeytinpark Antalya’nın ortak değeridir. Bu nedenle buraya hep birlikte sahip çıkalım.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim