Türkiye’nin en renkli festivali Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) yoğun katılımlı, parlak bir törene kapılarını açtı. ATB Başkanı Ali Çandır, Anadolu’nun bir çırpıda coğrafi işaret sayısı alabilecek 2 bin 500’e yakın ürünü olduğunu ancak sadece yüzde 10’unu alabildiklerini hatırlatarak, “Devletimiz gerekli desteği verdiği takdirde dünyada büyük bir pazar sahibi olabiliriz” dedi

 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle 8’inci kez düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) EXPO Center’de yoğun katılımlı bir törenle başladı. YÖREX’in açılışında konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Anadolu’muzun bir çırpıda coğrafi işaret sayısı alabilecek 2 bin 500 yakın ürünümüz var ama biz sadece yüzde 10’unu alabildik. Devletimiz gerekli desteği verdiği takdirde dünyada büyük bir pazar sahibi olabiliriz. YÖREX, 70 il ve KKTC’den 125 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 71 farklı kurum ve kuruluşun yanı sıra, 200 aşkın firma, 400 katılımla gerçekleşiyor. Bu yıl ziyaretçi hedefimizi 200 bin olarak belirledik. Fuara katılan firmaların daha çok iş bağlantısı sağlaması amacındayız" dedi.

 

SİYASİLER AÇILIŞTA BİR ARAYA GELDİ

 ‘Sizin Oraların nesi meşhur’ sloganıyla açılan YÖREX, 17 Eylül Pazar Günü saat 20.30’a kadar açık olacak. Fuarın açılış törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Vali Münir Karaloğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, AKP Antalya Milletvekilleri, Mustafa Köse, Gökçen Özdoğan Enç, Hüseyin Samani, Atay Uslu,  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mesut Kocagöz, CHP İl Başkanı Mustafa Erdem, AKP İl Başkanı Rıza Sümer, MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATB Başkanı Ali Çandır, çok sayıda oda başkanı, temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

 

BU BAŞARI HİKAYESİ HEPİMİZİN

‘Osmanlı Osmanlı ve Türk Kadın Kıyafetleri Defilesi’nin ardından konuşan Çandır , “Anadolu’nun kendisine has ürünleri bizi biz yapan önemli değerlerimizdir. Birlikte el birliği ile hareket etmenin sağladığı başarı hikayesidir YÖREX. Bu başarı hikayesi hepimizindir. 7 yılda YÖREX’le ekonomiye kazandırmanın bir memleket meselesi olduğunu, gelecek uşaklar için yöresel ürünlerimizi coğrafi işaretle kalkınmayı sağlamada, kalkınmanın kırsaldan başlatmanın yolundan buradan geçtiğini, göçün engellenmesi, kentlerimizin markalaşmasında yöresel ürünlerin önemli olduğu, bize ait olanları tüketmemiz gerektiğini söyledik. Hala yolun başındayız. Daha çok yolumuz var" dedi.

 

MARKALAŞMAYA KATKISI VAR

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ise “Antalya Türkiye’nin vitrini Türkiye’nin sahnesi. Bu büyük vitrin ve sahnede 7 coğrafyanın 81 ilin yöresel ürünlerinin, yerel renklerinin, kültürel öğelerinin yer alması ve kendilerini ulusal ve uluslararası arenada tanıtması açısından önemlidir. Yöresel ürünlerin markalaşması daha çok ekonomiye katkı vermesi gerek kalkınmanın sağlanması coğrafi işaret alan ürünlerin gelişmesinde YÖREX’in büyük katkısı vardır" diye konuştu.

 

AMAÇ ULUSLARASI YAPMAK

Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “YÖREX’in uluslararası bir fuar haline getirmek dünyanın her yerinden firmaların buraya gelip stant açması değildir. Uluslararası fuar olması demek, Türkiye’nin her yerinden burada sergilen ürünlerin dünyanın her yerine pazarlanması demektir. KKTC’den bazı kardeş ülkelerden stantlar gelebilir. Bunu yapabilmek için dünyanın her yerinden alım heyetlerini, üreticilerimizi, borsalarımızı ve ürünlerimizi buluşturmamız gerekiyor. Geçen bahar ayında HESTOUREX diye bir fuar düzenledik. Dünyanın 170 ülkesinden 4 bin 30 alım heyeti geldi. 4 gün boyunca fuarı gezdiler bir taraftan ayrı bir salonda alım heyetleri ile katılımcılar sözleşmeler imzaladılar. İmzalanan sözleşmenin değeri 10 milyar TL markalaşmak istiyorsak bu tür fuarların sayısı arttırmamız lazım” dedi. Konuşmaların ardından protokol YÖREX Fuarının açılışını gerçekleştirdi ve fuarı gezdi. DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim