Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in “Görüşlerini aldık” dediği meslek odalarından olan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, 100 binlik ve 25 binlik planlarla ilgili herhangi bir toplantıya çağırılmadıklarını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Temmuz’da yapılan meclis toplantısında Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı, Konyaaltı, Aksu ve Serik’in 100 binlik ve 25 binlik çevre düzeni planı tartışma yarattı. CHP grubunun planla ilgili bilgi sahibi olunmadığı için gündem maddesinin başka bir toplantıya bırakılması talebine rağmen planlar oyçokluğu ile kabul edildi. Meclis üyelerine bilgilendirme bugün saat 16.00’da yapılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,  çevre düzeni ile ilgili meslek odalarına ve Kent Konseyi’ne bilgilendirme yaptıklarını belirtirken, Şehir Plancıları Odası Başkanı Ebru Manavoğlu, oda üyelerine Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bilgilendirme toplantısı yaptığını doğruladı. Ancak Manavoğlu, planın son halini henüz görmediklerini kaydetti. Manavoğlu, ’’Planın son haliyle ilgili plan raporu ve notlarını Büyükşehir Belediyesi’nden istedik. Detaylı bir şekilde incelemek için.  Ancak son hali elimize ulaşmadı’’dedi. Mimarlar Odası Başkanı Özge Köksal da Mimarlar Odası olarak herhangi bir toplantıya çağırılmadıklarını söyledi.

TÜREL: MESLEK ODALARININ GÖRÜŞLERİNİ ALDIK

10 Temmuz’daki mecliste Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ’’Bu senelerdir devam eden bir çalışma. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bunun idraki içerisindeyiz. Çalışmayı tamamladık ve ben şöyle söyledim. Böylesine önemli bir çalışmayı komisyonla sınırlı tutamayız. Zaten biz meslek odaları, kent konseyi ile üst ölçekli planları paylaştık. Onların görüşlerini aldık. Sizlerin görüşlerini de aldık. Yani 6 merkezdeki ilçe belediyeleri kapsayan bir çalışma bu’’ demişti.

PLAN NOTLARI DİJİTAL ORTAMDA

CHP Grubu meclis toplantısında Başkan Türel’e planlamayı bu kadar önemsemelerine rağmen meclis üyelerine dağıtılan dosyada plan teklifinin ve notlarının neden olmadığını sormuş, Başkan Türel de ’’Çok uzun dosya, dijital ortamda var. Bilgilendirme toplantısında dağıtacağız’’ demişti.  

BİLGİLENDİRME 5 DAKİKA SÜRDÜ

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri meclis toplantısında kısa bir bilgilendirme yapmıştı. İşte 5 dakika süren bilgilendirme: ’’Her iki plan da bir önceki biri 2013 yılında, biri de 2015 yılında onaylanan planlardır. Mevcut planı olan bölgeleri kapsamaktaydı. Yeni yerleşim alanı devlet yatırımı olmayan yeni bir alanı imara açmak gibi plan kararı bulunmayan planlardı. Mahkeme kararıyla iptal edilmiştir. Mahkeme kararlarına itiraz, bilirkişinin eleştirileri doğrultusunda onları giderecek kararlar alarak Serik ve merkez ilçeleri makropol olarak bütünleyerek bir nazım plan hazırladık. Nazım plan ulaşım ana planı ile entegre bir plan olması gerekiyordu ve ulaşım ana planıyla birlikte projeksiyon hedef yılı 2040 yılı planı olarak çalışıldı. Bu kapsamda da 100 bin çevre düzeni ölçekli planda da birtakım değişiklikler yapmamız gerekti. Ancak bu değişiklikler 100 binin öngördüğü tabi ki Antalya Burdur, Isparta illerini kapsayan bir plandı. Ancak Antalya için öngördüğü sınırlarını açmadan ki zaten Çevre Bakanlığı bize yetkiyi verirken bu kapsamda yetki verdi. Mevcut kararları aşmayacak şekilde plan değişikliği yapabilirsiniz diye bir yazısı vardı. Aynı zamanda plan hükümlerine de etkilemişti bu maddeyi. Bu yetki doğrultusunda 100 bin ölçekli plan ile 25 bin ölçekli nazım planda yaptığımız değişiklikleri bazı noktalarda gerçekleştirdik. 100 bin ölçekli çevre düzeni planında tamamen değişiklik yapmadık. 25 bin ölçekli planda aldığımız kararlar ve bunlar genelde kamu yatırımları alanlarına ilişkin kararlardı. 100 bin ölçekli çevre planın bir sorunu vardı. 2B kararı. Biliyorsunuz 2B’ler bir plan kararı arazi kullanım durumuydu. Ancak 2007 yılında çalışmaları başlayan daha sonra çeşitli onamalar ve mahkeme kararları ile iptal edilmiş olan 100 binin en son halinde hala 2B kararı bulunmaktaydı. Biz de plan kararları kesinleşmiş olan 2B alanlarında plan kararını yansıttık. Gördüğünüz birçok noktada aslında 2B kararları vardı. 2B’ye ilişkin alt yapı planları onaylanmış olan plan kararları vardı. Özellikle Döşemealtı İlçesi’ne katılan daha önceden belde olan Bademağacı gibi mahallelerde alınan planlama kararlara ilişkin sınırları 25 bin nazım planı eklemiştik. Burada da 100 binde gösterimlerini yaptık. Devlet yatırımları var demiryolu projeleri gibi. O projeler hakkında güncellemeleri plana yansıttık.”

DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim