CHP Grubu’nun gerçekleşme öngörüsünü düşük bulduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı bütçesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bütçenin cesur bir bütçe olduğunu iddia etti.  Ancak bütçedeki sermaye geliri ve borçlanma rakamları yoğun eleştiri aldı.

Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı devam meclis toplantısı Başkan Vekili Mesut Kocagöz Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Kocagöz’ün başkanlığında 19 ilçenin bütçeleri onaylandı. Komisyonlardan gelen mali konular ve plan tadilatları karara bağlandı. Batı ilçelerindeki afet nedeniyle açılışta olmayan Başkan Menderes Türel’in başkanlığındaki oturumda ise Büyükşehir Belediyesi bütçesi ve performans programı görüşüldü.

Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı devam meclis toplantısında 2018 yılı için ön görülen 3 milyar 210 milyonluk bütçe oy birliği ile kabul edildi.

853 MİLYONLUK BORÇLANMA

Gündemin 2 ve 3’üncü maddelerinde 2018 yılı performans bütçeleri ve taslakları görüşüldü. İlgili gündem hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, performans programında öngörülen ile bütçenin birbirini tutmadığını ve rakamlar arasında çelişki olduğunu söyledi. Bu çelişkilerle ilgili başkandan bilgilendirme istedi.  Tuncer, “2018 Yılında bütçeyi yüzde 50 oranında artırdık. Antalya her zaman daha fazlasını hak ediyor. Bu konuda hiç sorun yok. 853 milyonluk TL’lik borçlanma görülüyor. Bütçenin yüzde 55 arsa satışı ve borç alma ile elde edeceğimiz görülüyor’’dedi.

SATIŞ GARANTİSİNİ NASIL GÖRÜYOR

Bütçe ile ilgili söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP’li Meclis Üyesi Songül Başkaya da ’’Diliyoruz ki bu dönem gerçekleşemeyen bütçe rakamları 2018’de gerçekleşir.  Bunun garantisini nasıl görüyor idaremiz bilemiyorum. Nisan ayında göreceğiz zaten 2017’nin gerçekleşme rakamlarını. Umarım eleştirilerimiz yersiz çıkar ve gerçekleşir. Çünkü Antalya’nın yatırıma gerçekten ihtiyacı var. Ne kadar çok gelir elde edersek o kadar çok yatırıma pay ayırırız’’diye konuştu.

SON İKİ BÜTÇE; SATIŞ BÜTÇESİ

Bütçedeki gelir ve gider kalemlerine dönük eleştirilerin aktaran Başkaya, “2017 bütçesindeki eleştirimiz burada da söz konusu. 917 milyon 500 bin TL’lik bir sermaye geliri elde etmeyi planlıyoruz. Biz hatırlayacağınız üzere 2015 yılı bütçesini 2014 seçimleri ile göreve gelen idareler olarak planladığımızda 2 buçuk milyon gibi bir sermaye geliri planlamışız sayın başkanım ve gerçekleşme oranı 7 buçukları bulmuştur yani ön gördüğümüzün de çok üstünde bir gerçekleşme sağlamıştır. Çünkü gerçekçi rakamlardı o rakamlar. Ama son 2 bütçemizde görüyoruz ki daha çok satış planlamaya çalışıyoruz ama bu satışlarda hem günün koşulları hem de hukuki sorunlar nedeniyle satışların gerçekleşmeme ihtimali var. Önümüzdeki dönem için de bu yıl içerisinde de satışı gerçekleştirilemeyen otogar satışı zannediyorum yine sermaye gelirleri bütçesinde var. Gerçekleşmesi planlanıyor. Bu gerçekleştirildiği takdirde 917 milyonluk bir sermaye geliri elde edeceğiz. Diliyoruz ki bu dönem gerçekleşemeyen bütçe rakamları 2018’de gerçekleşir.  Bunun garantisini nasıl görüyor idaremiz bilemiyorum” dedi.

TÜREL: CESUR BÜTÇE

Bütçe ile ilgili görüşlerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bütçenin cesur bir bütçe olduğunu iddia etti. Türel, ’’2018 yılı bütçesi yatırımı öncelikleyen bir bütçe. Bu hazırladığımız bütçede de yüksek oranda başarı yakalamak istiyoruz. Gerçekleşme oranı ile ilgili bundan önceki yıllar bizim karnemizdir. Kâğıt üzerinde bütçe yapmayacağımızı bilmenizi isterim. Adeta sineğin yağını çıkararak yatırım bütçemizi arttırmaya çalışıyoruz. 4 senede 286 milyon borç aldık. 1 milyarın üzerinde bir borçla aldık belediyeyi. 1 milyar 70 milyon TL borç ödedik. Yatırımlarımız artıyor, personel giderlerini önemli ölçüde düşürdük. Bu verilere baktığımızda Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin performansı oldukça iyi. Nerden bakarsak bakalım bütçe performansı olarak iyi bir noktaya geldik. Bu süreçte önemli katkıları olan bütün arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından bütçe oybirliğiyle kabul edildi.

DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim