Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın AKP ve MHP gruplarına ‘Hodri meydan’ dediği o tadilat dün AKP ve MHP meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Karara karşı çıkan CHP Grubu, ilk kez İmar Dairesi Başkanlığı’nın İmar Komisyonu’nun raporuna karşı görüş bildiren bir rapor sunduğuna dikkat çekti

İLK KEZ GÖRÜŞ GELDİ

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın ticari alana çevirerek satacağını, parasını asfalt yatırımlarında kullanacağını açıkladığı belediye arsasının tadilatı AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Yeşilova Mahallesi’ndeki 12 bin 887 metrekare büyüklüğündeki alanın ticari alana dönüştürülmesi konusundaki tadilata ilişkin İmar Dairesi Başkanlığı’nın inceleme raporu dikkat çekti. Daireden ilk kez görüş bildiren bir rapor geldiği vurgulandı. Öte yandan Bağımsız Üye Erol Özkarabekir’in “Muratpaşa Belediyesi iflasın eşiğinde” iddiası geldi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in Bursa'da Sağlıklı Kentler Birliği Genel Kurulu'nda bulunmasından dolayı Başkan Vekili Mesut Kocagöz Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Kocagöz, toplantı başında Türel’in Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı’na seçildiğini duyurarak tebriklerini iletti.

ÖDÜLLER KONUSU MECLİSTE TARTIŞMAYA NEDEN OLDU

Gündemin 6’ıncı maddesinde 2017 yılında gerçekleştirilen müsabakalarda dereceye girerek Antalya’yı ulusal ve uluslar arası alanda başarıyla temsil eden sporcular ve antrenörlerine ödül verilmesi ile ilgili plan ve bütçe komisyon raporu görüşüldü. Geçtiğimiz dönem CHP’li Mustafa Akaydın döneminde belediyeden bağımsız bir kurum olan Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’ne CHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Recep Tokgöz başkanlık etmişti. Akaydın döneminde başına geçtiği kulübün yöneticilerine Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ödeme emri çıkarıldığı bu borçların da ödenmemesi nedeniyle spor kulübünü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel devir almak istememişti. İlgili gündem maddesi hakkında söz alan CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Recep Tokgöz, aynı ödüllerin ilçe belediye sporcularına neden verilmediğini sordu. Tokgöz, ilgili maddenin geri çekilip tekrar değerlendirilmesini talep ettiğini belirterek, “ASAT Spor’da başarılarını Kırkpınar güreşlerinde güreşen pehlivanlara ödül verilmiyor’’dedi.  Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Erol Özkarabekir ise ’’Ödüller niye Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü üzerinden değil de ASAT Spor Kulübü üzerinden devam ediyor. Bunu açıklar mısınız? Bu konuda ne oldu? Niye usulsüz bir şey mi var burada?” dedi. Tokgöz, ‘’Onu Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel geldiğinde kendisi açıklasın. Ben o konuda bilgili değilim’’diye konuştu. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer de Tokgöz’ün görüşünün kişisel bir görüşü olduğunu dile getirerek grupta böyle bir konunun görüşülmediğini ifade etti. İlgili gündem maddesi oyçokluğuyla kabul edildi.

BÜROKRATLAR NEDEN KOMİSYONUNUN TAM TERSİNİ BEYAN ETTİ?

Gündemin 50’inci maddesinde Muratpaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün kullandığı Yeşilova Mahallesi’ndeki 12 bin 887 metrekare büyüklüğündeki alanın ticari alana dönüştürülmesi konusundaki tadilata ilişkin İmar Dairesi Başkanlığı’nın inceleme raporu görüşüldü. Geçtiğimiz ay yapılan ve devam meclisinde görüşülen konuda Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, olumlu komisyona raporuna rağmen konunun daire başkanlığına havale edilmesine kızmış ve “Hodri meydan” demişti. Yurtdışına çıkmadan önce konu hakkında olumsuz rapor çıktığını öğrenen Uysal, meclise kamu yararı çağrısında bulunmuştu.

İLK DEFA DİRE GÖRÜŞ VERDİ

Konuya ilişkin söz alan CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer,’’ İlgili madde daha önce imar komisyonu tarafından onaylandı, ancak meclisteki görüşmelerin ardından madde İmar Dairesi'ne gönderildi. 3,5 yıldır daireye en az 30 madde için inceleme raporu istedik fakat bugüne kadar daire görüşünü bildirmedi. İlk defa bu gündem maddesinde daire, plan dengelerinin bozulduğundan plan değişikliğinin uygun olmadığına yönelik görüş bildirmiş. Bürokratlar neden imar komisyonunun tam tersi bir beyan ettiler? Neden diğer maddelerde değil de bu konuda bir görüş bildirdiler?" diye konuştu.

