Antalya Sigorta Acenteleri Derneği (ANSAD) Genel Sekreteri Özgür Teber, bireysel emeklilik sisteminde devletin vatandaşa verdiği desteği acentelere de vermesi için proje hazırladıklarını söyledi. Projelerini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sunduklarını belirten Teber,’’ Devlet birçok sektöre teşvik amacıyla destek sunuyor. Bizler de acenteler olarak bireysel emeklilik sisteminde devletin vatandaşa teşvik amacıyla verdiği istiyoruz’’ diye konuştu.

VATANDAŞ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİ BİLMİYOR

Projenin fikir sahibi olduğunu söyleyen Antalya Sigorta Acenteleri Derneği (ANSAD) Genel Sekreteri Özgür Teber,’’ Bireysel emeklilik sistemine yönelik bir çalışma başlattık. Bireysel emeklilik sistemi 2003 yılında uygulamaya kondu.  Sistem hem devlete,  vatandaşa tasarruf anlamında  fayda sağlıyor. Türkiye’de bireysel emeklilik sisteminde 65-70 milyar birikmiş para var.  Ciddi bir rakam bu.  Bu rakam daha da büyüyebilir. Vatandaş bireysel emeklilik sistemini bilmiyor. Bilmediği için de bireysel emeklilik sisteminde kalmıyor. Türkiye’de sistemde kalma oranı toplamda 2-3 sene” dedi. Devletin sistemden ciddi beklentisi olduğunu söyleyen Teber, ‘’ Bireysel emeklilik sistemine devlet yüzde 25 katkı koyuyor. Bu sistemde uzun süreli kalınması ve işin de profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Bizler de profesyonel sigorta acenteleriyiz’’ dedi.

ACENTELER, 29 SENE BEDELSİZ HİZMET EDİYOR

Devletin bireysel emeklilik sistemine başvuran vatandaşa yüzde 25 katkı sunduğunu anlatan Teber, bunu yapan sigorta acentelerine ise yüzde 8 pay verdiğini belirtti. Teber, ‘’Acenteler bireysel emeklilik sisteminden para kazanmıyor. 30 sene boyunca acenteler vatandaşa hizmet ediyor acenteler ama para kazanmıyor. Acenteler sadece ilk yıl vatandaşı bireysel emekli yaptığı için para alıyor. 29 sene bedelsiz hizmet ediyoruz.  Acenteler olarak bizlerinde giderleri var. Biz de bu amaçla ANSAD olarak proje hazırladık.  Projede beklentimiz şu. Devlet bu sistemi destekliyor ve vatandaşın bireysel emeklilik sisteminde  uzun vadeli kalmasını istiyor. Acentelerin sistemin içine daha çok dahil edebilmesini istiyoruz.  Devlet acentelere de nasıl vatandaşa yüzde 25 verdiyse yüzde 10 devlet katkısı vermelidir. Devlet birçok mesleği teşvik edici adımlarda bulunuyor. Bu mesleğe de teşvik yapması gerekiyor.  Raporumuzu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sunduk’’dedi.  DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim