Mimar Erdem Armen, plan tadilatlarının ancak çok acil, çok gerekli, çok lüzumlu ya da kamu yararı olması halinde yapılması gerektiğini belirterek, “Kişilerin taleplerine göre plan tadilatı yaptığın zaman, o değişikliğe benzer başka talepler geliyor. Kıramıyorsun ve onları da yapıyorsun. O zaman imar planının hedefleri ve amaçları şaşıyor” dedi.

Uzun yıllar Antalya Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği yapan mimar Erdem Armen,

ATSO’nun karşısında bulunan ve Kırcami planlamasının içine sokulan Carrefoursa alanıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Akdeniz GERÇEK’e konuşan Armen, bahsi geçen parselle ilgili 1/25000 ve 1/5000 ölçekli Nazım imar Plan tadilatlarına itiraz ettiğini hatırlatarak, bir plan tadilatının ancak çok acil, çok gerekli, çok lüzumlu ya da kamu yararı varsa yapılması gerektiğini söyledi.

 

KAMU YARARI VARSA OLMALI

Türkiye’de kentleşmenin çok sağlıksız olduğunu ifade eden Arman, “Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi büyük emekler verilerek oluşturulan imar planlarının daha başlangıcından itibaren üzerlerinde bir takım talepleri değerlendirerek oynamalar yapılmasından kaynaklanıyor. Yani bir plan tadilatı yapılabilir ama çok acil, çok gerekli, çok lüzumlu ya da kamu yararı varsa olmalı. Kişilerin taleplerine göre plan tadilatı yaptığın zaman, birer ikişer üzerinde oynayarak değiştirmeye başladığın zaman bir süre sonra o değişikliğe benzer başka talepler geliyor. Kıramıyorsun ve onları da yapıyorsun. O zaman imar planı yapılmasındaki hedefleri ve amaçları şaşıyor ve tanınmaz hale geliyor. Dolayısıyla kent son derece sağlıksız bir yapıya bürünüyor ve çarpık kentleşme kendini gösteriyor” dedi.

 

DİJİTAL ALTYAPIYA GEÇİLMELİ

Türkiye’nin artık Avrupa’da ve Dünya’da olduğu gibi başkentleşmeye gitmesi gerektiğinin altını çizen Armen, “Başkentleşme demek çağdaş altyapı ve dijital altyapı demek. Bununla bağlantılı olarak bir takım programlarla kent yüzeyine koyduğun sensörlerle bilgi olarak onlardan bir takım sonuçlara gitmen ve kentte insanların yaşamını kolaylaştırman lazım. Antalya’nın da böyle bir akıllı kente doğru yelken açması lazım. Şimdi Kırcami devasa ve hiç yapılanmamış bir alan olarak böyle pırlanta gibi önümüzde duruyor. Bunu iyi işlemek ve bu boyutta ele alarak değerlendirmek lazım. Hatta burası ile ilgili özel bir yönetmelik bile çıkartılabilir. Altyapısının hemen başlaması ve unun galeri sistemleriyle yapılması lazım. Caddelerde beton asfalt adam gibi dökülmeli ve iki de bir ‘şu altyapı yapılacak’ diye kırılmamalı, bozulmamalı. Galeri sistemi içerisine bütün altyapıların girdiği bir sistem. Bu fırsat var önümüzde. Bunu değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

 

YOZLAŞMA BAŞLAR

Plan tadilatlarına artık ‘dur’ demenin zamanının geldiğini vurgulayan Erdem Armen sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bunu değerlendireceğimize bu fırsatın önüne geçecek, araba yoğunluğunu artıracak, trafik yoğunluğunu artıracak bir takım plan tadilatlarının peşinde koşuyoruz. Bu şekilde yoğunluk artar, araç sirkülasyonunu artırır. Bunları yapmasak ne kadar güzel olur. Bu söylediklerim hem Kırcami planıyla ilgili hem de ATSO’nun karşısında bulunan Carrefoursa alanıyla ilgili. Orada bizim zamanımızda ‘10 dönümden fazla parselasyon yapılmayacak’ diye bir karar gelmiş. Yani 10 dönümden fazla parselasyon yapılmayacağının anlamı; ‘ihtiyacın çok üstünde, devasa ticari alanlar ve bunun gibi mekanlar oluşturulmasın ve trafik sirkülasyonu tıkanmasın’ demektir. Bunu deldiğin zaman buna benzen plan tadilatı talepleri Kırcami’nin diğer taraflarından da gelecektir. Bu artık plan uygulamaları başlamadan yozlaşma başlıyor demektir. Plan uygulamaya başladığı zamanda bu devam edecektir. Bu plan tadilatlarına bir yerde dur demek lazım.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim