Jeloloji Mühendisleri Odası(JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş,  Antalya’nın deprem konusunda aktif bir bölgede olduğu uyarısını bir kez daha yaptı. Çok geniş alana sahip Antalya’da her büyüklükte deprem olma olasılığı bulunduğunu vurgulayan Keleş,’’Olası bir depremde toplanma alanlarımız yok.  Kullanılmayan alanları,  ve parkları imara açma derdine düştüler” dedi.

 

Jeoloji Mühendisleri Odası(JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, tektonik “Parçalanarak dağılmış yer katmanlarının birbirleriyle olan ilişkilerini, durumlarını, biçim değiştirmelerini araştıran yerbilim dalı) olarak çok aktif bir bölgede olduğumuzu söyledi.   Keleş,’’ Bu aktiflik Antalya ve çevresinde de mevcuttur. Antalya ve yakın çevresi Helenik-Kıbrıs Fayının etki alanına girmektedir.  Depreme dayanıklı yapı tasarımı ve yapımı için gerekli minimum koşulları sağlamayan yapılar hasar görür veya yıkılır. Deprem ve zemin koşullarına göre tasarlanmış, projelendirilmiş ve projeye uygun inşa edilmiş yapılar deprem şiddetine karşı gelerek deprem enerjisini tüketirler ve hasar görmezler veya can ve mal kaybını önleyecek şekilde hasar görürler.  Çok geniş alana sahip Antalya’da her büyüklükte deprem olma olasılığı vardır. Yani Antalya 1. Derece deprem ile 4 derece deprem bölgelerini sınırlarında bulundurmaktadır.  Aynı zamanda çok iyi zemin sınıfı olduğu gibi çok kötü zemin sınıflarını da bünyesinde barındırmaktadır’’dedi.

ZEMİN ETÜTLERİ YETERSİZ

Yasal zorunluluk nedeniyle yapılaşma öncesinde imara esas ve parsel bazında zemin etütlerinin yapıldığını belirten Keleş,’’ Fakat serbest rekabet ve ilgili kurumların yeterli denetimi yapmamalarından ve 2013 yılında meslek odalarının da meslektaşlarının – üyelerinin yapmış oldukları ürünleri denetleme yetkisinin ellerinden alınması sonrası zemin etütleri denetimsizlik içinde gerekli disiplinden uzak olarak yapılmaktadır. Bu da deprem anında oluşma olasılığı olan hasarları artıracaktır. Antalya ili genelinde zemin çeşitliliği, yoğun yapılaşma, zemin etütlerinin denetimsizliği bir gerçektir. Kötü zeminlerde örneğin 6 büyüklüğündeki depremin şiddeti 7-7,5 arasında olacaktır. Bu da iyi zemin etüdü yapılmamış, zemine uygun projelendirilmemiş ve inşa edilmemiş yapıların ciddi hasar göreceği anlamına gelir’’ diye konuştu.

İLÇELERDE JEOLOJİ MÜHENDİSİ YOK!

İlçelerde Jeoloji mühendislerinin olmadığından yakınan Keleş,’’ Gazipaşa, Manavgat, Serik, Gündoğmuş, Akseki, İbradı, Konyaaltı, Kemer, Korkuteli, Elmalı, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş belediyelerinde jeoloji mühendisi ya hiç yok, ya da varsa bile meslek alanı dışında çalıştırılmaktadır. Diğer ilçelerimizde ise yeterli denetimlerin tam yapıldığını söyleyemeyiz. Bu konuda yetersiz de olsa en iyi denetim yapan belediye Muratpaşa’dır. Zemin etüdünü  bir firma belki piyasaya girebilmek için düşük fiyatla yapabilir. Ama bu gelenek haline gelmişse bir şeyler yapılmıyor demektir. Bunun sorumlusu hükümetin denetimlerde meslek odalarımızı dışlamasının büyük payı vardır. Yerel yönetimlerde bu işi yönetemezse balık baştan kokmuş olur’’şeklinde konuştu.

DEPREM TOPLANMA ALANLARIMIZ YOK!

Olası bir deprem durumunda Antalya’da deprem toplanma alanlarımızın olmadığını söyleyen Keleş,’’ Antalya böyle büyüklükte bir depremde nasıl davranacağının hazırlığında değildir. Büyükşehir olmamıza karşılık yöneticiler tarafından bir deprem mastır planımız yok. Deprem toplanma alanlarımız yok. Boş olan yerler ve parkları imara açma derdine düşmüşler. Yeterli denetimle de yapılmayan zemin etütleri sonucu da imar ve bina planlamaları zeminine uygun davranacak şekilde değildir.  Aynı büyüklükte bir depremde özellikle yer altı suyunun da yüksek olduğu sahil ovalarında zeminde oluşacak sıvılaşmalarla binaların birkaç katı zemine gömülecek, kibrit kutusu gibi devrilecektir. İnşaat kalitesi de kötü ise yıkılıp hasar görecektir. Antalya merkezde ise karstik boşluklar nedeniyle ani çökmeler oluşarak binalar yıkılacaktır. Afet tellallığı yapmıyorum ama Antalya’da tam bunlar olacaktır. Tüm yerel yönetimler yerleşim yerlerinin seçiminden, üzerindeki yapıların uygunluğuna ve gerekli imar izinlerin verilmesinden sorumludur. Dolaysıyla zemin etüdünü yapan jeoloji mühendisi ile birlikte tüm sorumlulukları paylaşmaktadır. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak yerel yönetimlere yaklaşımlarımız, önerilerimiz ve eleştirilerimiz bu nedenle olacaktır. Bu tür tedbirler Allah’a havale edilerek alınmaz. Bilimle, akılla, düşünceyle ve sorgulamayla olur’’ dedi... DENİZ TOPKAYA

                                                                                                                                                                 

 

Editör: TE Bilisim