Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mustafa Erdem, yaptığı yazılı açıklamada 2017 yılı bütçesini Ağustos Ayı itibari ile denkleyemeyen, halka tahvil ihraç ederek düşük faizli borçlanma yöntemini hayata geçiremeyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in şimdi de borçlanmayı kamu ve özel bankalardan sağlamak için yüksek faiz ödemeyi göze almasına tepki gösterdi.

 

YÜKSEK FAİZİ GÖZE ALIYOR!

CHP İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre CHP İl Başkanı Erdem, 2017 yılı bütçesini Ağustos ayı itibari ile denkleyemeyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in bugün yapılacak olan meclis oturumunda 21. ve 22. maddelerde Antalya tarihinde bir ilke imza atmaya çalıştığını iddia etti. Erdem’in açıklaması şöyle: “Halka tahvil ihraç ederek uygun vadeli ve düşük faizli bir borçlanma yöntemini ne hikmetse hayata geçiremediği için şimdi de bu borçlanmayı kamu ve özel bankalardan sağlamak için güncel yüksek faiz ödemeyi de göze almış durumda. 200 adet farklı boylarda otobüs ve iş makineleri alımı için İl Bank A.Ş’den borçlanamayınca, özel bankalardan borçlanabilmek için yetki istiyor.”

 

BU BORCU ÖDEYEMEZ

“Ayrıca bu borçlanma için teminat göstermekte zorlandığı için İller Bankası gelirlerinden yüzde 40 üzerinde bir kesinti yapılabilmesinin önünü açacak yetki talebinde bulunuyor. Böylelikle zaten eski borçlanmalar nedeniyle teminat konusunda engelle karşılaşınca şimdi de belediyenin gelirlerinden kesinti yapılabilmesinin önünü açan bir yetki kararı istiyor.

Hiçbir tarihte Antalya Büyükşehir Belediyesi hiçbir şekilde finansal bir darboğaza girmemiştir. 2017 yılı bütçe açığı şimdiden yüzde 50’den fazladır. Bu borçlanma çılgın olarak tabir edilebilecek bir borçlanmadır. Toplam 383 milyon TL borç alabilme talep edilmektedir. Bu miktar borçlanmanın bugün ki faiz oranlarına göre yıllık maliyeti 65 milyon TL civarındadır. Büyükşehir Belediyesi gelirleri ile bu borcu ödeyebilmesi mümkün değildir.”

 

BELEDİYEYİ İFLASA GÖTÜRÜR

CHP olarak halka hizmet için yapılacak yatırımlara ve kaynak yaratmaya her zaman destek vermeye hazır olduklarını hatırlatan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çılgın talebi akla ve mantığa uygun görmüyoruz. Bu talep belediyeyi iflasa götürecek çılgın bir taleptir.

2017 Yılı için 2 milyar 260 milyon liralık bütçe oluşturan ve 410 milyon lira borçlanmayı öngören Antalya Büyükşehir Belediyesi sade 7 ayda yaklaşık 600 milyon borçlanma yetkisi almış. Daha sonra tahvil ihracından vazgeçmiş. Şimdi de sadece 1 devam toplantısında 400 milyona yakın borçlanma yetkisi istemektedir. Görüldüğü gibi Antalya ipotek edilerek yatırım yapılmaya çalışılmakta. Yapılamak istenen yatırımlar da maalesef kent gündemiyle yeterince paylaşılmadan, koruma-kullanma dengesi göz ardı edilerek yapılmaktadır. Antalya bizim her şeyimiz. Sayın Türel’i buradan Antalya’yı sürüklemek istediği borç batağından dönmeye davet ediyoruz. Bu finans yönetimindeki acz Antalyalılara büyük zarar verecektir.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim