Türkiye’nin ilk EXPO’sunu aldığımızda, burada inşa edilecek yaşam alanının yıllarca turizme hizmet vereceği belirtilmiş, Paris’teki Eyfel Kulesi örnek gösterilmişti. Aradan geçen 1 yılda bölgenin imajı olan temalı bitki heykeller kurudu

Türkiye’nin ilk EXPO’su EXPO 2016 biteli yaklaşık 1 yıl oldu. Açılmadan önce, yönetim krizi, harcama savurganlığı, katılımcı bulunamaması gibi birçok krizle gündeme gelip, en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Himayeme aldım” demesiyle durumun kurtarıldığı mekan. Tam bir yıl sonra EXPO 2016 alanında kaydedilen fotoğraflara bakıldığında “Sürekli açık olacak, Antalya buradan para kazanacak” söylemlerinin havada kaldığı görülüyor.

 

HAYAL KIRIKLIĞI

Şu an giriş için 15 TL ödeyip girenler, hayal ettikleri çiçek bahçesine değil, kurumuş otlarla dolu bir alanı geziyor. Ülke bahçeleri de diğerlerinden farksız. Fuar öncesi dizaynı yapan ülkeler gidince bakıma biz devam edecektik. Ancak burada da hayal kırıklığı hakim. Dizayn ederken kalıcılığı düşünerek hareket eden ve fuarda birincilik ödülü alan Çin Bahçesi küçük bir istisna olarak göze çarparken, ATSO, TÜRKTOB, AKORSAN gibi kurumlarında “kalıcı” reyon yapıp “işlersiz” tuttuğu gözleniyor.

 

ÇELİK: KİMSE ENDİŞE DUYMASIN!

EXPO süreci;  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile başlamış, Faruk Çelik ile bitmişti. Çelik, kapanış öncesi yaptığı açıklamada, pembe tablo çizmişti. Çelik, 31 Aralık 2016’ya kadar ajans boyutuyla çalışmaların devam edeceğini belirterek, “31 Aralık sonrası bu alan bakanlığımıza devredilmiş olacak. Ajansın tasfiyesi süreci 30 Haziran 2017’ye kadar devam edecek. Bu önemli alanın, Antalya’nın kalbi mesafesindeki alanın geleceği ile ilgili hiç kimsenin endişe duymasına gerek yok” demişti.

 

 “Buranın en iyi şekilde nasıl işletileceği noktasında değerlendirmelerimiz var” diyen Bakan, “Antalya ve Türkiye’ye en iyi hizmeti nasıl yaparız, turizme katkı nasıl sağlarız” diye konuşmuştu. Şimdi merak edilen boyutu ise; Kanadalılar tarafından inşa edilen ve 15 milyon liraya mal olduğu söylenen çim heykellerin geri kazanımı için nasıl bir çalışma yapılacak, maliyeti ne olacak? Buradaki yetkililere “Kamu malına zarar vermekten” dava açılacak mı?

Nizamettin ÖZMEN

Editör: TE Bilisim