ÖZKARABEKİR’DEN MURATPAŞA İFLASIN EŞİĞİNDE İDDİASI 

Bağımsız Meclis Üyesi Erol Özkarabekir, Muratpaşa Belediyesi’nin iflasın eşiğinde olduğunu iddia ederek,  "Muratpaşa Belediyesi iflasın eşiğinde, bu arsayı satsa bile kurtaramaz. 2 ay var yıl sonuna. Eksi 20’de belediye. Bin tane arsa sattı nerede paralar? Müfettiş raporları nerede? Kimse vatandaşın kasasını hor kullanamaz. Meclisin onurunu kurtarması için belediye başkanının rest çektiği meclisin de rest olarak cevap vermesini istiyorum" şeklinde konuştu.

ÇİFTE STANDART YAPMAYACAĞIZ

Meclis Başkanvekili Mesut Kocagöz de çifte standart yapmamak gerektiğini belirterek, ’’Daha önce Kepez Belediyesi'nin Sakarya Caddesi üzerinde de böyle bir isteği reddedildi. Otogar alanının satışı, kamuya kaynak gerekmesine rağmen CHP grubu hayır oyu kullanmıştı. CHP Meclis üyesi Songül Başkaya, mahkemeye meclisin almış olduğu kararın yürütmeyi durdurma kararı için dava açtı. Mahkeme yürütmeyi durdurmaya ret vererek, meclisin doğru karar verdiğini bir kez daha teyit etti.  Çifte standart yapmayacağız. Memleket için ne varsa hep birlikte yapacağız" dedi.

BAŞKAYA’DAN KOCAGÖZ’E CEVAP

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya, ’’Otogar konusu çok eş değer bir örnek sayılmıyor. Neden diyecek olursanız? Elbetteki bizler parti ayrımı yapmaksızın kamu çıkarı olan her konuda meclisimizde oybirliği ile karar üretiriz. Kimi zaman da gerek hukuki, gerek imar mevzuatı gibi konularda hayır diyebiliriz, yargıya da gidebiliriz. Buna hiçbir engel yok. Neden burada CHP Grubu hayır dedi ya da ben şahsım olarak yargıya gittim. Sayın başkan söz konusu bahsettiğiniz alan hala mevcut otogar alanı olarak kullanılan henüz yeni projesi inşa edilip yeni yerine taşınmamış bir alan. İhale kararları daha önce idare tarafından tasarrufu bulunan, bütçeye bir yıl öncesinden sermaye geliri olarak satışı yapılacağı ön görüsüyle hazırlanan bir konu. Aslında mecliste daha plan tadilatı olmadan belediye otogar tasarrufunda bulunmuş. Kendi kararını üretmiş. Dediğim gibi kamu çıkarı açısından biz kamu çıkarına aykırı bir karar üretmedik. Hala orada toplu taşımacılık, şehirler ve ilçeler arası taşımacılık faaliyetleri devam ediyor. Devam ederken plan tadilatı yapılmak isteniyor. Oradaki durumla bu durum çok farklı konulardı. Pek çok kez diğer gruplarda da farklı kararlar da üretilebiliyor. Bunu sorgularken olayların benzerliklerini ve farklılıklarını da yan yana getirmekte fayda var. Kendiniz ifade ediyorsunuz. Kepez Belediyesi’nin teklifinde de kendi grubunuz da ret vermiş biz de ret vermişiz. O zaman siz de kamu yararına aykırı bir karar üretilmesine oy kullandınız. Her konu farklı. Şahsımın pek çok konuda yargıya gittiği davalar var. Bunlardan biri de otogar alanı. Evet yürütmeyi durdurma talebiyle başvurdum. Yargının esas kararı henüz oluşmadı. Yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesi, aramızda hukukçular da vardır davayı reddedeceği anlamına gelmez. Yargı süreci devam ediyor. Bunu da ifade etmek isterim. Teşekkürler’’dedi. İlgili gündem maddesi CHP kabul, AKP ve MHP ret oyları ile kabul edilmedi. DENİZ TOPKAYA

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim