Çevreciler, Termessos Antik Kenti’nin etki alanında kalan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ile aynı bölgede bulunan Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan geçmesi planlanan hızlı tren ile ilgili bilgilendirme yaptı.

 

Katılımcılar, Tabiat Parkı sadece Orman Bakanlığı’nın kendi inisiyatifinde yaptığı planlarla çok rahatlıkla yapılaşmaya açılabileceğini uyarısında bulundu ve ekledi: “Kimse kimseyi kandırmasın Düzlerçamı elden gidiyor.” 

Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanlığı’nda Antalya’nın 100 bin ve 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları (ÇDP) hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda orman mühendisi Hüsrev Özkara, onaylanan planlar doğrultusunda Termessos Antik Kenti’nin etki alanında kalan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ile aynı bölgede bulunan Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan geçmesi planlanan hızlı tren ile ilgili bilgilendirme yaptı.

 

 

Orman mühendisi Hüsrev Özkara, Mili Park sınırları, doğal sit alanları ile ilgili sunum yaptı. Özkara, “Tabiat Parkı özellikle sadece Orman Bakanlığı’nın kendi inisiyatifinde yaptığı planlarla çok rahatlıkla yapılaşmaya açılabilir. Doğal hayatı tahrip ve yok eden yaban hayvanlarının yaşamasına imkan vermeyen bir süreç bu. Kimse kimseyi kandırmasın Düzlerçamı elden gidiyor” dedi. Özkara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarının yeniden değerlendirmeye alınması sonucu kullanıma açılacağına dikkat çekerek asıl meselenin alageyiklerin yaşadığı yerin avlanmaya açılması olduğunu söyledi.

 

1273 ALANIN STATÜSÜ KALDIRILDI

Özkara, Güver Kanyonu’nun Tabiat Parkı’nın ve Termessos Milli Parkı olan bölgenin planlarını anlattı. Özkara, 16 Ekim 2015 tarihinde 1 milyon 800 bin hektar Yaban Hayatı Koruma Sahası’nın iptal edildiğini, 600 bin Yaban Hayatı Koruma Sahası’nın yok edildiğini söyledi. Düzlerçamı’nda 28 bin 972 hektar Yaban Hayatı Koruma Sahası olduğunu belirtti. Yaban Hayatı Koruma Sahası niteliğinin iyi bir koruma statüsü olduğunu belirten Özkara, son rakamlara göre 1273 adet korunan alan statüsünün kaldırıldığını belirtti. Özkara, Doğal SİT’lerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan Tabiat Varlıkları Komisyonu’nda derecelerinin düşürülerek yeniden belirlendiğini söyledi. Bu alanların ‘kontrollü kullanım, hassas kullanım’ gibi statülere indirildiğini söyledi.

 

MÜCADELE EDECEĞİZ

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü ise planlarla ilgili sunum yaptı. DEKAP sözcüsü, 25 binlik planların raporundaki ‘korunan alanlar plan dışı bırakılmıştır’ ibaresine rağmen orman alanlarının belirli bölgelerde plan dahilinde olduğunun gösterildiğini kaydetti.

Sözcü, yapılan planların, alt bölgede yer alan yerleşim ve korunan alanlarla bir bütün teşkil ettiğini, Antalya’nın içme ve kullanma suyu koruma havzasının zarar görebileceğini, ekosistemin bozulmasından endişe duyduklarını da vurguladı.

 

PLANLAR TUTARSIZ

DEKAP sözcüsü açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yaban Hayatı Koruma Sahası yapılacak herhangi bir projeden olumsuz etkilenecektir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 100 binlik Çevre Düzeni Planları ile Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan 25 binlik planlar arasında görülen tutarsızlıklar var. Bizler Düzlerçamı ormanlarının bölge parkı olmasını istemiyoruz. Alageyiklerin ve yaban hayatın sonsuza kadar özgürce sürmesini, Güver Kanyonu’nun bugüne kadar olduğu gibi gelecek kuşaklara bırakılmasını istiyoruz. Bunun için halkla birlikte bu alanları korumak için mücadele edeceğiz.”  Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Tuncay Neyişçi ise yaban hayata ve ormanlara hep birlikte sahip çıkma konusunda kararlı olduklarını kaydetti. Deniz TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim