Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in adaylığı sürecinde ‘çılgın proje’ diye tanıtımını yaptığı 927 kilometrekarelik havzayı içeren Boğaçay Projesi, bugün halka soruluyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlayan projenin bilgilendirilme toplantısına meslek örgütleri ve halkın yoğun katılım sağlaması bekleniyor. 

Konyaaltı İlçesi, Boğaçay Mevkii'nde Antalya Büyükşehir Belediyesi – Antalya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "Boğaçay Yat Limanı Projesi" için ÇED bilgilendirilme toplantısı bugün saat14:00’da Konyaaltı İlçesi, Toros Mahallesi, 805 Sokak, No:1 adresinde bulunan KONDER Konferans Salonu’nda gerçekleşecek. Konyaaltı’nda gerçekleşecek toplantıya meslek örgütleri ve halkın yoğun katılım sağlaması bekleniyor.

 

SU KUYULARINA

ZARAR VERECEK İDDİASI

Bilindiği geçtiğimiz günlerde Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin “çılgın proje” olarak lanse ettiği Boğaçay Projesi’nin mutlak koruma alanlarında yer alan su kuyularına zarar verdiğini iddia etmişti. Keleş, ASAT'ın kendi çıkardığı yönetmelikle su kuyularına zarar verdiğini söyleyerek, “Bu projede deniz suyu dere yatağına çekilecek. Denizin içeriye getirildiği gün sondaj kuyuları tuzlanacak ve kullanılmaz hale gelecek. Çılgın proje olarak lanse edilen Boğaçayı projesi, su kuyularına önemli zarar verecektir. Bana göre Antalya’nın çok önemli olan içme suları yok edilirse asıl çılgınlık o olur” demişti.

 

4 AYRI ETABI İÇERİYOR

 927 Kilometrekarelik bir havzayı içeren Boğaçayı Projesi, Büyük Liman'ın mendireğin arkasında 500 yat kapasiteli bir marina, taşkın önleme ve rekreasyon, özel proje alanı, film stüdyoları ve doğal yaşam parkı olmak üzere 4 ayrı etabı içeriyor. Film platoları ve yaşam alanlarına ilişkin, alanın yapımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı çıktı. Bakanlar Kurulu Kararı’na göre hazineye ait taşınmazlar, 4706 Sayılı Kanunun 7'nci maddesi kapsamında proje esaslı olmak şartıyla hasılat paylaşımı esasına göre ihale edilecek. Hazineye ait araziler için Türkiye'de ilk defa Maliye Bakanlığı ile bir belediyenin proje esaslı mülkiyet satışı birlikte yapılacak.

 

FİLM STÜDYOLARI KURULACAK

Bakanlar Kurulu Kararına konu Konyaaltı Çakırlar Mahallesi, 21538 ada 1 parsel No.lu ve 746.079,00 metrekarelik alanda; uluslararası film şirketlerine hitap edecek film stüdyoları, temalı park, AR-GE üniteleri ve üniversite, sağlık ve konaklama tesisleri, yaşam alanları, ticaret alanları, eğlence parkları ve fuar alanları vb. yapılar inşa edilecek. Konyaaltı Liman Mahallesi 21523 ada 1, 2, 3 ve 4 No.lu Özel Proje Alanı olarak belirlenen parsellerde ise rekreasyon, yeme-içme üniteleri, alışveriş merkezleri, haberleşme ve ulaştırmaya yönelik üniteler, danışma, enformasyon ve banka hizmetleri, konaklama üniteleri, yaşam alanları, ticari üniteler, ofis vb. üniteler yapılacak. Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim