-Jeeloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Boğaçayı Projesi’yle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘ÇED raporu gerekli değildir’ şeklinde görüş bildirmesini anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

 

-Ali Keleş, “Boğaçayı’nın üzerine yapılacak ve çevreyi olumsuz etkileyecek projeden nasıl ÇED raporu istenmez. Bunun anlamı çok net. Tepki alacaklarını düşünerek halktan gizlemeye çalışıyorlar” diye konuştu.

 

Jeeloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘vizyon projemiz’ diye tanıtımını yaptığı Boğaçayı Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Keleş, önceki gün KONDER Konferans Salonu’nda yapılan “Boğaçayı Yat Limanı Projesi için ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı”nın kendisini tatmin etmediğini söyledi.

 

SANKİ MAL KAÇIRIR GİBİ..

Toplantıda birilerinden bir şeyler gizleniyormuş gibi bir izlenim edindiğini kaydeden Keleş, “Antalya’nın geleceği için çok önemli bir toplantı yapıyorsun ama mekan yetersiz. Böylesine bir sunumun daha iyi, daha katılımlı bir salonda yapılması gerekiyordu. Çünkü salona gelen konukların çoğu yer bulamadığı için geri göndü. Bende bir yerden sandalye buldum, araya sıkışarak toplantıyı takip ettim. Bende sanki mal kaçırır gibi, birilerinden bir şeyler gizliyormuş bir izlenim oluştu” dedi.

 

STK’LARI ELEŞTİRDİ

Toplantıya STK’lar adına katılımın olmamasını eleştiren Keleş, “Toplantıda sivil toplum kuruluşlarının başkanlarını ya da temsilcilerini görememek açıkçası beni üzdü. Zira biz Eşgüdüm Kurulu olarak oda temsilcileriyle toplantı yapmıştık ve bu toplantıda Boğaçayı Projesi’nin farklı boyutlarını da tartışmıştık. Diğer odaların katılmaması beni şaşırttı. Bana katılacaklarını söylemişlerdi. Ne olduğu konusunda açıkçası bir fikrim yok. Ben bu doğrultuda odalarla bir toplantı yapacağım. Ben oda temsilcilerinin bu toplantıya katılmamaları konusunda bir baskı olacağını da sanmıyorum. Olsa bile, ‘katılmayın diyenlerin baskısına boyun eğeceklerse oda başkanlığı yapmasınlar. Başkanlar gelemiyorsa bile bir temsilci mutlaka göndermeliydi” diye konuştu.

 

ÇED RAPORU İSTENMEMİŞ!

Boğaçayı’nın içine yapılacak olan proje ile ilgili bilgilendirme yapılmayacağını da iddia eden Keleş, şöyle konuştu: “Boğaçayı Projesi’ne ÇED raporu gerekiyor ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘gerekli değildir’ raporu vermiş. Boğaçayı’nın üzerine yapılacak bir projeden nasıl ÇED raporu istenmez anlamış değiliz. Dolayısıyla Antalya halkının asıl merak ettiği konu bu. Çünkü kamuoyunun asıl tartışmak istediği konu Boğaçayı’nın içiyle ilgili olan. Ama bakanlığın bu şekilde bir tavır içine girip, çevreyi en fazla olumsuz etkileyecek olan konuda bu kararı alması son derece ilginç. Bunun anlamı çok net. Bu konuda tepki alacaklarını düşünerek halktan gizlemeye çalışıyorlar.”

 

PROJE İHALE EDİLDİ BİLE

Kamuoyunda Boğaçayı’nın içine yapılacak projenin çevreye vereceği zarar düşünülerek iptal edileceğine yönelik iyimser düşünceler olduğunu hatırlatan Ali Keleş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Herkes Boğaçayı’nın içine yapılacak proje ‘iptal edebilecek’ diye düşünüyor ama yok öyle bir şey. Atı alan Üsküdar’ı geçti. Boğaçayı’nın deresinin içine yapılacak ve o bölgedeki sularımızın tuzlanmasına yol açacak o proje ihale edildi bile. Kamu ihale kurumu da bunu en kısa zamanda onaylar ve projeye bir iki ay içinde başlarlar. Ben bu projeyi inceledim. Burada deniz seviyesinin bir buçuk metre daha aşağıya kadar kazı yapılacak. Bu kazı yapılınca denizden içeriye 750 metre kadar tuzlu su ilerleyecek. Dolayısıyla Antalya’nın içilebilirliği en yüksek sularının bulunduğu bölge, tamamen tuzlanacak ve toprak da kullanılamaz hale gelecek.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim